Uloga testosterona: Svaki dečak je drugačiji

U majušnom telu bebe, oko osme nedelje trudnoće, Y hromozomi počinju da se komešaju u ćelijama i počinje proizvodnja testoterona.

U ranim četrdesetim, Džejmijev nivo testosterona počinje vrlo blago da opada. Prođe i nekoliko dana a da on ne pomisli na seks! U spavaćoj sobi, kvalitet zamenjuje kvantitet.

Džejmi sada ima manju potrebu za dokazivanjem, blaži je i mudriji. On preuzima tiho vođstvo u grupi i na poslu. Ceni prijateljstvo i daje najbolji doprinos svetu.

SVAKI DEČAK JE DRUGAČIJI

Opisali smo razvoj prosečnog dečaka. Postoje velike varijacije među muškarcima i mnogo preklapanja među polovima. Neke devojčice će manifestovati više testosteron-tip ponašanje nego neki dečaci, a neki dečaci će manifestovati više estrogen-tip ponašanje nego neke devojčice.

Pored svega toga, opšti obrazac će važiti za većinu dece.

Razumevanje hormona dečaka i njihovih efekata znači da možemo da razumemo šta se dešava, da budemo saosećajni i od pomoći. Kao što dobar muž razume PMS (predmenstrualni sindrom) svoje partnerke, dobar roditelj dečaka razume njegov TTP (testosteron koji traži podučavanje).

ZAŠTO SE DEČACI KOŠKAJU I TUKU

Testosteron takođe utiče na raspoloženje i energiju – on je više od hormona rasta. Bez sumnje prouzrokuje energično i žustro ponašanje. Zato su vekovima konji bili štrojeni kako bi se poslušnije ponašali. Kada se testosteron ubrizga ženkama pacova, one pokušavaju da se pare sa drugim ženkama i tuku se među sobom. On prouzrokuje rast određenih delova mozga i usporava rast drugih. Može da dovede do razvoja više mišića a manje sala i može da vas učini ćelavim i neraspoloženim!

Čuvena studija ilustruje način na koji testosteron utiče na psihologiju mužjaka. Pleme majmuna je pažljivo posmatrano u laboratoriji kako bi se proučila njegova socijalna struktura.

Istraživači su otkrili da mužjaci imaju čvrstu hijerarhiju ili raspored „kljucanja“. Hijerarhija ženki je bila labavija i opuštenija i zasnivala se na tome ko je četkao čiju dlaku. Ali, mužjaci su uvek znali ko je šef i zamenik šefa i zamenik zamenika šefa i često su se borili kako bi to dokazali.

Kada su istraživači otkrili dinamiku među majmunima, počeli su da stvaraju probleme. Uhvatili su najniže rangiranog mužjaka i dali su mu injekciju testosterona. Vratili su ga u pleme. Možete da pogađate šta se zatim dogodilo. Započeo je boks meč sa onim koji mu je bio „neposredno nadređen“. Na njegovo veliko iznenađenje, pobedio je! Te je nastavio i izazvao sledećeg majmuna! U roku od dvadeset minuta, stigao je do vrha i zbacio je najvećeg majmuna sa najviše grane. Naš heroj je bio mali, ali je imao testosteron! Postao je „vršilac dužnosti direktora“.

Nažalost po njega, to nije potrajalo. Dejstvo injekcije je ubrzo splasnulo, i naš mali heroj je izboksovan natrag do dna lestvice. Poenta je da testosteron utiče na mozak i da čini dečake zainteresovanijima za rang i takmičenje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA