Ujedi insekata

Idealna varijanta je sprečiti insekte da napadnu ljude, ali je u praksi to veoma teško. Ipak, razna sredstva protiv letećih napasnika (“tablete” protiv komaraca) uz repelente (sredstva koja odbijaju insekte neprijatnim mirisom) mogu smanjiti mogućnost kontakta sa dosadnim insektima.

Foto> Pxfuel

KOMARCI

Ubod komarca retko pravi ozbiljnije probleme, ali postoje dve situacije u kojima je dete prilično pogođeno.

*Kad je dete alergično na ubode komarca: Kao i većina drugih, alergija može početi bilo kada, pa i na letnjem odmoru. Tada crvenilo i otok na mestu uboda mogu biti veoma izraženi. Naročito lako otiču očni kapci i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Svrab je veoma izražen, a manja deca često raščešu kožu, pa je moguće da je i inficiraju.

*Kad dete “ujede” veliki broj komaraca: Brojne promene na mestu ujeda su veoma neprijatne.

U obe situacije dete može da bude veoma uznemireno – razdražljivo, a zbog izraženog svraba desi se da teško spava.

Šta mame i tate treba da urade?

-Kod manjih i običnih ujeda ništa! Sve će lepo proći samo za par dana.
-Kod izraženih otoka, ili kod velikog broja ujeda preporučuje se davanje sirupa antihistaminika (Claritine, Pressing, Bronal, Tefen). Smanjiće se svrab i otok, pa će i dete bolje da spava. Obično je par dana terapije dovoljno da se dete oporavi.
-Nekada se deca toliko češu da naprave razderotine po koži. To mogu biti ulazna vrata za brojne bakterije koje normalno žive na okolnoj koži. Ako nastane infekcija mora se tretirati antibiotskom mašću!ujedi-insekata

Kada se obratiti lekaru?

-Veoma retko je potrebna pomoć lekara za ujed komarca. To je obično situacija kada nemamo lek pri sebi, a komarac gricne kapak pa se oko potpuno zatvori a dete izgleda kao posle boks meča.
-Izuzetno mali broj dece može imati burnu alergisjku reakciju takoreći celog organizma na ujed komarca. Ubrzano disanje, kašalj i malaksalost su prve tegobe koje traže hitni lekarski pregled. Ipak, ovo je zaista malo verovatno da će se desiti.

OSA, PČELA i STRŠLJEN

Pčele se retko nalaze van košnica tako da je osa (koje skoro svuda ima) zadužena za muke dece i roditelja. Ose obožavaju mesta gde se jede, a tu su i deca pa se desi neželjeni kontakt.
On je, za razliku od ujeda komarca veoma bolan, a otok na mestu uboda je skoro uvek veoma izražen. Obično stradaju ruke i noge, jer osa (baš kao i stršljen) najčešće »grize« u samoodbrani.

Šta mogu da urade roditelji?
Idealno je odmah staviti led na mesto uboda, pa će i bol i otok biti manji. Ostali deo priče se ne razlikuje bitno u odnosu na tretman kod uboda komarca.

Kada se obratiti lekaru?
UVEK ako postoji sumnja da je dete imalo osu u ustima! Naročito ako bolno viče, ali i ako je neko video da osa beži iz usta. Otok korena jezika ili grla može biti veoma opasan, jer može da dovede do potpunog prekida disanja. Srećom, ovo je veoma, veoma retko (ali se ipak dešava). Tada NE TREBA »čačkati« po ustima da se vidi da li se nešto dešava jer to samo ubrzava oticanje, već ŠTO PRE prebaciti dete u najbližu ambulantu.

Druga, srećom izuzetno retka, situacija u kojoj što pre treba stići do lekara je pojava otoka usana, ušiju i očiju. Tada dete obično ima i brojne crvene “pečate” po koži. Ako se ne reaguje brzo, dete počinje otežano i ubrzano da diše pa stanje postaje dramatično. Radi se o retkoj, ali veoma opasnoj alergijskoj reakciji celog organizma (anafilaksa) koja traži neodložnu terapiju u najbližoj ambulanti ili bolnici. Tu nema čekanja – što pre kod doktora!

KRPELJ

Nema trave bez krpelja, a oni prosto obožavaju nežnu dečju kožu. Obično stradaju noge (potkolenice), ali i egzotične lokacije kao što su vrat, deo iza uha, pa i kosa, nisu retkost (ima krpelja i na drveću).

Pročitajte i …. Kako ispravno postupiti kada se krpelj zakači za dete

Šta mogu da urade roditelji?
Najbolje je sprečititi da krpelj stigne na dete, a to nije lako. Izbegavati visoku travu, duge pantalone bez bosih nogu (kako po ovoj vrućini) su česti, ali skoro neprimenljivi saveti. Prava stvar su repelenti – preparati koji se nanose na kožu i odbijaju insekte. Nevolja je što gladan krpelj ume vešto da nađe svoj “švedski sto” na koži gde nema repelenta.

Ipak, ako se ipak zakači, šta da se radi?

-Na licu mesta NE TREBA iglama i drugi priručnim “alatima” vaditi krpelj, a ne treba ga čupati ni rukama jer će glava sa rilicom ostati u koži.
-Najbolje je dete odvesti u ambulantu gde će se lepo i brzo, sterilnim instrumentima odstraniti krpelj.
-SVAKO dete koje ujede krpelj mora da dobija bar dvonedeljnu antibiotsku terapiju! Ona se sprovodi zbog sprečavanja jedne veoma opasne bolesti – borelioza (Lajmska bolest). Svaki treći krpelj u gradu nosi prouzrokovača ove bolesti na sebi i isporuči ga prilikom ujeda. Iako je van grada broj prokuženih krpelja manji, potrebno je, za svaki slučaj, detetu dati antibiotik. Obično se prepisuje amoksicilin (za alergične na penicilin eritromicin), ali je to posao lekara, koji će odrediti dozu i tačno trajanje terapije.

OSTALI NAPASNICI

PAUCI retko prave ozbiljnije probleme. Slično komarcima, na mestu njihovog ujeda se pojavljuje otok, ali nešto veći i tvrđi i traje koji dan duže. Tako je i tretman isti. Podrazumeva se da treba pobiti sve paukove u sobi gde dete spava (to zahteva pomeranje nameštaja i dosta muke).

BUVE su na selu uobičajena pojava. One vole prašinu, ali i kućne ljubimce. Buve »pasu« nežnu dečju kožu, pa su ubodi grupisani u grozdove, nisu preterano veliki (do 1 cm), ali veoma svrbe. Brzo dobijaju ljubičasu boju, a nekada traju desetak dana (ponekad i duže).
Tretman je sličan kao za komarce, a retko se dešavaju ozbiljniji problemi.

MEDUZE, naravno, ne spadaju u insekte, ali je reakcija kože slična, pa će ovde i biti opisana.
Nisu retke u toplim morima, a kontakt sa njima je prilično neprijatan. Na koži se formira lokalna reakcija u vidu crvenila, otoka koji je praćen peckanjem i svrabom. Obično se obrisi meduze vide na koži, a nije redak bol koji se javlja nekoliko sati posle kontakta.
Postoje preparati koji sadrže lokalni anestetik i antihistaminik i preporučuju se za lečenje ovih promena. Kod nas se teže nalaze, mada ih ima po apotekama u primorskim gradovima.
Kod izraženih reakcija je potreban sirup antihistaminika, koji se obično daje dva do tri dana. Teže reakcije su moguće, ali su veoma retke.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Postovani,
  Imam bebu od tri meseca koju dojim. Juce oko 17h ujela me je pcela za levu dojku(pcela je bila u peskiru koji sam koristila da se obrisem) otok je bio kao kod ujeda komarca i blago crvenilo okolo. Sve je nestalo u roku od 3h i nikakvu reakciju nisam imala,hvala Bogu.
  Zanima me samo koliko dugo ne smem dojiti dete i dal iz obe dojke je jednako vreme za pauzu u dojenju.
  Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Slobodno nastavite dojenje kao i do sada, a neka vam “zdrava” dojka bude glavna narednih 3 do 4 dana

 2. Aleksandra says:

  Postovani,
  Sada sam primetila kod deteta od 2god naduven desni obraz, ne puno.. I ima jednu vecu crvenu tackicu i malo iznad nje sitne tackice.. Dete je veselo, zivahno, ne boli ga, ne svrbi.. Vase misljenje? Hvala

 3. Nenad Djordjevic says:

  Poštovani, imam devetomesečnu ćerku kojoj se pre nekoliko dana pojavio plik, poput bubuljice, čvrst na dodir, sa blagim crvenilom oko tzv “bubuljice”. Nakon mazanja sudocrem kremom, plik je polako počeo da zasušuje, tako da je meni i supruzi pao kamen sa srca.

  Međutim, tokom večerašnjeg kupanja bebe primetili smo da se ista stvar pojavila u predelu ispod levog pazuha.

  Molim vas da mi odgovorite da li je mozda u pitanju ujed nekog insekta, mozda pauka, ako jeste, šta nam preporučujete.

  Srdacan pozdrav.

  Nenad Djordjevic

  • MojPedijatar says:

   Bez obzira na detaljan osip, naprosto jr nemoguće je proceniti uzrok bez pregleda deteta.

 4. Nenad says:

  Moje dete ima dve god. Ima vise ujeda po rukama i nogama, ogromnih crvenih fleka sa tvrdom zuckasto-belom sredinom gde se vide tackice od ujeda. Sve se pojavilo u roku od dva dana i svrbi je, a izgleda identicno kao na vasoj slici gore. Sta bi to moglo biti?

  • MojPedijatar says:

   Teško je to proceniti bez pregleda, ali svakako liči na ujede insekta.

   Za početak da se daje antihistaminik u sirupu (Pressing ili Aerius) prema kilaži i da se prati.

   Ako se broj ovih promena po koži uvećava, ili ako se promene šire (i pored terapije) – da se obavi pregled.

 5. Ana says:

  Trenutno sam na letovanju sa detetom i vec 1-2. noci su joj se pojavili pecati koji su imali precnik do 5cm. Jako ju je svrbelo i otok se pojavio. Svako vece je dobijala po najmanje 3 ujeda. Nikada nije bila alergicna na komarce pa sam je odvela u apoteku cisto da se posavetujem sta da uzmem. Dali su mi pressing. Njoj je jedan “pecat” dobio ljubicastu boju a ostali su je jako svrbeli i boleli i bili su crveni. Onda sam opet otisla u apoteku i dali su mi fenistill gel. Izgleda da slabo prolazi pa cu je voditi kod doktora. Moje potanje je posto je ovo alergijska reakcija od cega je usledila? Da li je pauk ili buva posto ovde drze ljudi tri psa pa se brinem.

  • MojPedijatar says:

   To je naprosto nemoguce proceniti bez pregleda.

   Pressing i Fenistil su svakako dobra terapija

 6. Ivanka says:

  Dvogodišnjem detetu se krpelj “zapio” na ruku. Istog dana smo otišli u ambulantu gde nam je sestra izvadila krpelja, ocistila rivanolom i stavila sterilnu rivanolom natopljenu gazu na ruku. Pedijatra nismo ni videli, a pedijatrijska sestra nam je rekla da pratimo 21 dan, i u slučaju da se pojavi bilo kakvo crvenilo (bilo gde na telu) da se javimo za antibiotike. Mi smo tražili i tada informaciju da li svakako treba da pije, rečeno nam je ne.

  Sad nas brine ova metoda praćenja, posebno što mi nismo imali nikakvu reakciju a ne možemo pouzdano da znamo da li je krpelj bio zarađen ili ne…. Da li uvek treba tražiti i savet pedijatra kad sestre u ambulanti to ne rade, tj decu ni ne uvode u karton da imaju ujed, samo upišu u knjigu na šalteru i to je to…

  • MojPedijatar says:

   Ako se POJAVI crvenilo – da se daje antibiotik! Sada NEMA drugog načina da se utvrdi da li je krpelj preneo Lajmsku bolest.

   Ukoliko je krpelj na koži boravi MANJE od 12 sati, veoma su MALE šanse da je preneo bolest, čak i da jeste bio zaražen.

   • Ivanka says:

    Mesto uboda je posle vađenja bilo gotovo nevidljivo, sutradan već nije bilo ničega. Krpelj je izvađen u roku od 2-3 sata nakon što se uhvatio za ručicu deteta, nije duže boravio u koži.

    Hvala puno na informacijama.

 7. Živko says:

  Poštovani,
  Dete od sedam godina ujela je juče pre podne osa za dlan. Jutros smo primetili otok (juče ceo dan je bilo samo malo crveno i nije bolelo) i u hitnoj su mu dali inekciju i sirup Rinolan. Pošto smo na letovanju u inostranstvu, interesuje me kada možemo očekivati poboljšanje i povlačenje otoka (dok ovo pišem nema vidljivog poboljšanja, šaka mu je još uvek otečena) ili bi trebali ponovo da se javimo doktoru? Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Potrebno je 2 do 3 dana terapije da se napravi prava procena. Ako se otok povećava (i pored tetapije) – da se obavi pregled.

Strana 2 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA