Urođeno krivo stopalo

Pes equinovarus congenitus idiopathicus ili uvrnuto, čupasto ili bangavo stopalo, javlja u 1 do 3 slučaja na 1000 dece, češće kod dečaka kao i među članovima iste porodice.Još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni uzroci nastanka ovog poremećaja. Predpostavlja se da kombinacija naslednih i intrauterinih faktora dovodi do zastoja u razvoju stopala.

Foto: Pixabay

Derformitet  se može uočiti odmah  na rođenju pa se već u porodilištu konsultuje ortoped i  predlaže način lečenja ili ako ovo izostane pregled treba obaviti što pre u ortopedskoj bolnici. Tada se  utvrđuje da li se radi o strukturalnim promenama koje zahtevaju hiruško lečenje ili o posturalnom deformitetu koji se leči konzervativno, korektivnim šinama i  kineziterapijom (vežbama).

Ako lekar pri pregledu ne može svojom rukom da dovede stopalo u pravilan položaj i  rendgenski snimak potvrdi promene u strukturi kostiju, najverovatnije je neophodno operativno lečenje.

Ukoliko je moguća pasivna korekcija, deformitet je verovatno nastao zbog nepravilnog položaja stopala tokom trudnoće i  lečenje se sprovodi fizikalnom terapijom i  korekcijom položaja gipsanim ili plastičnim longetama.

Lečenje je dugotrajno, zahteva veliko angažovanje roditelja i  doslednost  u sprovođenju neophodnih terapijskih procedura. Izuzetno je vežno održati postignutu korekciju jer sa rastom stopala “raste” i deformitet.

Koliko brzo može deformitet da napreduje govori činjenica da blaži oblici na rođenju ako nisu lečeni na vreme brzo mogu da pređu u strukturalni oblik koji mora da se operiše. Do ovoga može da dovede i  neadekvatna obuća u kasnijem uzrastu deteta. Praktično, sve dok stopalo raste i  kod lečenih deformiteta može da dođe do pogoršanja.

Najbolji rezultati u lečenju urođenog krivog stopala se postižu kada se sa tretmanom započne u periodu između 6 i 12 nedelje života. Kada operacija nije neophodna, dobro je da majka sa detetom bude u bolnici gde će uz stručnu pomoć fizioterapeuta naučiti kako da stavlja longete ili šine detetu i da radi odgovarajuće vežbe kako bi mogla da nastavi sa tretmanom kod kuće.

Ako nije moguć boravak u bolnici, tretman se sprovodi ambulantno što takođe daje dobre rezultate ako se roditelji drže datih.

Nelečen ili neizlečen deformitet stopala dovodi do promena na čitavoj nozi, utiče na nepravillan hod što će se odraziti kasnije na kičmeni stub, odnosno na sve što se nalazi iznad stopala, a to praktično znači na čitavo telo.

Neadekvatna obuća  može da pogorša stanje, kao i prekomerna težina jer dodatno opterećuje mišiće i zglobove.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. SANJA says:

  Imam cerkicu, koja se rodila sa deformitetom stopala, doktori su rekli da je zbog njene visine nije imala mjesta u stomaku i tako je krivila stopala. Odmah po izlasku iz bolnice konsultovala sam se u bolnicu u Tirsovu u Beogradu i tamo su joj dali dijagnozu. Imala je gipsane longete plus vjezbe tri puta dnevno gdje su naravno mene obucili da to radim. Nakon 6 mjeseci pocela je da se odrzava na nogama i da polagano hoda i prepisali su joj ortopedske cipele. Sve smo to koristili do njene navrsene 2 god. sve do kad su mi rekli da je sve uredu. Sada moje djete ima 8 god. i ima slican, opet, problem sa deformitetom. Posto nisam u mogucnosti da idem do Bg. ovdje u Crnoj Gori sam isla privatno kod ortopeda i dali su joj uloske za obucu, klinika se zove ekovel. Dal nesto znate o njima? I uz to da radi vjezbe. I dal ce moje dijete da ima uvijek ovih problema? unaprijed zahvalna…

  • MojPedijatar says:

   Samo pregled dečjeg hirurga – ortopeda može da reši ovu dilemu! Sve drugo je nagađanje.

   Svakako treba probati sa ulošcima – uz praćenje ortopeda.

 2. MarkoMilena says:

  Imam devojku koja ima problem od rodjenja. ima krace stopalo 2-3cm nzm tacno koliko i manji list misica ispod kolena . To je posledica dok je jos bila u stomaku sa bratom .Posto je blizanac tj. blizanci.. Zbrog pritiskanja njega na nju u stomaku se desio ovaj deformitet kraceg stopala. Dok je on u redu.Nema nikakvih prtoblema oko deformiteta. Ona ide normalno nema problema sa hodanjem. Sve je sad u redu . Mi se pitamo sad da li ima mogucnosti da nasa deca naslede neke od ovih defomiteta. Plasimo se da do toga ne dodje. Hvala veliko unapred..

  • MojPedijatar says:

   To je moguće, ali se na to NE MOŽE uticati!

   Naravno, ako se desi (a NE MORA DA SE DESI) – MOŽEse pomoći bebi! Zato ne treba unapred strahovati.

 3. Mina says:

  Imam isti problem

 4. Emilija says:

  Zdravo. Imam sin na vozrast od 3 godini i 9 meseci. Roden e so krivo stapalo. Tretiran e so ponseti metod. Se uste nosi dennis brown. No stapaloto se uste ne e ispraveno celosno
  Potrebna e hirurska intervencija. Kade da se obratime


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA