Kawasakijeva bolest

Vaše dete ima visoku temperaturu duže od pet dana i vaš pedijatar misli da bi to mogla biti Kawasakijeva bolest, o kojoj vi ne znate bas nista! Zvuči egzotično, prva asocijacija je poznata fabrika motora, a radi se o bolesti koja nije tako retka kako se ranije mislilo.

kawasakijeva-bolest-540.jpg

Faktori rizika

Bolest uglavnom zahvata decu starosti od 6 meseci do 5 godina. Češće su zahvaćeni dečaci, a (kao što smo već naglasili) čeća učestalost bolesti je kod Azijskih naroda. Kawasakijeva bolest ne spada u zarazne bolesti – bolesno dete je ne može se preneti drugoj deci!

Šta pedijatar uradi da bi postavio dijagnozu?

Na žalost, ne postoji specifičan test za dijagnostikovanje!

Doktori istražuju simptome i isključuju druge bolesti. Uzimaju krv za analizu (povišeni leukociti, sedimentacija, C reaktivni protein), ispituju srce (EKG, ultrazvuk). Usled zahvaćenosti arterija koje ishranjuju srce (koronarne arterije), dolazi do njihovog proširivanja, što se pouzdano detektuje ultrazvukom. Kombinacija izgleda deteta (simptoma i znakova bolesti) i nabrojanih dijagnostičkih procedura dovodi do postavljanja dijagnoze Kawasakijeve bolesti.

Koje su komplikacije?

Najozbiljnija komplikacija je povezana sa zapaljenjem arterija koje ishranjuju srčani mišić (koronarne arterije). Zapaljenski proces može prouzrokovati ozbiljno oštećenje zida koronarnih arterija što dovodi do lokalnog slabljenja zida i sledstvenog proširenja, koje nazivamo aneurizmom. Aneurizme se javljaju u 25% obolelih, i pretstavljaju najopasniju komplikaciju Kawasakijeve bolesti.

Pored koronarnih, bolest može zahvatiti arterije bilo gde u telu, ali su na sreću druge komplikacije retke.

Kako se leči Kawasakijeva bolest?

Dete sa simptomima Kawasaki bolesti se obavezno leči u bolnici.

Veoma je važno da se sa terapijom počne odmah po postavljanju dijagnoze, da bi sprečili oštećenja koronarnih krvnih sudova. Cilj terapije je suzbiti zapaljenski proces. U prvih 7 do 10 dana od početka bolesti daju se imunoglobulini, za koje je dokazano da smanjuju rizik od formiranja aneurizmi. Oni smiruju snažnu autoimunu reakciju koja je jedna vrsta napada na sopstveno tkivo (ovde je to zid krvnih sudova).

Sa istim ciljem se, u početku bolest, daju se visoke doze acetil-salicilne kiseline (ovo je izuzetak od pravila da se salicilati ne daju kod dece), a nakon prestanka temperature se daju manje doze koje imaju efekat sprečavanja formiranja tromba.

Prognoza?

Sa blagovremeno započetom terapijom se može očekivati brzo poboljšanje i značajno smanjiti rizik od formiranja aneurizmi. Nelečena Kawasakijeva bolest je samoograničavajuća (sama prolazi kada se ne leči), ali je rizik akutnog koronarnog događaja (koji nastaje zbog pojave aneurizmi) mnogo veći kod dece koja ne dobijaju terapiju. Neophodno je redovno praćenje pacijenata i redovni ultrazvučni pregledi srca, u početku na šest meseci, a potom jednom godišnje. Tokom praćenje starije dece se radi i test opterećenja kojim se procenjuje kako koronarni krvni sudovi dopremaju krv u srce (ovo se radi kada se dete potpuno oporavi od ovog oboljenja).

dr Igor Stefanović, pedijatar

Podeli:

Komentari

 1. moja cerkica je pocela da povraca,celo joj nije bilo vruce ali imala je temp.38.2,koza joj je dosta crvena…obrazi,noge,ruke,guza ledja i stomak,usne i nosic nisu,kao da joj je koza izgorela na suncu.Primila je infuziju,prestala da povraca ali crvena je i vise nego sto je bila,,,,molim za savet,ujutru cemo svakako otici opet kod lekara,da vidimo sta dalje,ne znam koliko je to crvenilo opasno,trazim po netu tako sam dosla i do ove teme

  Odgovori na komentar
 2. Postovanje,
  Imam cerkicu 3 god.
  Imala je juce proliv,zalila se na bol u stomacicu. Dobila je probiotik . Jutros joj se zacrvenila koza oko usana sitnim bubuljucicama i usne vise crvene bez temperature .Od jutros je vesela.NE ZALI SE NA BOL U STOMACICU … SAvet ?!

  Odgovori na komentar
  • Bez poregleda NEMA precizne procene, ali SVE ukazuje da se radi o virusnoj infekciji, koja obično traje 5 do 7 dana.

   Dosta tečnosti lagana hrana i probitik – pa da se dete prati.

   Odgovori na komentar
 3. Moj sin je prelezao Kawasaki sa 2 mjeseca. Ima aneurizmu od 9 cm. Da li se moze smanjiti? Da li znate za neke slucajeve da se same smanje?

  Hvala unaprijed.

  Odgovori na komentar
 4. Imam klinca 9 godina, pojavio mu se otok na srednjem, domalić i malić prstu u krugu jagodice, nema crvenilo ali boli na dodir, javili smo se lekaru i rekli su nam da stavljamo alkoholna obloge, bez ikakvih antibiotika, ali još uvek se ne vidi poboljšanje, šta bi ste mi preporučili

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA