Uloga testosterona: Svaki dečak je drugačiji

U majušnom telu bebe, oko osme nedelje trudnoće, Y hromozomi počinju da se komešaju u ćelijama i počinje proizvodnja testoterona.

Foto: Pixabay

Đanin je trudna – u sedmoj nedelji trudnoće – i vrlo je uzbuđena. Ona to još ne zna, ali njena beba će biti dečak. Kažemo da će biti, jer fetus tako ne počinje! Možda vas iznenadi činjenica da sva mlada stvorenja započinju život kao žensko. Y hromozom koji pretvara bebu u dečaka je “dodatni” hromozom koji počinje da deluje u materici kako bi dečaku podario ekstra delove koji mu trebaju da bi bio dečak i da bi sprečio rast drugih delova. Muško je žensko sa dodatnim opcijama. Zato svako ima bradavice, iako svakome nisu potrebne.

Ciklus testosterona

U majušnom telu Đaninine bebe, oko osme nedelje trudnoće, Y hromozomi počinju da se komešaju u ćelijama i počinje proizvodnja testoterona. Kao poslednica tog novog hemijskog prisustva, beba počinje da biva više dečak, rastu joj testisi i penis i dešavaju se druge suptilnije promene u njenom mozgu i telu. Kada se oforme testisi (oni su potpuno razvijeni u petnaestoj nedelji) oni takođe počinju da proizvode dodatni testosteron, tako da beba progresivno postaje sve više muško.

Ukoliko je Đanin pod velikim stresom, njeno telo može da potisne testosteron u telu bebe Džejmi i on možda neće u potpunosti razviti penis i testise, tako da će biti nepotpuno razvijen prilikom rođenja. On će, međutim, to nadoknaditi u prvoj godini.

Nakon rođenja, Džejmi će imati isto toliko testosterona u svom krvotoku kao i dvanaestogodišnji dečak! Sav taj testosteron mu je bio potreban da stimuliše njegovo telo da razvije muške osobine do rođenja. Taj „mamurluk“ od testosterona će za posledicu imati da će on kao novorođenče povremeno imati erekcije.

Nekoliko meseci posle rođenja, nivo testosterona će opasti na jednu petinu nivoa prilikom rođenja i on će ostati prilično nizak tokom prvih godina. Mali dečaci i devojčice (siguran sam da se slažete) se ponašaju prilično slično.

U uzrastu od četiri godine, iz još nepoznatih razloga, dečaci dobiju navalu testosterona koji udvostruči njihov nivo krvi. U tom uzrastu, mali Džejmi može da postane mnogo zainteresovaniji za akciju, podvige, avanture i živahnu igru. Njegov otac može otkriti da je taj uzrast dobar jer Džejmi sada može da se igra igara loptom, mogu zajedno da rade u bašti i da uzajamno deluju na načine na koje to nije bilo moguće kada je on bio mali i bespomoćan.

U uzrastu od pet godina, nivo testosterona opada za polovinu, i mladi Džejmi se ponovo smiruje, taman na vreme za školu! Dovoljno testosterona je prisutno da bi on bio zainteresovan za aktivnost, avanturu i istraživanje, ali ne posebno za devojčice.

Negde između jedanaeste i trinaeste godine, nivo ponovo počinje naglo da raste. Konačno će se povećati za nekih 800 odsto u odnosu na nivo u prvim godinama posle rođenja.

Posledica toga je nagli rast i izduživanje ruku i nogu – u toj meri da njegov celi nervni sistem mora ponovo da se „premota“. (Za kompjuterske stručnjake, to je pomalo nalik instaliranju najnovije verzije „Vindousa“.) Kod oko 50 odsto dečaka, nivo testosterona je toliko visok da se deo pretvara u estrogen, te mogu iskusiti blago narastanje grudi i osetljivost. To nije razlog za brigu.

S UMA SIŠAVŠI

Reorganizacija Džejmijevog mozga, prouzrokovana naglim rastom, čini ga ošamućenim i dezorganizovanim tokom mnogih meseci. Njegova majka i otac moraju neko vreme da se ponašaju kao zamena za njegov mozak! Ukoliko nisu svesni razloga za to, njegovi roditelji mogu da se pitaju gde su pogrešili. Ukoliko Džejmijevi roditelji znaju da je to deo puberteta i ako zauzmu opušten, iako obazriv stav, onda bi stvari trebalo da ispadnu sasvim dobro.

U uzrastu od četrnaest godina, nivo testosterona je na vrhuncu i stidne dlake, akne, snažan seksualni nagon i opšte stanje nemira mogu dovesti Džejmija i sve oko njega do „ludila“.

Kada Džejmi uđe u srednje dvadesete, stvari se, u pogledu hormona, smire. Njegov nivo testosterona je jednako visok, ali se njegovo telo naviklo na njega i on više ne reaguje tako burno. Erekcije su malo više pod kontrolom! Hormon ga i dalje, do poznih godina, obdaruje muškim karakteristikama kao što su: visok holesterol, ćelavost, dlakave nzdrve, itd. Pozitivna strana je da mu testosteron izaziva nalete kreativne energije, ljubav prema takmičenju, želju za postigućem, kao i za pružanjem zaštite. Nadajmo se da će njegova energija biti kanalisana u aktivnosti i posao (kao i u srećan seksualni život), koje donose razne vrste zadovoljstava i dobitaka.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA