Trikovi kako pomoći detetu koje se boji igle

Vakcinisanje ili primanje injekcija ne voli baš niko. Ipak, postoji razlika između nečega što izaziva bol i paničnog straha od istog.

Foto: Canva

Deca od najranijeg uzrasta imunizuju se prema rasporedu zavisno od uzrasta. Ti momenti nisu jednostavni ni za dete ni za roditelje, a veći su problem kod vrtićkog uzrasta, pa i školskog.

Deca koja se panično boje igle, doživljavaju veliku traumu i na samo pominjanje vakcinacije. “Najmanje dve trećine dece  i jedna četvrtina odraslih imaju strah od igle” piše Američka akademija za pedijatriju (APP)

Evo nekoliko saveta kako smiriti dete tokom vakcinacije:

Skrenite im pažnju. Nemojte da okevate da koriste ekrane za vizualnu distrakciju kada dođe vreme za ubod iglom. Igranje igrice ili gledanje videa može biti dobar način da im se pažnja odvuče sa onoga šta se događa. Takođe, možete im pustiti i omiljnu muziku, ne bi li se dete opustilo.

Informišite doktora ili medicinsku sestru. Za decu koja se baš boje dobiti injekciju, može biti korisno da se obaveste medicinska sestra ili doktor, da je dete nervozno. Malo ohrabrenja od nepoznate osobe koja drži iglu može biti od pomoći.

 Pročitajte i…. Ako se dete boji igle

Duboko disanje i “trik sa kašljanjem”. Još jedan savet koji dolazi sa Clevalend Clinike koji kaže da dete tri puta duboko udahne kako bi se opustilo pre injekcije. Da bi ste to učinili, navedite dete da se zakašlje pre vakcinisanja, još jednom u trenutku kada igla treba da prodre ukožu i treći put odmah nakon uboda.

Utešite ih. Glite ih, nudite umirujuće reči i tešite dete kroz ceo proces. Ako je vaše dete malo, moglo bi  sedeti u vašem krilu dok dobija injekciju. Možete im dozvoliti da ponesu omiljnu plišanu životinju kako bi im pravila društvo.

Nemojte pretiti detetu. Bez obzira na to kakva je reakcija vašeg deteta preporučuje se izbegavati pretnje i umesto toga učiniti sve da se dete uz vas oseti što sigurnije. Vi ste, kao i uvek,  njegova sigurna luka.

Koristite pozitivnu motivaciju. Ako bi pomoglo obećanje da će dobiti nagradu, sladoled ili neku drugu omiljenu poslasticu, nemate razloga da ne iskoristite ovu metodu. Pohvalite ih za hrabrost, kako bi im pomogli da sve što lakše prođe.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA