Top 10 zdravih navika za pravilno odrastanje vašeg deteta

Deca su “upijači” svega i zbog toga treba ih od malih nogu učiti zdravim navikama. Svi roditelji za svoju decu žele najbolje, ali vrlo često greše u pristupu edukovanja i vaspitanja dece, ne shvatajuči da je uglavnom sopstveni primer najbolja lekcija za dete.

dete px

Ne budite na kauču
Skinite decu i sebe sa sofe i izađite na vrata. Klinika Maio izveštava da su deca koja gledaju televiziju više od sat ili dva dnevno izložena većem riziku od brojnih zdravstvenih problema, uključujući:

  • narušen uspeh u školi
  • poteškoće u ponašanju, uključujući emocionalne i socijalne probleme i poremećaje pažnje
  • gojaznost ili prekomerna težina
  • nepravilan san, uključujući poteškoće sa uspavljivanjem i odupiranjem odlasku na spavanje
  • manje vremena za igru

Čitajte svaki dan

Razvijanje jakih veština čitanja je suštinska komponenta uspeha vašeg deteta u školi sada, a na poslu kasnije u životu. Prema Klivlendskoj klinici, čitanje pomaže u izgradnji detetovog samopoštovanja, odnosa sa roditeljima i drugima i uspeha u kasnijem životu. Preporučuje se da čitanje postane deo detetove rutine za igru i odlazak na spavanje. Birajte knjige koje vaša deca vole tako da čitanje vide kao poslasticu, a ne kao zadatak. Počnite sa šarenim enciklopedijama koje su pune interesantnih i intrigirajućih činjenica koje će detetu biti interesantne. Možete im takođe zadati neki izazov – da nađu nešto u određenoj knjizi i nagraditi ih za to. Ideja je stvarno dosta, kada su deca u pitanju i njihova motivacija i zainteresovanost za nešto.

Ako sedite i gledate u telefon, budite sigurni da će vaše dete tražiti to isto.

Pijte vodu, a ne sokove i gazirana pića
Voda je zdrava, ostala pića nisu. Čak i ako vaša deca ne razumeju sve razloge zašto je previše šećera loše za njih, možete im pomoći da razumeju osnove. Ovo ćete najlakše ostvariti, što u kući nećete imati ništa drugo od ponude i što ćete stalnom konzumacijom vode i edukacije zašto je bitno piti dosta tečnosti podstaći da vaše dete radi to isto. Čajevi takođe dolaze u obzir.

Praktikujte da za porodične večere i ručkove svi članovi budu prisutni
Prema Univerzitetu Florida, istraživanje je pokazalo da deljenje porodičnog obroka znači da:

  • porodične veze jačaju
  • deca su bolje prilagođena
  • svi jedu hranljivije obroke
  • manje je verovatno da će deca biti gojazna ili gojazna
  • deca imaju manje šanse da zloupotrebljavaju drogu ili alkohol

Deca treba što više da se socijalizuju i da imaju prijatelje.
Prijateljstva su veoma važna za zdrav razvoj dece školskog uzrasta. Igranje sa prijateljima uči decu vrednim društvenim veštinama kao što su komunikacija, saradnja i rešavanje problema. Imati prijatelje takođe može uticati na njihov uspeh u školi. Ohrabrite svoju decu da razviju različita prijateljstva i da se često igraju sa prijateljima. To će im postaviti životne veštine koje će moći da koriste godinama koje dolaze.

Budite pozitivni pred decom
Deci je lako da se obeshrabre kada stvari ne idu kako treba. Pomozite im da nauče otpornost kada dožive probleme tako što ćete im pokazati koliko je važno da ostanu pozitivni. Deca, kao i odrasli, mogu imati koristi od pozitivnog razmišljanja i dobrih odnosa. Pomozite svojoj deci da razviju zdravo samopouzdanje i pozitivan način razmišljanja tako što ćete ih naučiti da su ljupki, sposobni i jedinstveni, bez obzira na izazove sa kojima se susreću. Ukoliko ste nervozni ili negativni, znajte da tu energiju možete preneti na decu, te se trudite da pred njima budete pozitivni.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA