Uticaj majke: Kako da pomognete vašoj devojčici da se izbori sa nesigurnostima odrastanja

Odnos majki i ćerki, uprkos tome što je jedan od najtrajnijih i najdivnijih odnosa, zahteva mnogo truda i strpljenja. I majke i ćerke rastu zajedno kroz taj odnos. Kroz rasprave i neslaganja dolaze do mirne luke, i ostaju jedna drugoj podrška do kraja života.

Poznavajući odrastanje i život, majke se često pribojavaju kako će se njihove ćerke nositi sa raznim životnim izazovima, pogotovo onim koji su njima predstavljali problem.

U nastavku teksta, opisujemo pet nesigurnosti sa kojima se veliki broj mladih žena susretne u odrastanju. Takođe, tu su i rešenja, kako bi se izazovi što bezbolnije premostili.

Nisam dovoljno hrabra da izađem iz zone komfora

Na mnoge stvari koje nas okružuju u životu ne možemo da utičemo. Na vremenske uslove nemamo nikakav uticaj, ali smo pod njihovim uticajem. Kada putujemo pribojavamo se da smo laka meta za džeparenje. Kada vozimo, bojimo se da se ne izgubimo. Svi ti strahovi imaju zajednički činilac, a to je “nepoznato”. Dakle, svi mi imamo strah od nepoznatog. Kada ćerke izraze potrebu za samostalnošću i slobodom, prva reakcije je želja da budu bezbedne i zaštićene.

Šta zapravo majke treba da rade? Treba da budu tu, kao podrška, kao bezbedonosna mreža koja ne smeta njihovim iskustvima. Ponekad se skok u nepoznato pokaže kao onaj pravi, poznati korak na koji se čekalo.

Neću preboleti slomljeno srce

Svakome se nekad slomi srce. Nakon toga, dolazi period nepoverenja u druge. Ali, niko ne želi da bude sam. I niko ne treba da bude sam. Kako prelomiti i opustiti se ponovo?

Ohrabrite ćerku da uči iz svojih grešaka. Ukažite joj na važnost obrazaca ponašanja drugih. Greške je uče šta joj odgovara, a šta ne. I sasvim je u redu grešiti, jer se nismo rodili naučeni. Recite joj da nikada ne pristaje na manje od željenog. Takođe je podsetite da je razgovor uvek najbolje rešenje i da uvek jasno izrazi šta oseća.  Naučite je da veruje svom osećaju i da se nikada ne boji da glasno izrazi svoja nezadovoljstva.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA