Uticaj majke: Kako da pomognete vašoj devojčici da se izbori sa nesigurnostima odrastanja

Odnos majki i ćerki, uprkos tome što je jedan od najtrajnijih i najdivnijih odnosa, zahteva mnogo truda i strpljenja. I majke i ćerke rastu zajedno kroz taj odnos. Kroz rasprave i neslaganja dolaze do mirne luke, i ostaju jedna drugoj podrška do kraja života.

Postaću moja majka

Mahom sve ćerke izbegavaju da postanu svoje majke. Ne žele da se bave istim poslom kao njihove majke, čak i po cenu toga da rade sebi na štetu. Treba ih podsetiti da odrastate u različitim vremenima, i da se i sami poslovi menjaju u korak s vremenom. Inat je često pokretačka sila, ali isto tako može da ima i negativan uticaj. Na kraju krajeva, porodica i majke su krojači našeg viđenja sveta, svako nosi delić svojih roditelja sa sobom svuda.

Neću uspeti

Osećanje da nismo dovoljno kompetentni i sposobni nailazi skoro neminovno kada započnemo radni vek. U životu postoji mnogo uspona i padova, te se na njih treba navići. Oni su tu da nam očvrsnu kožu i nauče nas kako da budemo izdržljiviji i otporniji. Oni su važni kako bi nas naučili da ne klonemo duhom, da se podignemo i budemo spremni za nove izazove.

Najvažniji zadatak majki jeste da naprave podlogu od samopouzdanja za svoje ćerke i da budu neprikosnovena podrška.

Nismo savršene

Mnoge majke i ćerke su perfekcionisti, što je sasvim u redu, jer imaju velika očekivanja od sebe. Samim tim sebe guraju više, jer veruju u svoje sposobnosti. Doduše, perfekcionisti imaju velika očekivanja od drugih ljudi, što nije u redu. Majke treba da pokažu ćerkama i da zajedno dorastu mišljenju da se velika očekivanja čuvaju za sebe, i ne opterećuju druge, jer im drugi neće nikada biti dovoljno dobri. Bitan je rad na sebi, dok će drugi raditi isto tako za sebe. U redu je težiti savršenstvu, ali u prihvatljivim granicama.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA