Trikovi roditelja za skraćivanje dosadnih knjiga

Čitanje detetu je zaista jedna od najlepših aktivnosti, priznaje komičar Džejson Gud. Međutim, ponekad ste jednostavno umorni a vaše dete po stoti put želi da mu pročitate istu knjigu. Ako od toga ludite i pokušavate da zbrzate preskačući strane, znajte da niste sami, kaže ovaj duhoviti tata, i predlaže nekoliko caka za pretvaranje priče od 36 u priču od 12 strana.

1. Duplo okretanje strana.

Dok držite knjigu u levoj ruci, neprimetno pomoću kažiprsta, srednjeg prsta i palca desne ruke okrenite dve strane odjednom.

UPOZORENJE: Budite spremni da sa nekoliko reči sumirate preskočeno i prevaziđete nastali procep u naraciji.

2. Izboksujte promenu

Ako dete već toliko dobro poznaje dotičnu knjigu, zatražite mu da je ono pročita vama. Pošto većina dece to ne voli, predložiće vam da čitate neku drugu knjigu, koju ne zna.

3. Preskakanje reči

Prema Džejsonovom „iscrpnom istraživanju“, u knjigama za malu decu oko 45% teksta čine predlozi i pridevi. Preskačući nepotrebne reči kao što su „vrlo“ „brzo“ i „super“ stići ćete do kraja za duplo manje vremena. U knjigama za malo starije, skoro sve što likovi kažu praćeno je sa „reče Tom“ ili „rekla je Seli zadržavajući dah kako ne bi uznemirila zmaja“. Preskakanje ovih delova ne samo što će vam uštedeti vreme, već će i priču učiniti uzbudljivijom!

Kako se izvući kad ste otkriveni?

Dete je otkrilo da ste prekočili deo? Da, uhvaćeni ste, ali ono još ne zna da ste to uradili namerno. Trebalo bi da vas izvadi objašnjenje tipa: „Oh, stranice su lepljive“ ili „U pravu si, Buts jeste rekao „čitava gomila“ a ne samo „gomila“.“ Primirite se par stranica, pa ponovo primenite tehniku duplog okretanja strana.

Kad sve ostalo omane, pribegnite iskrenosti.

Recite nešto poput: „Hej druškane, znaš šta? Čitao sam ovu knjigu previše puta. Misliš li da bi možda, samo možda, mogli da čitamo nešto drugo? Samo večeras?“ Iznenadićete se koliko razumna vaša deca mogu biti kada ih suočite sa istinom.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA