SZO traži da se pod hitno i vrlo pažljivo istraži “neobjašnjivi sindrom višestrukih upala koji pogađa decu”, a koji se povezuje sa Kovidom 19

Dečak star devet godina umro je od retkog sindroma koji je verovatno povezan sa korona virusom, izjavio je danas za CNN portparol bolnice “Timon Marselj” na jugu Francuske.

Foto: Pixabay

Dete je imalo pozitivan test na korona virus, ali nije razvio simptome, dodao je portparol. Dečak je hospitalizovan nakon srčanog zastoja i u bolnici je proveo sedam dana, a potom u subotu preminuo od „neurološke povrede“ kao posledice srčanog zastoja.

Francuske vlasti su „svesne retke bolesti koja podsecća na Kavasakijevu bolest, sa simptomima koji se sastoje od upale, natečenih udova, kožnih osipa i najozbiljnijeg, srčanog udara“, rekao je prošlog meseca direktor Nacionalne agencije za zdravlje Žerom Salomon.

Portparol nacionalne zdravstvene agencije rekao je danas za CNN da je “135 dece razvilo ovu bolest od početka pandemije.” Ovo je prva poznata smrt u Francuskoj.

Budući da ova bolest podsecća na Kavasakijevu bolest, francuska zdravstvena agencija bolest naziva “Kavasaki-sličnom”, izjavila je portparolka nacionalne zdravstvene agencije.

„Kavasakijeva bolest obično se javlja kod dece mlađe od 5 godina, dok bolest koju posmatramo sada pogađa decu od 5 do 15 godina“, rekla je ona.

SZO: HITNO ISTRAŽITI “NEOBJAŠNjIVI SINDROM” KOD DECE

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je danas da se pod hitno i vrlo pažljivo istraži “neobjašnjivi sindrom višestrukih upala koji pogađa decu”, a koji se povezuje sa Kovidom 19.

Pročitajte i Kawasakijeva bolest

“Pozivam lekare širom sveta da sarađuju s nacionalnim vlastima i Svetskom zdravstvenom organizacijom te da budu na oprezu i bolje istraže ovaj sindrom koji se pojavljuje kod đece”, rekao je Tedros, objavljeno je na Tviteru SZO.

Više stotina slučajeva retkog sindroma koji se povezuje sa Kovidom 19 zabeleženo je kod dece u SAD i Evropi, uz nekoliko smrtnih slučajeva.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

moj pedijatar instagram