Ti, majko…

Posle dugih osam godina sam bila na moru. Ali su prethodili problemi. Čak 17 kg više nego što sam želela. A skinula sam čak 20 pre toga. Moje ogromne grudi nisam mogla da smestim ni u jedan kupaći.

Te 2010.-e godine sam uživala na moru kao nikada do tada. I dva puta sam .. Prvo sam uživala u ‚‚devojačkom letovanju‚‚ u Hurgadi a zatim na Sitoniji. To je bilo prvo letovanje mog starijeg sestrića a ja sam morala da budem tu. Nisam ni slutila da par godina kasnije neću biti tu na prvom letovanju moje ćerke. Nisam slutila ni da more neću videti punih osam godina.

Isidoru je na prvo letovanje odvela tetka i pokrila veći deo troškova. Ja nisam mogla sebi  letovanje da priuštim. I tako, ovog leta smo napokon otišli na odmor. ‚‚Ozloglašeni Olimpik‚‚ je meni bio kao najlepše grčko ostrvo.  Nije mi smetala trava ni najmanje.  Posle dugih osam godina sam bila na moru. Ali su prethodili problemi. Čak 17 kg više nego što sam želela. A skinula sam čak 20 pre toga. Moje ogromne grudi nisam mogla da smestim ni u jedan kupaći. Mlečne žležde čine svoje uz višak kilograma i prirodu. Na kraju sam ponela jednodelni kupaći veličine šatorskog krila. I rešila da uživam a da komplekse ostavim kod kuće. Trčala sam sa Isidorom, spuštala se ceo dan na toboganima u Akva parku (tata mi je dopustio da se sa bebom družim samo kada treba da se podoji). Ali opet fotkica gde sam ja je još uvek malo. Onda sam bila besna na sebe i želim svim majkama nešto da kažem…

Majko, divno je ako nedelju dana posle porođaja uđeš u svoje stare farmerke. Ja nisam poželela mesecima ništa što nema lastiš. Ti majko si divna, Tvoje telo je devet meseci nosilo novi život. Dva puta po devet meseci, tri puta po devet meseci, nekoliko puta po devet meseci. Ono se širilo, srebrne linije su šarale tvoju suvu kožu. Nekada su postajale crvene. Noge su Ti oticale, mučio Te je želudac. Povraćala si. Nisi mogla da povratiš i da sebi olakšaš. Brinula si se kada Te beba šutira, brinula si se kada Te ne šutira. Strepela si od svakog ultrazvuka a i isčekivala sa ushićenjem. Ti majko si želela sve najbolje za svoje dete, proučavala sastav svakog vitaminskog kompleksa za trudnice. Počela da piješ folnu kiselinu čim si poželela bebu. Borila si se sa sobom između želje za čipsom i odgovornosti da svaki zalogaj bude zdrav za to divno biće koje nosiš. Išla si u školicu za trudnice, na vežbe disanja, čitala gomilu literature o novom poglavlju koje Te očekuje. Ti si morala da budeš nasmejana za starije dete dok su hormoni ludovali, i kada Ti se plakalo dok gledaš i reklame. Morala si da ‚‚guraš‚‚ u GSP-u na 35 stepeni jer nisi mogla da odeš na trudničko jer nisi mogla da sebi dozvoliš luksuz trudničkog bolovanja.

Ti majko si prelepa i ako još uvek nosiš taj šlauf oko stomaka. I ako ti kosa opada u pramenovima… I ako se ne sećaš kada si poslednji put oprala tu kosu. Hej, pa Ti si morala da preguraš porođaj koji je trajao satima. Seti se samo onim videa gde muškarci arlauči dok nad njima simuliraju porođajne bolove (oni umiru i kada im dlake polupaju toplim voskom). Morala si da par dana nakon porođaja povedeš u ne baš humanim uslovima srpskih porodilišta. Koliko si raznih lekova popila samo, od Utrogestana, injekcija progesterona, lekova za štitastu žlezdu koja je proradila…

Seti se samo majko kada si poslednju noć prespavala. Ako i jesi, kakve su ti grudi bile narednog jutra ? Kada si jela bez da si gutala zalogaje ? Kada si otišlila kod frizera ili se našminkala ? Kada si opušteno pila kafu u kafiću ? Ako nisi dojila onda te je grizla savest jer se nisi izborila… Koliko si samo puta klonula a onda shvatila da to ne smeš jer Ti si majka ?

Koliko si puta morala da čuješ gomilu ‚‚dobronamernih saveta‚‚ što od znanih što od neznanih ljudi ? Da se učtivo zahvališ a najradije bi odgovorila da gledaju svoja posla ? I sama sam morala da objasnjava da je moje dete ženskog pola. I ako nosi haljinu. I da priroda nije udesila da se rodi sa bujnom kosom samo zato što je devojčica. Da se i dečaci rađaju sa plavim loknicama. I zahvaljivala sam se prodavačici na rečima utehe da mi dete neće ostati doživotno bez kose.

Ti si majko sav svoj komfor ostavila u mladosti i rešila da imaš više od jednog srca koje kuca. Rešila da živiš stalno zabrinuta i u pripravnosti. Ali isto tako i puna ljubavi i ponosa.

Znam da si vrlo često mrzela svoj odraz u ogledalu. Da si želela da obučeš šta poželiš a ne ono u šta možeš da se spakuješ. Da odeš na vikend sa svojim suprugom. Da možda imaš i mamurluk. Da si toliko puta želela da odspavaš kada i beba spava ači si morala da peglaš, skuvaš ručak, uradiš domači sa starijim detetom. Nekoliko odlazaka na dečije rođendane sam doživljavala kao provod i ako sam se pitala da li moja beba vapi za podojem (prokletstvo dojenja na zahtev).

Kada je Drina imala 15 dana kumica je slavila punoletstvo. Drugarica je pristala da pričuva bebu na dva sata. Kuma se rasplakala kada me je videla od oduševljenja. Umor je bio vidan. Provod nikakav jer je mleko brzo nakvasilo tufere za grudi.

I sve to jedna majka pregrmi. Epiziotomiju, komplikovane porođaje, carske rezove, mastitise… Mnogima trudnoća u amanet ostavi hronična oboljenja kao meni tahikardiju i hipertenziju. Tek za uspomenu i da me baci na razmisljanje da li ću ikada više poželeti da odem u porodilište.

Ali si Ti ta koja je udisala onaj divni miris bebe. Pripremala hranu za bebicu na najbolji mogući način. Upijala svaku reč pedijatra. Vodila računa da ne zakasnite na neku vakcinu. Plašila se i najbezazlenije temperature.

Ti si majko grešila. Bila si ljuta na sebe. Ali Ti si majko dala celu sebe. Ti si na ovaj svet donela novi život. Jedan, dva, tri…  Ti si ta koja je birala benkice, koja je uživala u isčekivanju kada će upoznati ljubav na prvi pogled.

Ti si majko najbolja, Ti si podarila život. Mama, Ti si prelepa jer Tvoje oči sada čitaju posebnim sjajom. Tvoje telo je divno, ono je toliko toga izdržalo. Sve te sitne nesavršenosti su samo tu da te podsete na Tvoj najveći uspeh.

I zato nemoj da grešiš kao ja. Nemoj da Te te banalne stvari rastuže. Nemoj ni dve sekunde da potrošiš na razmišljanje da li da se zabiješ ispod suncobrana ili da igraš odbojku sa svojim detetom. Nemoj da se kriješ ispod ogromne marame. Na moru si, sunce treba da Te vidi. Odluči da se dobro osećaš u svojoj koži. I slobodno podoj svoju bebu na plaži. Ona će u hladu bezbrižno spavati a Ti plivaj…

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA