Top 10 zdravih navika za pravilno odrastanje vašeg deteta

Deca su “upijači” svega i zbog toga treba ih od malih nogu učiti zdravim navikama. Svi roditelji za svoju decu žele najbolje, ali vrlo često greše u pristupu edukovanja i vaspitanja dece, ne shvatajuči da je uglavnom sopstveni primer najbolja lekcija za dete.

dete px

Foto: Pixabay

Budite model ponašanja svom detetu
Kao roditelj, na svoju decu prenosite više od gena. Deca takođe preuzimaju vaše navike – i dobre i loše. Sve što radite, vaše dete upija i oponaša vas. Te sa uvođenjem zdravih navika za svoje dete morate prvo krenuti od sebe i dati svom detetu primer kako treba da se ponaša i šta da radi.

Hrana treba biti raznovrsna i šarena
Napravite jedenje hrane različitih boja zabavno! Pored toga što jako lepo izgleda, ima i zdravstvene prednosti. Pomozite svojoj deci da razumeju nutritivnu vrednost uključivanja šarene hrane u njihovu redovnu ishranu.

Trebalo bi da se potrudite da u svoju ishranu uključite niz voća i povrća različitih nijansi. Neka se boje kreću od crvene, plave i narandžaste do žute, zelene i bele. Neka deca naviknu na šarenolike obroke koje su vrlo zdravi, ne samo lepi na pogled. Učite ih da slatkiši i grickalice nisu zdravi i nemojte ih ni vi konzumirati, kako bi opet vašim primerom pokazali šta je ispravno, a šta ne.

Ukoliko ste u mogućnosti nabavite kućnog ljubimca
Imati kućnog ljubimca kao pratioca daje detetu mesto za utehu i može mu pomoći da se uhvati u koštac sa nekim od vrednih životnih lekcija. Takođe ih podstiče da steknu sposobnost samoumirivanja, nauče da se opuste tokom stresnih situacija i nose sa svojim emocijama na produktivan, nenasilan način. Dokazano je da ljubimci utiču umirujuće na decu i pomažu im pri razvoju emotivnog dela ličnosti.

Izaberite fizičke aktivnosti koje vam prijaju
Osluškujte sklonosti vašeg deteta i zašta je talentovano, a onda podstičite taj deo njihove ličnosti. Ne voli svako dete sport, možda su tu i drugi talenti u pitanju koje treba ispoljiti. Ali fizicka aktivnost je vrlo bitna za fizicko i mentalno zdravlje dece, te i šetnja po parku je sasvim dovoljna. Isto pokažite svojim primerom deci, ako ste vi aktivni, deca će vas oponašati i pokušati da vas prate.

Izložite vaše dete raznim sportskim aktivnostima kao što su plivanje, streljaštvo, gimnastika, fudbal, tenis, itd. Oni će sigurno pronaći nešto u čemu uživaju.

Takođe, isterajte im kreativnost napolje! Da li su talentovani za crtanje, pisanje, šaranje, slaganje puzzli ili bilo šta što može da ih okupira i razvija moždane vijuge!

Priroda: Vrlo je važno sjediniti dete sa prirodom i edukovati ih konstantno
Odlazak u prirodu, pravi je lek za decu. Pričajte deci o različitim vrstama biljaka, drveća, pečuraka, cveću koje nađete na putu. Ukoliko imate selo, odlazite vikendima sa decom na selo, pokazujte im bašte, kako se sadi cveće, neke lake aktivnosti koji će zaokupirati decu, a naučiti ih vrlo važnim životnim lekcijama koje ostaju za ceo život u glavi. Kada izraste cvet, biće srećni svojim malim doprinosom i videće svojih ruku delo. Neka vaše dete ne bude jedno od onih koja ne znaju kako izgledaju domaće životinje na selu, već neka njihovo znanje bude svestrano što se tiče poznavanja prirode. Napravite dnevne izazove za decu, neka naberu što više različitog cveća, a onda napravite herbarijum sa učenjem naziva svakog cveta pojedinačno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA