Tiha tragedija koja pogađa našu decu (i šta radimo po tom pitanju)

Da li je iko mogao da zamisli da je moguće podići zdravu generaciju u ovako nezdravoj životnoj sredini? Naravno da ne! Za roditeljstvo ne postoje prečice i ne možemo da prevarimo ljudsku prirodu. Kao što možemo da vidimo, rezultati su poražavajući. Naša deca emotivno trpe zbog gubitka dobro izbalansiranog detinjstva. Kako da to popravimo?

dete

“Želim da ohrabrim svakog roditelja koji brine o budućnosti svoje dece, da pročita ovu objavu. Znam da mnogi ne žele da čuju ono što imam da kažem u ovom tekstu, ali vašoj deci je potrebno da čuju tu poruku. U našim domovima se upravo sad odvija tiha tragedija, a tiče se najvažnijih bića u našim životima – naše dece. Čak i ako se ne slažete sa mojom perspektivom, molim vas da sliedite preporuke koje su napisane na kraju ovog članka. Kada vidite pozitivne promene u životu vašeg deteta biće vam jasno zašto govorim to što govorim!” Ovim rečima terapeutkinja Viktorija Prudej otvorila je izuzetno ozbiljnu temu koja je danas uveliko prisutna u porodicama širom sveta.

Viktorija je radila sa stotinama dece i njihovim porodicama i došla je do zaključka da su današnja deca u poražavajućem emotivnom stanju! Ona ističe da roditelji treba da porazgovaraju i sa nastavnicima i profesionalcima koji su radili na tom polju poslednjih 15 godina, kako bi se uverili da i oni dele Viktorijinu zabrinutost. U poslednjih 15 godina istraživači su objavili alarmantne statistike o naglom i stalnom porastu mentalnih oboljenja kod dece i to danas dostiže razmere epidemije:

 • 1 od 5 dece ima probleme sa mentalnim zdravljem
 • 43% porasta poremećaja smanjene pažnje usled hiperaktivnosti
 • 37% porasta depresije kod tinejdžera
 • 200% porasta stope samoubistva kod dece u dobi od 10 do 14 godina

Imajući ovo u vidu, Viktorija se pita koliko je još dokaza potrebno pre nego što se roditelji probude?

Ne, „dijagnostika je sama po sebi povećana“ nije odgovor!

Ne, „oni su se jednostavno tako rodili“ nije odgovor!

Ne, „za sve je kriv školski sistem“ nije odgovor!

Da, koliko god je to teško priznati, roditelji su odgovor za mnoge dečije borbe!

Naučno je dokazano da mozak ima sposobnost da se sam usmerava kroz životnu sredinu. Nažalost, sa životnom sredinom i stilom roditeljstva koje roditelji pružaju svojoj deci oni njihove mozgove usmeravaju u pogrešnom pravcu i doprinose njihovim izazovima u svakodnevnom životu.

Da, uvek je bilo i biće dece koja su rođena sa invaliditetom i uprkos velikom trudu roditelja da im pruže dobro izbalansiranu životnu sredinu i roditeljstvo, njihova deca se i dalje bore. Međutim, to NISU deca o kojoj Viktorija ovde govori.

Ovdje je reč o mnogo većem broju mališana čije izazove većinom oblikuju faktori životne sredine koje roditelji sa najboljim namerama pružaju svojoj deci. U svojoj praksi Viktorija je primetila da se ta deca promene u trenutku kada roditelji promene svoju perspektivu o roditeljstvu.

U čemu je greška?

U današnje vreme deca su lišena osnova zdravog detinjstva kao što su:

 • Emotivno dostupni roditelji
 • Jasno definisana ograničenja i vođstvo
 • Odgovornosti
 • Izbalansirana ishrana i adekvatan san
 • Kretanje i boravak na otvorenom
 • Kreativna igra, društvena interakcija, prilike za nestruktuisano vreme i dosadu

Umesto toga, deca imaju:

 • Roditelje kojima pažnju odvlače digitalni uređaji
 • Popustljive roditelje koji dopuštaju deci da „vladaju svetom“
 • Osećaj da na nešto imaju pravo umesto odgovornosti
 • Neadekvatan san i neuravnotežena ishrana
 • Sjedeći stil života u zatvorenom prostoru
 • Beskrajnu stimulaciju, tehnološke dadilje, instant zadovoljstvo i odsustvo dosadnih trenutaka

“Da li je iko mogao da zamisli da je moguće podići zdravu generaciju u ovako nezdravoj životnoj sredini? Naravno da ne! Za roditeljstvo ne postoje prečice i ne možemo da prevarimo ljudsku prirodu. Kao što možemo da vidimo, rezultati su poražavajući. Naša deca emotivno trpe zbog gubitka dobro izbalansiranog detinjstva. Kako da to popravimo? Ako želimo da nam deca odrastu u srećne i zdrave ljude onda moramo da se probudimo i vratimo osnovama. To je još uvek moguće!”, napominje Viktorija i dodaje: “Znam to zato što je stotine i stotine mojih klijenata za samo nekoliko nedelja (u nekim slučajevima i za samo nekoliko dana) primenjivanja ovih preporuka videlo pozitivne promene u emotivnim stanjima svoje dece. Postavite ograničenja i ne zaboravite da ste vi svom detetu RODITELJ, a ne prijatelj.”

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA