Trudnice ne smeju da lete avionom: Mit ili istina?

Vrlo je moguće da ste negde već čuli da žene tokom trudnoće ne smeju da koriste avionski provez. Na takva i slična upozorenja trudnice većinom ne obraćaju preteranu pažnju sve dok se i same ne nađu u situaciji da trebaju negde da otputuju avionom.

Kada sazna da je trudna, buduća mama najčešće ima milion pitanja u glavi. Koliko god da se zanimala i informisala pre trudnoće, reč je o stanju koje sa sobom nosi brojne promene, prilagođavanja, ali i nova pravila i poneku zabranu. Budući da je vreme za konslutaciju sa lekarom često ograničeno, veliki broj pitanja ostaje tu gde su i nastala – u glavi. Nerazjašnjena pitanja i dileme će neretko dovesti do anksioznosti, pa se stvara začarani krug novih pitanja i pojačane panike.

Kada drugi izvori informacija zataje, reč podrške često pruža “dr Google”. Internet se pokazao kao najlakši i najbrži put do odgovora – jedino što odgovori nisu uvek tačni. Istine i mitovi o trudnoći su isprepleteni u virtuelnom svetu, pa se ponekad revnosno pridržavamo pravila i uputstava koja nemaju nikakvu težinu.

Jedno od često postavljenih pitanja, kada je reč o trudnicama koje vole ili koje moraju da putuju, svakako je pitanje o letenju avionom. Čak i pre nego što pomislite o tome da se ostvarite u ulozi roditelja, sigurno ćete sa brojnih strana čuti opomenu da ne smete u avion ako ste trudni. Takva i slična upozorenja verovatno će “na jedno uvo ući, a na drugo izaći”, sve dok se zaista i sami ne nađete u situaciji da ste u drugom stanju, a spremate se na put.

Pitanje ostaje isto – da li da iskoristite svoju avionsku kartu ili da promenite planove i do odredišta se zaputite na drugi način, ili jednostavno otkažete putovanje. Da ne biste sami nagađali i sebe i svoje nerođeno dete možda i doveli u opasnost, trebalo bi da potražite savet stručnjaka.

Šta kažu stručnjaci a šta avio kompanije?

Prema rečima stručnjaka, let avionom je sasvim bezbedan do 36. nedelje trudnoće. Dakle, gotovo ceo period trudnoće možete neometano koristiti ovo prevozno sredstvo. Međutim, važno je napomenuti da ovaj savet važi samo u slučaju zdrave trudnoće – ako su zdravi i majka i dete.

Svaka trudnica bi pre leta trebalo da se posavetuje sa svojim lekarom, jer se i trudnoće međusobno razlikuju. Što ranije utvrdite da li je sa plodom sve u redu, to ćete pre moći i da odahnete, i to ne samo kada je u pitanju letenje avionom.

Danas lekari sve češće savetuju da se uradi prenatalni test. To je precizan i bezbedan test, a neki testovi već u 10. nedelji trudnoće mogu otkriti postojanje hromozomskih aneuploidija. Testovi su sigurni i za mamu i za bebu i vrše se na osnovu malog uzorka majčine krvi. Na osnovu prenatalnih testova i praćenja trudnoće, ekspert može dobiti uvid u moguće komplikacije i tako vas posavetovati.

Sem što je svaka trudnoća posebna, ni letovi nisu svi isti. U obzir se mora uzeti i trajanje leta. Osim što će vas lekar posavetovati da ne putujete nakon 36. nedelje trudnoće, i avio kompanije imaju određenu politiku poslovanja. Naime, pojedine avio kompanije imaju različita ograničenja, ali kod većine kompanija ono je između 32-36 gestacijske nedelje, dok ima i onih koje neće dozvoliti da se ukrcate u avion čim primete da ste u poodmakloj trudnoći.

Saveti za bezbedan let u trudnoći

Kao što smo već naveli, pre nego što rezervišete kartu, obavezno se raspitajte o politici kompanije. Pravila koja važe za trudnice mogu da variraju od jedne kompanije do druge, a mogu da zavise i od destinacije i dužine leta.

Tokom leta obavezno vežite pojas, ali tako da ne naškodite detetu – pojas vežite ispod abdomena. Ukoliko niste sigurni kako da stavite pojas, obratite se osoblju u avionu pre poletanja.

Vrlo je važno da vodite računa o svojoj cirkulaciji tokom celog leta. Povremeno prošetajte, a ako niste u mogućnosti, pomerajte zglobove. Izbegavajte usku odeću, dok se kompresivne čarape u ovim situacijama preporučuju. Dok letite, nemojte zaboraviti na redovan unos tečnosti. Izbegavajte konzumaciju hrane koja može izazvati nadutost, kao i gaziranih napitaka.

Mnogi će kao osnovni argument protiv leta tokom trudnoće, navesti izloženost povećanoj radijaciji. Međutim, istraživanja ukazuju da povremeni letovi u toku trudnoće, neće naškoditi ni majci ni bebi, kada je u pitanju izloženost datoj dozi radijacije.

Kada su u pitanju piloti ili stjuardese kojima česti letovi predstavljaju deo posla, dodatno bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom. Ukoliko i vas čekaju brojne obaveze koje uključuju česte letove i to dok ste u drugom stanju, ovo pitanje obavezno pokrenite prilikom sledeće konsultacije s vašim lekarom. Vaše i zdravlje vaše bebe su svakako na prvom mestu.

Kako biste znali da li da let avionom u toku trudnoće uopšte uzmete u obzir, prvo i osnovno je da se informišete o svom i zdravlju svog deteta. Redovne posete lekaru su takođe veoma važne, a pre svakog leta savetujemo da prekontrolišete trenutno stanje.

Dakle, da zaključimo: da li je zabrana letenja avionom u trudnoći – mit ili istina? U većini slučajeva samo mit, ali se uvek prethodno obratite lekaru i nema letenja u poodmakloj trudnoći!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA