Ujedi insekata

Idealna varijanta je sprečiti insekte da napadnu ljude, ali je u praksi to veoma teško. Ipak, razna sredstva protiv letećih napasnika (“tablete” protiv komaraca) uz repelente (sredstva koja odbijaju insekte neprijatnim mirisom) mogu smanjiti mogućnost kontakta sa dosadnim insektima.

Foto> Pxfuel

KOMARCI

Ubod komarca retko pravi ozbiljnije probleme, ali postoje dve situacije u kojima je dete prilično pogođeno.

*Kad je dete alergično na ubode komarca: Kao i većina drugih, alergija može početi bilo kada, pa i na letnjem odmoru. Tada crvenilo i otok na mestu uboda mogu biti veoma izraženi. Naročito lako otiču očni kapci i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Svrab je veoma izražen, a manja deca često raščešu kožu, pa je moguće da je i inficiraju.

*Kad dete “ujede” veliki broj komaraca: Brojne promene na mestu ujeda su veoma neprijatne.

U obe situacije dete može da bude veoma uznemireno – razdražljivo, a zbog izraženog svraba desi se da teško spava.

Šta mame i tate treba da urade?

-Kod manjih i običnih ujeda ništa! Sve će lepo proći samo za par dana.
-Kod izraženih otoka, ili kod velikog broja ujeda preporučuje se davanje sirupa antihistaminika (Claritine, Pressing, Bronal, Tefen). Smanjiće se svrab i otok, pa će i dete bolje da spava. Obično je par dana terapije dovoljno da se dete oporavi.
-Nekada se deca toliko češu da naprave razderotine po koži. To mogu biti ulazna vrata za brojne bakterije koje normalno žive na okolnoj koži. Ako nastane infekcija mora se tretirati antibiotskom mašću!ujedi-insekata

Kada se obratiti lekaru?

-Veoma retko je potrebna pomoć lekara za ujed komarca. To je obično situacija kada nemamo lek pri sebi, a komarac gricne kapak pa se oko potpuno zatvori a dete izgleda kao posle boks meča.
-Izuzetno mali broj dece može imati burnu alergisjku reakciju takoreći celog organizma na ujed komarca. Ubrzano disanje, kašalj i malaksalost su prve tegobe koje traže hitni lekarski pregled. Ipak, ovo je zaista malo verovatno da će se desiti.

OSA, PČELA i STRŠLJEN

Pčele se retko nalaze van košnica tako da je osa (koje skoro svuda ima) zadužena za muke dece i roditelja. Ose obožavaju mesta gde se jede, a tu su i deca pa se desi neželjeni kontakt.
On je, za razliku od ujeda komarca veoma bolan, a otok na mestu uboda je skoro uvek veoma izražen. Obično stradaju ruke i noge, jer osa (baš kao i stršljen) najčešće »grize« u samoodbrani.

Šta mogu da urade roditelji?
Idealno je odmah staviti led na mesto uboda, pa će i bol i otok biti manji. Ostali deo priče se ne razlikuje bitno u odnosu na tretman kod uboda komarca.

Kada se obratiti lekaru?
UVEK ako postoji sumnja da je dete imalo osu u ustima! Naročito ako bolno viče, ali i ako je neko video da osa beži iz usta. Otok korena jezika ili grla može biti veoma opasan, jer može da dovede do potpunog prekida disanja. Srećom, ovo je veoma, veoma retko (ali se ipak dešava). Tada NE TREBA »čačkati« po ustima da se vidi da li se nešto dešava jer to samo ubrzava oticanje, već ŠTO PRE prebaciti dete u najbližu ambulantu.

Druga, srećom izuzetno retka, situacija u kojoj što pre treba stići do lekara je pojava otoka usana, ušiju i očiju. Tada dete obično ima i brojne crvene “pečate” po koži. Ako se ne reaguje brzo, dete počinje otežano i ubrzano da diše pa stanje postaje dramatično. Radi se o retkoj, ali veoma opasnoj alergijskoj reakciji celog organizma (anafilaksa) koja traži neodložnu terapiju u najbližoj ambulanti ili bolnici. Tu nema čekanja – što pre kod doktora!

KRPELJ

Nema trave bez krpelja, a oni prosto obožavaju nežnu dečju kožu. Obično stradaju noge (potkolenice), ali i egzotične lokacije kao što su vrat, deo iza uha, pa i kosa, nisu retkost (ima krpelja i na drveću).

Pročitajte i …. Kako ispravno postupiti kada se krpelj zakači za dete

Šta mogu da urade roditelji?
Najbolje je sprečititi da krpelj stigne na dete, a to nije lako. Izbegavati visoku travu, duge pantalone bez bosih nogu (kako po ovoj vrućini) su česti, ali skoro neprimenljivi saveti. Prava stvar su repelenti – preparati koji se nanose na kožu i odbijaju insekte. Nevolja je što gladan krpelj ume vešto da nađe svoj “švedski sto” na koži gde nema repelenta.

Ipak, ako se ipak zakači, šta da se radi?

-Na licu mesta NE TREBA iglama i drugi priručnim “alatima” vaditi krpelj, a ne treba ga čupati ni rukama jer će glava sa rilicom ostati u koži.
-Najbolje je dete odvesti u ambulantu gde će se lepo i brzo, sterilnim instrumentima odstraniti krpelj.
-SVAKO dete koje ujede krpelj mora da dobija bar dvonedeljnu antibiotsku terapiju! Ona se sprovodi zbog sprečavanja jedne veoma opasne bolesti – borelioza (Lajmska bolest). Svaki treći krpelj u gradu nosi prouzrokovača ove bolesti na sebi i isporuči ga prilikom ujeda. Iako je van grada broj prokuženih krpelja manji, potrebno je, za svaki slučaj, detetu dati antibiotik. Obično se prepisuje amoksicilin (za alergične na penicilin eritromicin), ali je to posao lekara, koji će odrediti dozu i tačno trajanje terapije.

OSTALI NAPASNICI

PAUCI retko prave ozbiljnije probleme. Slično komarcima, na mestu njihovog ujeda se pojavljuje otok, ali nešto veći i tvrđi i traje koji dan duže. Tako je i tretman isti. Podrazumeva se da treba pobiti sve paukove u sobi gde dete spava (to zahteva pomeranje nameštaja i dosta muke).

BUVE su na selu uobičajena pojava. One vole prašinu, ali i kućne ljubimce. Buve »pasu« nežnu dečju kožu, pa su ubodi grupisani u grozdove, nisu preterano veliki (do 1 cm), ali veoma svrbe. Brzo dobijaju ljubičasu boju, a nekada traju desetak dana (ponekad i duže).
Tretman je sličan kao za komarce, a retko se dešavaju ozbiljniji problemi.

MEDUZE, naravno, ne spadaju u insekte, ali je reakcija kože slična, pa će ovde i biti opisana.
Nisu retke u toplim morima, a kontakt sa njima je prilično neprijatan. Na koži se formira lokalna reakcija u vidu crvenila, otoka koji je praćen peckanjem i svrabom. Obično se obrisi meduze vide na koži, a nije redak bol koji se javlja nekoliko sati posle kontakta.
Postoje preparati koji sadrže lokalni anestetik i antihistaminik i preporučuju se za lečenje ovih promena. Kod nas se teže nalaze, mada ih ima po apotekama u primorskim gradovima.
Kod izraženih reakcija je potreban sirup antihistaminika, koji se obično daje dva do tri dana. Teže reakcije su moguće, ali su veoma retke.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. jovica says:

  bravo za ove savete oko insekata.

  • Valentina says:

   Pa upravo je pedijatar reko.. Mozda komarci ili pauk… Ne postoji nista drugo, osim krecnog mleka. To su njene reci…
   Dali je moguce da samo krecno mleko se moze mazati? Treba mi nesto konkretno kako bih detetu ublazila svrab i olaksala sve to. Zato oitam Vas.

 2. Маријана says:

  Мој шестогодишњи син (вакцинисан пред полазак у школу 8. априла, можда није небитно), вратио се у суботу из парка са два убода на предњој страни чланка ноге који су личили на ујед змије (мени, јер тај ујед никад нисам видела, али могли су бити и од трна, жице, не знам) и са малим црвенилом на супротном, левом рамену, можда од комарца. Забринули су ме убоди и пратим их, али ту нема ничег новог, две розикасте тачкице на кожи. Сад се , међутим, (данас је среда) пожалио да га сврби раме. На оном месту је сад беличасти део, као мали плик, црвено брдашце под њим и једва приметно румена кожа около. Зашто тек сад? Носио је ранац, можда га је нажуљао. Има ли овако одложених бурних реакција код уједа инсеката?

  • MojPedijatar says:

   Ima!

   To mora da se vidi i isključi ujed krpelja (koji NE mora ostati na koži) koji može da izazove kasnu reakciju.

   Bez pregleda je to nemoguće proceniti, a relativno lako se prepoznajeni leči.

 3. Valentina says:

  Beba mi je napunila sedam meseci. Zivahan je dosta. Od pre mesec dana su poceli osipi po kozi, prvo smo bili u selo mesec dana, pa se tamo pojavili. A onda i kad smo dosli u grad.
  On je cesto nervozan pogotovo nocu. Osip ima na butinama, članku noge, stopalima, ledjima, potiljku, uvetu, po neki osip na glavi. Jednom je imao i na jednoj strani lica.
  Osip bude kao veliko crvenilo, koje ubrzo preraste u vodeni plik, nakon cega se nakon mojih silnih mszanja krecnim mlekom i hipermanganom, ti isti plikovi sasuse. Izgled imaju kao kad se covek izgori cigaretom na kozi.
  To traje naizmenično vec mesec dana i neznam sta vise da radim i cime da mazem, jer je mnogo nervozan i nocu lose spava. Molim za pomoc i rezresenje misterije, dali to zaista mogu insekti da urade kao sto su paukovi i komarci, ili je u pitanju neka vrsta alergije i cime mazati bebu?!
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ovo što ste opisali se NIKAKO ne može rešiti bez pregleda bebe!

   To mogu biti ujedi insekata, ali i alergija…SAMO pregledom se može ustanoviti uzrok, a onda je moguće odrediti terapiju.

 4. Branka says:

  Poštovani,
  Šesnaestomesečnu ćerku je ujeo krpelj. Čim smo uočili krpelja vodili smo je u ambulantu gde su izvadili krpelja, ali osim antibiotske masti koju smo trebali da nanosimo na mesto ujeda dva puta dnevno pet do sedam dana ništa drugo nije prepisano. Od tad je prošlo desetak dana, da li je možda data neadekvatna terapija?
  Unapred hvala na odgovoru!

  • MojPedijatar says:

   Ako je krpelj brzo skinut (unutar 12 do 24h), i da NEMA crvenila na mestu gde je bio krpelj – nema mesta za brigu!

 5. Marijana says:

  Imam bebu od 17 meseci i ujeo je komarac bas ispod oka za kratko vreme joj je oteklo ali ne bas mnogo, ne znam sta da radim mozete li mi pomoci?

  • MojPedijatar says:

   Ako je bas veliki otok da se bebi da jedna doza antihistaminika u sirupu (Aerius, 2 ml). Ako do sutra NE bude bolje.- da se obavi pregled

 6. miki says:

  Moja beba ima 16mjeseci,sinoc je sve bilo normalno a jutros se je probudila sa natecenom usnom,otok je preko dana postao jos veci,desna strana gornje usne je izrazito uvecana,na kraju gdje se sastaju usna i koza vidi se mali ubod kao od komarca,djete je zivahno i normalno jede samo usna je mnogo natekla i iritira je,cese se po tom mjestu..sta da radim..

  • MojPedijatar says:

   Ako JESTE ujed (a izgleda da je tako) beba treba da dobije 2 ml Aeriusa (antihistaminik), jednom dnevno – par dana.

   Ako otok ipak i dalje raste (i pored terapije) – vreme je za pregled.

 7. Ivana says:

  Poštovani, moje dete od 11meseci je juce ujeo pauk. Ujed se nalazi na uvetu. Juče je bilo malo crveno ali je danas već uvo poprilično oteklo. Da li treba davati nešto ili ne?

  • MojPedijatar says:

   1.5 ml Aeriusa (antihistaminik), ne može da smeta. Dane se jednom dnevno, a ako se i pored toga otok povećava – treba obaviti pregled.

Strana 1 od 41234>