Temenjača kod beba

Temenjača je česta pojava kod beba. Ne zna se tačan uzrok zbog čega nastaje ali je jedna od teorija da nastaje usled povećanog lučenja lojnih žlezdi na glavi čija se pojačana sekrecija dešava pod uticajem hormona tokom trudnoće.

Najčešće se javlja u predelu kosmatog dela glavice ali se može javiti i u predelu obrva.

Temenjača se na glavici beba pojavljuje kao beličasto žućkaste masne promene i ljuspice koje se ne odvajaju od podloge. Ove promene bebi ne smetaju, bebu ne svrbe i ne bole je.

Pojava temenjače je česta kod tek rodjenih beba i može se ponavljati i nekoliko puta tokom prve godine života. Nije znak loše higijene niti neke bakterijske infekcije.

Za prevenciju temenjače važno je da se koriste medicinski dečiji šamponi u maloj količini, da se glavica dobro ispere posle kupanja. Važno je dobro prosušiti glavicu pelenom posle kupanja, istrljati glavicu i iščetkati mekanom četkom namenjenom bebama svako veče pred spavanje.

Ukoliko se temenjača pojavi, savetuje se primena bebi ulja na deo glave prekriven kosom, uveče posle kupanja, koje se ostavi preko noći da deluje, ujutru se ispere a postupak može i da se ponovi ukoliko je potrebno.

Pedijatru se treba javiti ako ste temenjaču tretirali bebi uljem a promene se nisu povukle. Postoje preparati i šamponi koje pedijatar u ovom slučaju preporučuje.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA