U rancu tri kilograma

Izbor školske torbe: Ne bi smela da bude veća od širine leđa, niti da bude iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka

ĐACI se lako odluče za školske torbe na kojima su likovi popularnih likova iz crtanih filmova i junaka kompjuterskih igrica. Mnogi roditelji, međutim, pred početak školske godine imaju dilemu kako detetu izabrati dobar ranac. Fizijatar dr Dragana Krivokapić i direktor DZ “Dr Simo Milošević” na Čukarici smatraju da bi mame i tate trebalo da se pozabave i zdravstvenim aspektom kada kupuju torbu za svog đaka, pošto neadekvatne školske torbe mogu da dovedu do poremećaja kičme, ali i do lošeg uspeha u školi.

– Ranac mora ravnomerno i obostrano da opterećuje ramena, a roditelj će to najbolje oceniti ako u kupovinu povede i dete – napominje fizijatar. – Dobro je što su u Beogradu napravljeni ormarići u školama, ali važno je da i u drugim gradovima nastavnici obrate pažnju i da ne pretrpavaju decu količinom udžbenika koje će svakodnevno nositi na leđima.

Lekari smatraju da torbe ne bi trebalo da budu teže od 10 do 15 odsto težine deteta, što znači da dete koje ima 20 kilograma ne bi smelo da nosi torbu koja je teža od tri kilograma. Školska torba treba da prati proporcije deteta, da ne bude veća od širine leđa, da ne bude iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka. Nošenje torbe na jednom ramenu je najčešći uzrok deformiteta kičme, odnosno skolioze.

ISPRAVLJENI U KLUPI


DOKTOR Dragana Krivokapić napominje da se sa izborom dobre torbe ne završava briga o pravilnom razvoju, jer se mora obratiti pažnja i na detetovo ponašanje u školi.
– Veoma je bitno da dete sedi pravilno, da je naslonjeno na stolicu, a ne da “leži” na klupi – ističe naša sagovornica.

Deca prate modu i ne žele da se razlikuju od vršnjaka. Treba ih aktivno uključiti i dozvoliti im da izaberu, ali ih i usmeriti.

Neodgovarajuća đačka torba stvara kod dece ne samo fizičke i fiziološke promene, već i psihičke. Ankete sprovedene među osnovcima su pokazale da veliki broj učenika ne voli školu upravo zbog preteške torbe.

U strahu da ne bi nešto propustila, deca u nju trpaju sve i svašta, a roditelji i učitelji o tome ne vode dovoljno računa. Ponekad je đačka torba teška i po pet-šest kilograma, a kardiolozi upozoravaju da toliki teret ne opterećuje samo skelet deteta, već i njegov srčani mišić.

Lekari upozoravaju da neadekvatne torbe veoma utiču na pamćenje, motoričke sposobnosti, izdržljivost, brzinu i spretnost deteta. Sve to zajedno može mnogo da utiče na celokupan uspeh u školi.Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA