Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Podeli:

Komentari

 1. Moj sin ima 3 meseca,i od rodjenja ima kuglice iza oba uha . Bili smo bolesni od bronhiolitisa sa 1,5 dana smo bili u bolnici zbog toga. Tamo smo bili 10 dana. Posle dva dana u bolnici dobio je povisenu tem i upalu oba uha…kuglice su i dalje tu. Izasli smo iz bolnice pre mesec dana,jos ima sekreta u nosu,ali u jako malim kolicinam. Sada sam napipala jos dve kuglice pored ove dve,ne bole,pokretne su. On lepo jede,lepo se pinasa,krvna slika uredu. Jel ima razloga za brigu. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 2. postovani,moj sin ima 20 meseci vec par meseci iza uva ima cvoric skoro sam mu napipala i za vratom jos dva mala koja se pomeraju,zanima me dali je to opasno i dali sme da primi vakcinu sobzirom da su mu uvecani cvorici koji neprolaze!Hvala pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Ovo je potpuno normalna pojava! Limfnim čvorićima je baš tu mesto i ovo zaista nije za brigu! Ako dete nema simptoma i znakova infekcije nema prepreka za vakcinaciju. Svakako će dete biti pregledano pre toga.

   Odgovori na komentar
 3. Poštovanje,
  Moja kćerkica ima osam godina i prije pet dana primijetili smo tri do četiti limfna čvorića na desnoj strani vrata,te izražena zadebljanja od ušija na vratu sa obje strane.Naravno uradili smo sve nalaze uključujući i UZ abdomena.Svi nalazi su Ok,sem što ukazuju na povećanu jetru i slazenu.Čekamo još rezultate nalaza od brisa grla i nosa.
  Ono što me interesuju,postoji li mogućnost da se možda ne daj Bože radi o mononukleozi jer u zadnjih par mjeseci boravi u kući kod djevojčice koja je prošle godine imala tu bolest,mada nema te simptome,odnosno nema temperaturu,upalu grala i ostale nus pojave ili se radi samo o virusnoj infekciji.Hvala…

  Odgovori na komentar
  • Jednistavnom analizom krvi (IgM i IgG antitela na EBV) se vidi da li je mononukleoza. I da jeste, NIJE to neka opaka boleština, izbore se deca i lepo oporave.

   Odgovori na komentar
 4. Imam jedno pitanje moja beba je 4 meseca na levoj strani vrata ima limfni cvor sto se mrda limfociti su tro meseca po red jako pokaceni 80.9granulociti su padnati a leukociti su 13.5 mene zanima dali smem da primimo vakcinu dite per polio zato sto pedijatar za krvnu sliku vraca nas kuci tri meseca su rezultati sve isti i dali smo mozda za antibiotik hvala puno odnapred

  Odgovori na komentar
  • Ovo NIJE za antibiotik jer se radi o uobičajenoj dominaciji limfocita u ovom uzrastu. Oni mogu biti pokazatelj blage virusne infekcije, ali ni to nije za brigu, baš kao ni opisani limfni čvorić. On se tu normalno nalazi.

   Vaš pedijatar, posle pregleda, procenjuje da li je dete sposobno za vakcinaciju.

   Odgovori na komentar
 5. Poštovani, molim Vas da mi odgovorite na pitanje. Dečak, uzrasta 3 godine koji ide u vrtić je pre par nedelja imao virus sa izuzetno visokom temperaturom do 40,1 koja je trajala nedelju dana. Dobio je u startu Cefzil. Pošto temperatura nije spadala radjena je KKS iz koje se to i potvrdilo (imao oko 4000 leukocita). Kada je ozdravio, posle jedno nedelju, deset dana sam mu slučajno, otprilike na mestu gde se sa unutrašnje strane nalaze krajnici napipala obostrano dve otekline ovalnog oblika (ne vide se ali se pipaju u širini od oko 1 cm i dužini od oko 2,5). Odmah smo ga odveli kod pedijatra koji je rekao da su to limfni čvorovi i da to može tako da stoji, da ne dižemo paniku. Pošto je posle dva dana dobio temperaturu opet smo otišli, radjena mu je samo sedimentacija pošto je par nedelja pre toga vadio gore pomenutu KKS i rezultat je bio 12. Temperatura je spala posle jednog dana ali je dobio Panklav u trajanju od 10 dana. Veseo je, nema temperaturu ali su otekline još uvek tu. Pedijatar kaže da nema potrebe ništa dalje da se radi, a ja Vam molim da mi date savet. Inače je kako kažu limfatične konstitucije tako da mu periodično izlaze mali čvorići do veličine graška. Ne znam da li je ove otekline imao i ranije jer sam ih i sada konstatovala slučajno. Oprostite na opširnosti i hvala Vam za trud koji ulažete na ovaj način. Srdačan pozdrav!

  Odgovori na komentar
  • Ovi limfni čvorovi zaista NISU za brigu!

   To je Vaš pedijatar sasvim ispravno procenio, a limfatična konstitucja je sasvim normalna pojava i to JESTE deo detetovog normalnog stanja.

   Odgovori na komentar
 6. moj sin ima 4 god i ima jedan mali cvor sa leve strane ne se gleda samo ako navedne glavu togas se gleda.ima kaslica zatnat nos a imaoje varicella(sipanica)prije jednu nedelju.

  Odgovori na komentar
 7. Moj sin ima4.5god.ima3-4 nabubrene limfne cvorove,uradili smo krvnu sliku gde je mcn nizak 26,8 pct 0,29 I monociti su17,6 visi drugi parametri su u normali
  Doktor nam je rekao nema mesto za paniku ali cesto dobiva infekciju grla i zapusenin nos.antibiotike nisam bas za cecto koristenje.ima apetit pokretan je ali uvece se jako znoji.

  Odgovori na komentar
  • Ovo su limfni čvorići koji se tu normalno nalaze, a očigledno je Vaš pedijatar ispravno procenio situaciju.

   Krvna slika ukazuje na virusnu infekciju, ali to se ne može definitivno reći bez pregleda, ali to ste već obavili.

   Odgovori na komentar
Strana 4 od 41<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA