Vakcine u prvim godinama života

Zdrave bebe u porodilištu dobijaju dve vakcine: BCG vakcinu i prvu dozu vakcine protiv hepatitisa B. Vidimo da nam život počinje uz vakcine, a mnoštvo je pitanja vezano baš za vakcinacije, pa smo odlučili da vam približimo vakcine koje se daju u prvoj godini života

 • Šta je u stvari vakcinacija

Vakcinacija – imunizacija je najbolji način sprečavanja (prevencije) oboljevanja od zaraznih bolesti. Ovako se sprečava širenje zaraza među decom, ali i odraslima.

Vakcine se sastoje od oslabljenih ili “iseckanih” mikroorganizama (virusa ili bakterija), a tako su napravljene da ne mogu da izazovu infekciju, ali pomažu imunološkom (odbrambenom) sistemu organizma da nauči da se bori sa izazivačima zaraznh bolesti.

Postoje vakcine koje sadrže delove hemijskih supstanci (toksina) kojima mikroorganizmi napadaju čoveka i izazivaju veoma teška oboljenja (na primer tetanus, a nekada davno i difterija).

 • Šta se dešava u organizmu deteta koje je primilo vakcinu

Kada se vakcina da detetu odbrambeni (imunološki) sistem “vidi” sadržaj vakcine kao uzročnika bolesti. Počinje proces stvaranja otpornosti (imunizacija) na mikroorganizam (ili toksin) koji se sastoji u stvaranju antitela, ali i “uvežbavanju” pojedinih imunoloških ćelija za borbu protiv prouzrokovača bolesti.

Kako smo već napomenuli, vakcina ne može da izazove bolest, ali je dovoljno “jaka” da se imuni sistem nauči da prepozna mikronapadače, tako da ako nekada stignu u organizam biće uspešno “utamanjeni”. To je suština imunizacije.

 • Zašto ih dajemo tako rano – već u prvim danima života

 

Kad se beba rodi njen imuni sistem je prilično “tanak”. Nešto antitela (to su proteini – borci protiv mikronapadača)  beba preuzme od mame, ali prvi meseci života su ujedno i početak prve faze sazrevanja imunološkog sistema deteta. Zato je logično da se u taj proces sazrevanja “ugrade” i važne imunološke informacije o prouzrokovačima opasnih infekcija, a to se nesumnjivom najbolje sprovodi ranom vakcinacijom.

 • Zašto se neke vakcine daju više puta (revakcinacija)

Imuni sistem je jedna veoma složena armija različiti ćelija – vojnika, i biohemijskih procesa i supstanci koji učestvuju u odbrani organizma od infektivnih agenasa. Prilikom pravljenja nekih vakcina (što je jedan veoma složen farmako-tehnološki proces) prouzrokovači bolesti (virusi, bakterije ilji toksini) moraju biti oslabljeni tako da ne mogu da izazovu infekciju, ali stimulišu detetov imunitet.

Zato je potrebno “osvežiti pamćenje” odbrambenog sistema i ponavljati iste vakcine da bi se došlo do potpune imunizacije, dakle sigurne zaštite od mikroorganizama protiv kojih se vakcinacija sprovodi.

 • Ima li neželjenih efekata vakcinacije

Naravno da ima, ali su kod ogromne većine dece neželjeni efekti vakcinacije blagi i prolazni. Sa osavremenjivanjem farmako-tehnoloških postupaka dobijene su “čiste” vakcine što je značajno smanjilo pojavu neželjnenih efekata imunizacije.

Mogu se javiti takozvane lokalne reakcije (na mestu uboda) – otok, crvenilo, bol što obično dovede do nervoze i “kenjkavosti” beba.

Porast temperature, koji je retko drastičan, traje par dana (to su takozvani sistemski neželjeni efekti). Sve to, kod ogromne većine beba, prođe sa malo analgetika, a često i bez lekića, a dete će za par dana zaboraviti na vakcinu.

Izuzetno retko se dešavaju ozbiljne (neurološke) komplikacije vakcinacije koje se lako uočavaju od strane roditelja i brzo dovode decu pedijatru. Sa poboljšanjem procesa proizvodnje vakcina ove komplikacije su pravi raritet.

Jedno je sigurno – neželjeni efekti vakcina su beznačajni, u poređenju sa nesumnjivom koristi koje imunizacija pruža.

 • Koje su obavezne vakcine u prvoj godini života

Naš imunizacioni protokol predviđa sledeće obavezne vakcine:

 • BCG vakcina – protiv tuberkuloze
 • Di – Te – Per protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (pertusis), Polio  – protiv dečje paralize , HiB – protiv opasne bakterije Hemofilus influence (Haemophilus influenzae)
 • Vakcina protiv hepatitisa B

Da li ima još neka vakcina koja je u sistemu redovne vakcinacije a prima se kasnije?

 • MMR vakcina – male boginje, zauške rubeole
 • Revakcina DT-Per-HiB-Polio
 • Revakcina DT-Polio
 • Kada se daju

BCG vakcina se daje u porodilištu, kao i prva doza vakcine protiv hepatitisa B.

Revakcinacija (druga doza) protiv hepatitisa B se sprovodi mesec dana posle prve doze, a treća doza se daje pet meseci posle druge (šest meseci posle prve doze). Hepatitis B je infekcija uzrokovana hepatitis B virusom (HBV), koji se prenosi preko oštećenja na koži ili preko sluznica u slučaju izloženosti zaraženoj krvi ili telesnim tečnostima. Veoma je zarazan i odlično je da je vakcinacija protiv Hepatitisa B u sistemu redovne vakcinacije za svu novorodjenu decu.

 • Di-Te-Per, HiB i polio vakcina se daju kada dete udje u treći mesec, a još dve doze sa razmakom od 6 nedelja (dakle ukupno tri doze u prvoj godini života). Revakcina DT-Per-HiB-Polio vakcinom daje se godinu dana od treće doze u drugoj godini. Revakcina DT-Polio vakcinom u sedmoj godini i četrnaestoj godini
 • MMR vakcina – u drugoj godini i revakcina u šestoj godini
 • Mogu li se vakcine kombinovati

Naravno da mogu!

Pokazalo se da kombinacije vakcina efikasno imunizuju dete, a tako se smanjuje broj“bockanja”beba.Kodnas je registrovana kombinovana petovalentna vakcina: Pentaxim. Ova vakcina sadrži Di-Te-Per-Polio-HiB u sebi. Takodje postoji i kombinovana šestovalentna vakcina koja pored svih komponenti petovalentne vakcine sadrži i vakcinu protiv Hepatitisa B-  Infarix hexa.

 • Kada dete nije za vakcinaciju

Dete treba da je zdravo kada se vakciniše!

Ako ima jasne znake infekcije: kija, kaščljuca, curi mu nos, ima crveno grlo i temperaturu, mudro je sačekati bar nedelju dana. Nije dobro da se dete vakciniše danas, a za par dana da dobije febrilnu virusni infekciju koje je tek počela da se razvija na dan vakcinacije.

Nove preporuke kažu da se bebe, koje nemaju povišenu temperaturu, a imaju “kijavicu” (lako curenje nosića, a lepo jedu, raspoložene su, dobro spavaju) mogu vakcinisati.

Bebe koje dobijaju transfuzije (derivate krvi) posle rođenja (zbog operacija ili lečenja anemija…) se malo kasnije vakcinušu (obično se odlaže za 6 meseci), a detaljno uputstvo se dobija uz otpusnu listu.

Podeli:

Komentari

 1. Pozdrav
  Beba mi juce napunila mesec dana danas smo primili vakcinu protiv Hepatitisa B.Pa me zanima sme li da se kupa i da ide napolje taj dan kad je primila? “

  Odgovori na komentar
 2. Moj sin 2 ipo god ima ovcije boginje danas mu je 10 dan i sasusile su mu se sad su krastice i ima ih jako malo dali moze da prenese mom sestricu koji ima 17 god i ima trombocitopeniju

  Odgovori na komentar
 3. Postavani doktore,moj sestric koji sad ima 10 meseci je posle vakcine BCG dobio dermatitis koji traje vec pola godine,osip po telu i glavi,koji ga srrasno svrbi i koji mu se povlaci i vraca svakodnevno.kod minimim deset lekara smo bili svi drugacije pricaju,ali je sigurno da je previse odreagovao na vakcinu i prikazano je da ima teskih metala u krvi.postoji i alergija na neku hranu,ali ne bi bilo toliko strasno,jer i kada ne jede to isto je.Tako da nisam bas siguran koliko su te vakcine bezazlene.Mi zakasasmo i ne znamo vise sta da radimo.Mali ima prejak imunitet i tako je odreagovao ali osip ne jenjava pored milion krema i specijalnoj ishrani i majke i deteta.Imate neku preporuku?

  Odgovori na komentar
 4. Bsg vakcina
  Sta znaci ako ne ostane oziljak posle bsg vakcine? Dete 6 god.vidim da nema oziljak ,a pise u otpusnoj da je primio a mladje dete od 2 god.ima , pa me zanima kako to.

  Odgovori na komentar
 5. Bojala sam se vakcinisati bebu. Djecak ima 20 mjeseci, zdrav i nema nikakvih zd.tegoba. sada ga moram vakcinisati jer ide u jaslice.
  Prijevremeno je rodjen.
  Idemo da damo ovu MMR vakcinu jer je ona nuzna za upis u vrtic. Strah me je. Kada je dobije sta mozemo ocekivati i kako sada ide ova kasnija vakcinacija sa ostalim vakcinama?
  Unaprijed zahvalna.

  Odgovori na komentar
 6. Imam bebu od mesec i po dana,a starijoj devojčici su sl.nedelje zakazali revakcinu će pentaksim vakcine.Da li ih treba razdvojiti na neko vreme,tj da li ta vakcina ima negativno dejstvo na bebu?

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA