Zaštita od ranog detinjstva

Ovogodišnja Svetska nedelja imunizacije, globalna inicijativa Svetske zdravstvene organizacije, fokusirana je na doživotnu imunizaciju i ističe prednosti vakcinacije u pravo vreme, s pravom vakcinom – od ranog detinjstva do starosti.

Foto: Canva

“Vakcine nas zbližavaju”, moto je kampanje, dok je cilj izgradnja solidarnosti i poverenja u vakcinaciju kao javno dobro koje spašava živote i štiti zdravlje.

Vakcine poboljšavaju kvalitet života, produžuju životni vek i doprinose globalnom zdravlju. Zbog njih deca više ne obolevaju i ne umiru od mnogih zaraznih bolesti za koje postoji vakcina. Bolesti protiv kojih se sprovodi sistematska vakcinacija su potisnute, a neke su u potpunosti iskorenjene – poput difterije i dečje paralize.

Pre sprovođenja preporučenih vakcinacija kod dece, zarazne bolesti bile su vodeći uzrok smrti u svetu u detinjstvu. Sada su dostupne nove, poboljšane vakcine za zaštitu ne samo dece, nego i odraslih. Primaoci vakcine mogu poboljšati kvalitet života, održati produktivnost i finansijsku sigurnost. U mnogim se zemljama starijima omogućuju vakcine za sprečavanje infekcija, kao što je grip, pneumokokna bolest, herpes zoster i vakcine protiv velikog kašlja, kako bi se sprečio razvoj upale pluća i s tim povezani rizik smrti od otkazivanja srca. Prepoznato je da su osobe u trećoj životnoj dobi sklonije tome i imaju težu sliku zaraznih bolesti.

Zbog nedostatka znanja o vakcinaciji, neke odrasle osobe svesno odlučuju da ne vakcinišu ni sebe, ni svoju decu.

Spašava milione života

Iako vakcinacija svake godine spašava milione života i široko je priznata kao jedna od najuspešnijih svetskih zdravstvenih intervencija, ipak na svetu gotovo 20 miliona dece ne dobija vakcine koje su im potrebne, a mnogi propuštaju vakcine u toku adolescencije, zrelog doba i starosti.

Već nekoliko godina zaredom krajem aprila obeležava se Evropska i Svetska nedelja vakcinacije, koja nas podseća da je vakcinacija osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta.

Ove godine Evropska nedelja vakcinacije fokusirana je na doživotnu imunizaciju i ističe prednosti doživotne vakcinacije, od ranog detinjstva do starosti. Pod motom “Vakcine nas približavaju”, Svetska nedelja imunizacije 2021. podstiče veće angažovanje oko vakcinacije na globalnom nivou, kako bi se promovisao njen značaj.

Svetska zdravstvena organizacija i pojedinci širom sveta udružiće se kako bi:

* povećali poverenje u vakcine

* povećali ulaganja u vakcine, uključujući rutinsku imunizaciju, kako bi se uklonile prepreke pristupu vakcinama

* osigurali nastavak rutinske vakcinacije. Iako se svet fokusira na kritično važne nove vakcine za zaštitu od COVID-19, još uvek postoji potreba da se osigura da rutinske vakcinacije ne izostanu. Mnoga deca nisu vakcinisana tokom svetske pandemije, što ih dovodi u rizik od ozbiljnih bolesti poput ospica i poliomijelitisa.

Vakcinacija štiti od bolesti poput difterije, tetanusa, pertusisa, morbila, rubeole, boginja, meningokoknih i pneumokoknih infekcija, poliomijelitisa, gastroenteritisa od rotavirusa, hepatitisa A i B, HPV infekcija i gripa. Primena vakcinacije je opšteprihvaćena i ključni prioritet za održavanje javnog zdravlja i pokazala se isplativom. Vakcinacija se vrši u skladu sa Nacionalnim programom vakcinacije dece i odraslih.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je Smernice o rutinskoj imunizaciji tokom pandemije COVID-19 u evropskoj regiji SZO, upozoravajući da takođe treba obratiti pažnju na smanjenje prekomernog rizika od morbiditeta i mortaliteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom, a koje bi mogle uslediti ukoliko bi došlo do prekida imunizacije.

Bilo koji poremećaj imunizacije, čak i na kratko, dovešće do povećanja broja osetljivih pojedinaca i veće šanse za izbijanje bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom. Takve epidemije mogu izazvati smrt i povećani pritisak na zdravstvene sisteme koji su već opterećeni izbijanjem epidemije COVID-19 “, rekli su.

Uprkos širokoj dostupnosti mnogih sigurnih i efikasnih vakcina tokom života, izbijanje bolesti, invaliditet i smrt od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama i dalje se dešavaju zbog manje pokrivenosti vakcinom u svim starosnim grupama.

Zbog pandemije COVID-19 i kašnjenja u vakcinaciji mogu se javiti novi napadi. Takođe raste potencijal za zajedničku cirkulaciju gripa.

Stoga se od nacionalnih politika i vlada traži da slede smernice Svetske zdravstvene organizacije i ulože napore da bezbedno nastave sa rutinom imunizacije i da što pre nadoknade redovnu vakcinaciju, ali davanjem prioriteta najugroženijim grupama (uključujući decu, adolescente, starije odrasle osobe, zdravstvene radnike i trudnice).

Takođe, skreću pažnju na ulogu vakcinacije u zaštiti zdravlja i blagostanja svih ljudi, a vakcinaciju su istakli kao jednu od prioritetnih zdravstvenih usluga tokom pandemije COVID-19.

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur

MAT-RS-2100217-1.0-04/2021

Izvori:

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA