U zdravom telu zdrav duh

Povezanost glavobolje kod tinejdžera sa manjkom vežbe, prekomernom težinom i pušenjem

Interesantno istraživanje, objavljeno u avgustovskom broju časopisa Neurology, koje je sproveo tim dr John-Anker Zwart-a sa Oslovskog Univerziteta, dalo je interesantne rezultate; Ispostavilo se naime, da „ tinejdžeri koji vežbaju malo, ili su gojazni ili puše, znatno češće imaju glavobolje i migrenske napade.”

Istraživači čvrsto veruju da su gore pomenuti negativni faktori životnog stila upravo mete mogućih preventivnih mera.
Intervijuisano je više od 5500 studenata koji su se žalili na glavobolju. Ispitanici su također ispunili upitnik i podvrgnuti pregledu, sa ocenom visine i težine. Podeljeni su u grupe onih sa urednim životom (koji su u dobroj fizičkoj formi i ne puše) i u grupu onih čiji životni stil se može označiti negativnim, bilo da puno jedu, malo vežbaju ili koriste duvan.

Svaki od gore navedenih rizičnih faktora, ispostavilo se, snažno je povezan sa pojavom i povećanom učestalošću javljanja napada glavobolje među adolescentima. Rezultati ovog istraživanja potvrdili su rezultate istraživanja Dr Rudiger von Kries-a i njegovog tima sa univerzitetske klinike u Minhenu, inače objavljenog u junskom izdanju časopisa Headache. Tada se naime došlo do saznanja da fizička aktivnost i apstiniranje od alkohola, kofeina i duvana može preduprediti napade glavobolje kod adolescenata.

Istraživači, kao i urednici, oko jednog su složni: modifikovanje životnih navika adolescenata, cilj je na kome se treba raditi, želi li se smanjiti učestalost glavobolje. Eto još jednom potvde čuvene krilatice U zdravom telu zdrav duh

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA