Tajna produžene mladosti: Zdravlje i životne navike sakriveni u telomerama

Tajna produžene mladosti: Zdravlje i životne navike sakriveni u telomerama

Molekularni biolog i fiziolog Ivana Buzadžić objašnjava šta su telomere i koliko su važne za zdravlje i vitalnost

Foto: Pixabay

Koliko puta ste se iznenadili kada ste čuli da neko ima priličan broj godina, a izgleda mnogo mlađe i vitalnije. Ili obrnuto. Osoba je relativno mlada a izgleda vidljivo starije. Zapravo, ostavlja utisak kao da pripadajuća krštenica nije njena. Međutim, zahvaljujući otkriću američkog genetičara dr Elizabet Blekburn, koja je pre deset godina dobila Nobelovu nagradu, sada se i zna zašto određene osobe imaju „fiziološke povlastice“. Tajnu produžene mladosti kriju telomere. Kako će ko izgledati u određenim godinama i koliko će brzo stariti, zavisi od njihove dužine.

* Šta su telomere i koliko su važne za zdravlje i vitalnost, objašnjava molekularni biolog i fiziolog Ivana Buzadžić iz Genetičkog savetovališta Gemmo centar:

– Telomere su specifične strukture koje se nalaze na kraju molekula DNK, tačnije na krajevima hromozoma svake ćelije. Postoje da bi štitile naš genetski materijal. Podsećaju na plastične krajeve pertli i skraćuju se prilikom svake deobe ćelija. One su poput sata unutar naših ćelija, jer nepogrešivo pokazuju njihovu starost i funkciju. One, zapravo, utiču na biološku starost organizma, koja ne mora uvek da se podudara sa godinama starosti, odnosno hronološkom starošću evidentiranom kroz datum rođenja. To znači da biološka starost može biti znatno ubrzana ili usporena, što bitno utiče na izgled i ponašanje određene osobe. U osnovi svega je genetika, ali i zdravlje pojedinca.

* Da li je dužina telomera kod svih ista?

– Muškarci se rađaju sa kraćim telomerama u odnosu na žene. Bolesne osobe takođe imaju kraće telomere. Međutim, bez obzira na to što žene rođenjem imaju duže telomere, to se tokom života menja. Kod pripadnica nežnijeg pola skraćivanje telomera je ubrzanije zbog brže deobe ćelija i njihovog starenja. Ubrzanije je pod uticajem različitih negativnih faktora, a naročito je izraženo u perimenopauzi, dve do pet godina pre menopauze. U tom periodu zbog poznatih dešavanja u organizmu žene, telomere se drastično skraćuju. A skraćuju se i zbog raznih drugih pritisaka i stresova kojima je žena više izložena tokom života u odnosu na muškarca. Da bi sebe sačuvala i usporila njihovo skraćivanje, a samim tim i ubrzano biološko starenje, mora da ima ventil za negativne emocije, pod pretpostavkom da je zdrava.

* Šta to znači?

– Kod različitih ljudi se, inače, telomere različito skraćuju, pa različito i stare. Osobe sa dužim telomerama žive duže i zdravije su, odnosno bolesti povezane sa starenjem izostaju ili se javljaju znatno kasnije u životu. Na skraćivanje telomera ne utiče samo genetsko nasleđe već i spoljašnji faktori, način ishrane, fizička aktivnost, stres. Zato je i bitno obezbediti sebi što duži kvalitetniji život bez opterećujućih bolesti i očiglednih vidljivih spoljašnjih promena.

* Kako može da se uspori skraćivanje telomera?

– U fizičkom smislu na njihovu dužinu može da se utiče aktivacijom telomeraze, enzima važnog za održavanje vitalnosti ćelija i tkiva. Dužina se meri uzimanjem uzorka iz pljuvačke usne duplje. Specifičnom metodom upoređuje se razlika između biološke i hronološke starosti, a u zavisnosti od stanja daju se određeni suplementi i menja način života i ishrane, odnosno analizira se nutrigenetika sa ciljem aktivacije telomeraze. Nutrigenetika podrazumeva analizu genetskih promena koje mogu da se regulišu ishranom. Na rezultat merenja telomera se čeka sedam do deset dana, a tek potom se daju konkretne preporuke šta da se izmeni. Da bi se sagledao efekat urađenog, merenje telomera se radi još jednom nakon šest meseci.

* Kako to izgleda u praksi?

– Laboratorijske analize precizno pokazuju u čemu određena osoba greši. U tom smislu se i menjaju ishrana i druge životne navike. Određenom hranom može da se uspava loš gen, a aktivira dobar, koji na ćelije utiče tako da se one sporije dele. Shodno tome sporije se skraćuju i telomere, a samim tim se usporava biološko starenje. Ovo je posebno važno za žene u menopauzi kod kojih je skraćivanje telomera ubrzano i podseća na skraćivanje kod bolesnih osoba, čije su telomere kraće, kao što je već navedeno. Inače, zdravlje telomera zavisi od zdravlja ćelija, a kod bolesnih osoba ćelije svakako nisu zdrave, jer se ubrzano dele.

SUPLEMENTI

AKTIVIRANjE enzima telomeraze podstiče se i različitim suplementima, koji se takođe određuju na osnovu dobijenih rezultata analize svakoga ponaosob. Među njima posebno mesto zauzima resveratrol, moćni antioksidans iz koštica crnog grožđa. Neutrališe slobodne radikale odgovorne za starenje ćelija i sprečava nastanak mnogih bolesti, među kojima prvenstveno kardiovaskularne. Tu je i astragalus ekstrakt dobijen iz korena jedne kineske biljke, koji jača organizam i reguliše metabolizam. Kao savršeni antioksidansi preporučuju se i namirnice sa kvercetinom koji je najzastupljeniji u crvenom luku, kupusu, bobičastom voću… Za aktiviranje telomera, među brojnim suplementima izuzetno je važan zeleni čaj, ali i vitamini D, C, B – nabraja ovaj stručnjak.

NUTRIGENETIKA

SUŠTINA nutrigenetike je da prepozna specifične karakteristike pojedinca, na osnovu kojih je moguće ishranu dovesti na optimalni nivo. Nutrigenetika ne pripada alternativnoj medicini, nije oblik lečenja i ne menja genetski zapis, ali menja ispoljavanje, odnosno ekspresiju gena – ističe naša sagovornica, dodajući:

– Lični pristup ishrani predstavlja osnovu optimalne ishrane, čime može da se dostigne optimalno funkcionisanje tela, a samim tim dug i zdrav život. Ovde se namirnice ne isključuju iz ishrane već se kombinuju na drugačiji način, u zavisnosti od dobijenih analiza. Nutrigenetika nudi način kako živeti, rekreirati se i mršaviti po programu gena i tako poboljšati kvalitet života. Ona pomaže da, ako je nešto loše zapisano u vašem genotipu, to može da se izbegne. Primera radi, ukoliko neko ima gen odgovoran za porast telesne težine ne znači da mora i da se udeblja. Naravno, do toga neće doći ukoliko promeni navike u ishrani i živi u skladu sa svojom genskom formulom. Isto se odnosi na predodređenost za kardiovaskularne i druge ozbiljne bolesti, pa čak i maligne. Geni, zapravo, određuju odgovor metabolizma i mišića, a analiza DNK omogućava dovođenje svih navika na optimalan nivo uz mogućnost izbegavanja bolesti, a očuvanje zdravlja i usporenog starenja.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram