Kawasakijeva bolest

Vaše dete ima visoku temperaturu duže od pet dana i vaš pedijatar misli da bi to mogla biti Kawasakijeva bolest, o kojoj vi ne znate bas nista! Zvuči egzotično, prva asocijacija je poznata fabrika motora, a radi se o bolesti koja nije tako retka kako se ranije mislilo.

Foto: Flickr

Zašto se baš ovako zove?

Bolest je dobila ime po Japanskom doktoru (nema veze sa motorciklima, mada se tako pamti) koji je prvi put opisao daleke 1967. godine. Nastaje usled zapaljenskog procesa u zidovima srednjih i malih krvnih sudova u celom organizmu, uključujući i koronarne arterije, koje ishranjuju srčani mišić. Bolest zahvata i limfne čvorove, sluzokožu i kožu pa je često nazivaju i mukokutani lymf node sindrom (zanimljivo za “google doktore”).

Šta izaziva Kawasakijevu bolest?

Iako je odavno poznata, još uvek se ne zna tačan uzročnik. “Infektivna hipoteza” optužuje viruse (ređe bakterije) da pokreću seriju imunoloških procesa u organizmu. Ovo se dešava kod dece koja imaju sklonost (predispoziciju) baš za ovu komplikaciju. Da genetika stvarno ima značajnu ulogu pokazuje činjenica da se bolest češće javlja kod azijskih naroda (naročito u Japanu i Koreji), ali je ima u svim populacijama. Bolest može trajati od dve nedelje do par meseci.

Kada posumljati na Kawasakijevu bolest?

Kada vaše dete ima povišenu telesnu temperaturu (više od 38.5 º C) duže od pet dana i četiri od sledećih pet simptoma:
1. Sitnozrnasti osip po celom telu
2. Uvećane limfne žlezde vrata
3. Promene na nogama i rukama (crvenilo, otok)
4. Crvenilo usana i jezika
5. Obostrano crvenilo očiju
Dete je jako uznemireno i nervozno. Kod neke dece se javlja proliv, povraćanje i bolovi u stomaku i zglobovima. Nakon otprilike dve nedelje od početka bolesti peruta se koža na prstima šaka i stopala.

Podeli:

Komentari

 1. milena says:

  moja cerkica je pocela da povraca,celo joj nije bilo vruce ali imala je temp.38.2,koza joj je dosta crvena…obrazi,noge,ruke,guza ledja i stomak,usne i nosic nisu,kao da joj je koza izgorela na suncu.Primila je infuziju,prestala da povraca ali crvena je i vise nego sto je bila,,,,molim za savet,ujutru cemo svakako otici opet kod lekara,da vidimo sta dalje,ne znam koliko je to crvenilo opasno,trazim po netu tako sam dosla i do ove teme

  • milena says:

   ispravka,samo usne i nosic nisu crveni,ostalo navedeno jeste

  • MojPedijatar says:

   Prerano je za dijagnozu ove bolesti! Za sada ovo liči na viruanu infekciju, ali će se tek narednih dana videti preciznije o čemu se radi.

 2. Aleksandra says:

  Postovanje,
  Imam cerkicu 3 god.
  Imala je juce proliv,zalila se na bol u stomacicu. Dobila je probiotik . Jutros joj se zacrvenila koza oko usana sitnim bubuljucicama i usne vise crvene bez temperature .Od jutros je vesela.NE ZALI SE NA BOL U STOMACICU … SAvet ?!

  • MojPedijatar says:

   Bez poregleda NEMA precizne procene, ali SVE ukazuje da se radi o virusnoj infekciji, koja obično traje 5 do 7 dana.

   Dosta tečnosti lagana hrana i probitik – pa da se dete prati.

 3. Marija says:

  Moj sin je prelezao Kawasaki sa 2 mjeseca. Ima aneurizmu od 9 cm. Da li se moze smanjiti? Da li znate za neke slucajeve da se same smanje?

  Hvala unaprijed.

  • MojPedijatar says:

   Procena ove komplikacije ove bolesti je u iskljucivoj nadleznosti decijeg kardiologa koji prati Vase dete . Razloga za optimizam ipak ima .

 4. ZORA says:

  POZDRAV DETE MI JE IMALO KAVSAKIJV VIRUS PRIMAO J TERAPIJU BIO U BOLNICI 10 DANAI KAD JE IZASAO DRUGI DAN KOD KUCE POCE DA POVRACA STA DA RADIMO

  • MojPedijatar says:

   Da se prvo obavi kontrola kod Vašeg pedijatra, pa da se vidi šta dalje da se radi…ovo skoro sigurno NEMA.veze za Kawasakijevom bolešću.

 5. Dušan says:

  Imam klinca 9 godina, pojavio mu se otok na srednjem, domalić i malić prstu u krugu jagodice, nema crvenilo ali boli na dodir, javili smo se lekaru i rekli su nam da stavljamo alkoholna obloge, bez ikakvih antibiotika, ali još uvek se ne vidi poboljšanje, šta bi ste mi preporučili


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA