Umetnost i sport kod dece

Introvertna, stidljiva, svadljiva, egocentrična , nespretna, hiperaktivna i deca sklona sanjarenju mogu da savladaju emocionalne poremećaje sportskim i umetničkim aktivnostima.

Foto: Pixabay

Umetnost i sport su oduvek bili najlepši načini za poboljšanje psihomotornog razvoja dece i postizanje samostalnosti. Da biste im pomogli da izgrade sopstvenu ličnost i samostalno prevaziđu različite, često i naporne pratioce odrastanja, možete ih usmeriti na neku sportsku ili umetničku aktivnost. Mnoge od ovih zanimljivih aktivnosti su dobra priprema za život.

Učenje glume je veoma korisno za decu. Povećava sposobnost pamćenja, samosavlađivanja i tolerantnosti. Deca čitajući tekst i pripremajući ulogu tumače različite ličnosti i preko njih ulaze u kožu drugog. Uživljavajući se u ulogu lika koji tumače, uče da prepoznaju određene osobine kod ljudi i u svakodnevici, a mogu i da nesputano otkriju i lična osećanja i donose neke odluke. Pozorišna scena je odlična za introvertnu decu koja glumeći druge uče da se glasno izraze. Korisna je i za decu koja zbog nedostatka samopouzdanja stalno nastoje da budu u centru pažnje.

Imitiranje druge osobe ili neke životinje je dobro za decu koja imaju teškoća da se ispolje u društvu. Deca pokretima grade čitavu priču, a da ne kažu ni reč. Time ispoljavaju svoja potisnuta osećanja koja ne moraju verbalizovati govorom. Komunikacija pokretom je prijatna i neposredna, budući da pripada emocijama, a ne pojmovima. Razvija koncentraciju, podstiče maštu i pomaže u sticanju samopouzdanja.

Sportske aktivnosti takodje razvijaju različite sposobnosti, kao što su disciplinovanje rasute pažnje, strah od padanja i sticanje kontrole nad telom. Kako se mnogo toga ne može izvasti bez pomoći partnera, deca uče da budu timski igrači. To je posebno korisno za sebičnu decu. Borilačke veštine su dobre za plašljivu decu. Fizička snaga se koristi ne samo da bi se protivnik savladao, već i poštedeo.Dete je tokom borbe jednom u poziciji napadača, a zatim u poziciji onog koji se brani. Stalna promena uloga angažuje sve telesne i psihičke sposobnosti potrebne za savladavanje straha i kontrolu konflikata sa suparnikom.

Sport i umetničke aktivnosti su prava škola života. Mladi kroz njih otkrivaju da nije dovoljno samo želeti uspeh, već se za njega mora uložiti napor na koji se moraju navici. Deca nauče da usavršavanje u nekoj aktivnosti može biti pravi izvor zadovoljstva. Osim toga, i da sebi postavljaju ciljeve, poštuju pravila, pobedjuju ili gube sa osmehom.

Marijana PetrovićAutor: Marijana Petrović

diplomirani psiholog, specijalista medicinske psihologije.

Uže područje rada – deca, adolescenti i porodica.
Od stručnih edukacija ima završenu psihoanalitički orjentisanu psihoterapiju dece i adolescenata, mentalnu higijenu razvojnog doba, osnove porodične kao i REBT terapije namenjene deci i adolsecentima.
Preko dvadeset godina radila na Vojnomedicinskoj akademijina Kabinetu za psihijatriju i Dečjem dispanzeru.
Stručni je saradnik i autor psihoedukativnih članaka u časopisima „Moj pedijatar“ i „Zdravo dete“ i "Pedijatar"

Kontakt telefon: 063/80-74-958

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA