Upozorenje SZO: Gojaznost dece je posledica pandemije virusa korona

Zbog nedostatka fizičke aktivnosti i neredovne ishrane, sve više se javlja gojaznost kao posledica pandemije.

Foto: Canva

Evropska kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorila je da bi pandemija koronavirusa mogla imati nepredvidive posledice koje bi mogle rezultirati povećanom gojaznošću među decom.

U izveštaju regionalne kancelarije SZO, objavljenom u utorak, stoji da bi zatvaranje škola moglo negativno uticati na prehranu i fizičku aktivnost dece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

“Covid-19 bi mogao uticati na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u evropskom području SZO, a to je pojava sve češće gojaznosti među decom”, rekao je Hans Kludž, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Dodao je da se prekomerna telesna težina i gojaznost kasnije povezuju sa po život opasnim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka.

Na temelju istraživanja sprovedenog u 36 zemalja, ustanovljeno je da gotovo svako treće dete u evropskoj regiji uzrasta između šest i devet godina pati od prekomerne telesne težine.

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u poslednje vreme postupno popravlja, na primer u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španiji.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA