Svijanje gnezda u trudnoći nije mit

Svijanje gnezda nije nešto što se viđa samo u filmovima. Radosna vest o roditeljstvu često budi razne emocije kod budućih majki.

Foto: Unplash

Između ostalog, javljaju se brige da li će porodica stići da se pripremi dobro i na vreme za dolazak novog člana, a jedna od tih briga je i opremanje doma.

Priprema doma za dolazak bebe, u narodu poznata kao “svijanje gnezda”, može delovati čudno osobama koje nisu prošle kroz to. Ova neprestana želja za uređivanjem prostora ponekad deluje smešno, ali je često nešto što je jače od nas samih. Želja za bezbednošću i ulepšavanjem kuće ili stana, i adaptacija za dolazak prinove je nešto kroz šta prolaze sve mame. Takve sitnice su zapravo ono što čine neki prostor – domom.

Ponašanje tokom trudnoće

Trudnoća je jedan od najsrećnijih perioda u životu svake žene. To su trenuci kada se budući roditelji raduju zbog dolaska novog člana porodice, a ta se sreća izražava i u vidu svijanja gnezda. U ovakvim poduhvatima žene su uglavnom te koje najviše uživaju. Tokom trudnoće kod mnogih žena, čak i onih koje su skromne i ne žele da žive u luksuzu i da stvore sterilnu sredinu za bebu, izraženo je ovakvo ponašanje, ali nije tačno dokazano zbog čega se ovo dešava. Moguće je da dolazi do promene ponašanja jer se:

 • Menja nivo hormona – Brojni hormoni dostižu visok nivo tokom drugog stanja, zbog čega je moguće ponašanje koje bi se moglo okarakterisazi kao netipično.
 • Radost zbog dolaska deteta – Moguće je da je trudnica jednostavno srećna zbog nove bebe.
 • Želja da dom bude adekvatno pripremljen – Strah da se detetu ne desi nešto, ili da nešto ne zafali, ponekad je jači od bilo čega drugog. Mnoge žene se u takvim trenucima naoružaju internetom, raspituju o potencijalnim opasnostima i opremaju dom.

Tu su, naravno, i one uopštene stvari koje su svima potrebne poput odeće za dete, opreme za novorođenče, igračaka.

Mnoge buduće majke se odlučuju i da potpuno renoviraju dom, tako da se može očekivati i dekor sa dečijim motivima, ili zidovi u veselim bojama. Sve ovo je sasvim normalno, a intenzitet svih ovih novina u domu zavisi od same trudnice.

Stvari za bebu

Velika nabavka stvari za bebu može proći lako, ali i veoma haotično. Sve zavisi od toga koliko je osoba spremna za ovaj poduhvat, da li ima odgovarajuće savete, i koliki joj je budžet. Pojedine stvari nisu toliko neophodne, dok se druge smatraju za obavezne, kada su u pitanju bebe.

Najneophodije što bi trebalo pripremiti su:

 • Dovoljna količina pelena za bebe – Među prve i najosnovnije stvari koje se uzimaju spadaju pelene. Kako dete bude raslo tako će se menjati veličina, a verovatno i vrsta pelena za dete.
 • Pamučne pelene – Neophodne su u prvim mesecima bebinog života, ali su veoma praktične i kasnije jer se mogu upotrebljavati i za čišćenje ili druge svrhe. One su napravljene od prirodnog materijala, i pogodne su za otkuvavanje.
 • Garderoba za novorođenče – U zavisnosti od doba godine kada se dete rodi, od mogućnosti roditelja, naravno, i od ukusa, bira se adekvatna odeća za bebu. Ono što je najbitnije su čarapice, bodići, zeke. Mogu se nabaviti i kapice, helankice ili jaknice.
 • Flašica – Poželjno bi bilo da je od stakla, mada se mnoge majke odlučuju i za plastične. Mnoge žene kupe po nekoliko komada, kako bi mogle da ih rotiraju. Flašice se često sterilišu i otkuvavaju iz higijenskih razloga, i uglavnom se koriste svaki dan (makar samo za vodu).

Foto: Pixabay

Oprema za dete

Među neophodne stvari spadaju:

 • Kolica za dete i kengur – Mnogi nose svoju decu, ali kad tad dolaze trenuci kada je neophodna neka vrsta pomoći. Mnoge majke preferiraju kolica jer se tada mogu kretati slobodnije, a i sama naprava može poslužiti i za lakše nošenje stvari. Drugima se ipak više dopada kengur, jer je tako dete blizu.
 • Krevetac – Postoje razne vrste krevetaca, koji omogućavaju dug i lagodan san. Oni su praktični jer pomažu da se dete odmori, ali ujedno bude blizu roditelja. Ponekad nije sve u krevetcu nego je i do dušeka na kojem se spava. On ne bi trebalo da bude previše mekan, ali ni tvrd.
 • Hranilica – Može pomoći da se dete lakše nahrani. Ovo može biti korisna stvar kada dete malo poraste, tj kada počne samostalno da sedi. Kada sede u hranilici, deca su uglavnom mirnija, i lakše se hrane.
 • Pumpica za mleko – Može biti ručna ili električna, ali ovo je nešto što može sprečiti mnoge probleme vezane za dojenje. Dosta žena nakon porođaja ima previše mleka, zbog čega može doći do začepljenja mlečnih kanala. Tu na scenu stupaju pumpice, koje olakšavaju izbacivanje mleka, i čine mlečne kanale prohodnim.

Za dolazak deteta treba kupiti i stvari kao što su:

 • Kozmetika za dete – (kupke, šamponi, kreme)
 • Duda – Postoje roditelji koji su protiv korišćenja varalice, Moderno roditeljstvo ponekad brani korišćenje ove spravice, ali je duda i dan danas populalrna kod mnogih porodica. One mogu pomoći da se dete smiri, ili lakše uspava.

Neophodne igračke za bebu

Buduće majke se ponekad malo zanesu prilikom kupovine igračaka. Nije retkost da se nakupuju one igračke koje beba neće moći da koristi bar neki period. Za početak, ovako mala deca  bi bezbedno uživala u mekanim šarenim igračkama, bez dlaka, najbolje gumenim. Igračke za bebu ne smeju da imaju oštre ivice i uglove. Igračke jarkih boja jako privlače pažnju tako male dece.

Za kasniji period obavezno kupite interaktivne igračke, kocke, lopte i razne druge modele. Moguć je odabir i muzičkih igračaka, koje pomažu pravilnom razvoju motoričkih veština kod bebe. Ako se tokom pripremanja prostora nabave igračke koje nisu još uvek primerene za taj uzrast nije ništa strašno jer bebe brzo rastu.

Sređivanje doma

Pripremanje doma za bebu nije lak zadatak za jednu trudnicu. Mada budući očevi, hteli to ili ne, takođe ponesu veliki teret, stvari oko organizacije poslova renoviranja uglavnom zapadnu majkama. One su obično te koje planiraju, pronalaze i određuju boju zidova, gde će koja igračka ići, da li će krevetac biti u desnom ili levom ćošku, da li su možda potrebno novi kućni uređaji kada se beba rodi? Možda je mali zamrzivač pa treba kupiti veći nakon što i broj ukućana postane veći? Ako u kući nema blendera, da li ga kupiti odmah ili tek kad beba počne da jede čvrstu hranu? Dileme su mnoge.

Odabir boja

Većina budućih roditelja odabira boje na osnovu pola. Uglavnom vlada ustaljeno mišljenje da su određene boje predviđene baš za dečake, dok su druge pogodnije za devojčice. Plava, žuta, zelena spadaju u nijanse koje su u većini slučajeva korišćene za decu muškog pola. Sa druge strane, za boje kao što su roze, ljubičasta, lila – vlada mišljenje da su kao stvorene za mamine buduće princeze.

Istina je da su navedene boje uglavnom dominantne, i da se bar na početku dosta polaže na njih. Oni koji ne vole nametnute standarde, ne bi trebali očajavati, jer ukusi su različiti. Postoje i žene koje prilikom sređivanja kuće biraju neutralnije tonove. Tako se poslednjih par godina u dečijim kutcima mogu videti i dominacije neutralnih ili zemljanih tonova. Ponekad se javljaju i pastelne varijante standardnih boja.

Ako se radi o sređivanju zidova, mogu se odabrati lepe tapete veselih boja, ili nalepiti stikeri sa raznim motivima. Efekat koji se postiže ovakvim detaljima daje osećaj topline i nagoveštava da će dete uskoro doći u kuću.

Čišćenje prostora

Poznato je da bi dom trebalo temeljno očistiti pre dolaska prinove. Kada se spomene ovakva akcija, ne radi se o klasičnim načinima čišćenja. Bebe su veoma osetljive, kako na razne zvukove, tako i na mirise. Zato možda nije dobra ideja koristiti jake hemikalije prilikom pripreme doma.

Mnoge trudnice za pripremu dečije sobe koriste blaga sredstva za čišćenje. Neke primenjuju alkohol sa dodatkom limuna, ili slična prirodna sredstva, druge su, pak, više za proverena sredstava za čišćenje kuće.  U čišćenje prostora ubraja se sređivanje podova, ali i prozora, i nameštaja.

Među uređivanje spada i pranje i peglanje posteljine. Blagi deterdženti za bebe su jedna od pogodnih opcija. Obično se koriste hipoalergenska sredstva koja pomažu u sprečavanju ekcema i iritacija kod bebe.

 

Peglanje stvari za bebu – na taj način sterilišu se tkaninu, i sprečava razvoj gljivica na stvarima za dete.

Kupovina nameštaja za dom

Kada se sređuje dom za dolazak deteta uglavnom se kupuju sitnice, ali, naravno, ne razmišljaju svi budući roditelji isto. Određen broj se ipak odluči da sredi ceo stan. Kad je bal nek je maskenbal!

Tako se može odabrati kompletno nov nameštaj. Prilikom uređenja životnog prostora može se gledati da nov nameštaj odgovara potrebama svih ukućana. Tako ne bi bilo loše kada bi se biralo prema:

 • Boji – Svetle boje i deca uglavnom ne idu. Bebe će lako uprljati i uflekati svetle delove nameštaja, zbog čega se novopečeni roditelji češće odlučuju za tamnije nijanse. Može se birati i materijal koji se lakše pere i čisti.
 • Ivicama – Oštre ivice nameštaja nisu preporučljive, naročito kada deca malo porastu. Zato se žene prilikom svijanja gnezda vode time da biraju nameštaj bez mnogo oštrih ivica.
 • Materijal od kojeg je napravljen nameštaj je veoma bitna stvar kako se deca ne bi povređivala, ili lomila stvari.

Kada deca malo porastu mnogi urede dom tako što izoluju opasne stvari: sklone hemiju, oštre ili lomljive predmete, u utičnice stavljaju zaštitne čepove, a fioke i ormariće štite posebnim trakama.

Priprema doma za dolazak deteta je sasvim normalna stvar. Svijanje gnezda je nešto što je prirodno, a uređivanje životnog prostora za dolazak novog člana porodice predstavlja veliko zadovoljstvo i radost za svaku buduću mamu.

Dragan Antić

Autor: Dragan Antić

fb email

Bloger i urednik većeg broj internet portal. Istražuje razne oblasti, sa posebnim fokusom na teme vezane za roditeljstvo i vaspitanje dece. Voli da čita klasičnu književnost, veliki ljubitelj kinematografije, a najviše uživa u vremenu koje provodi sa svojom porodicom.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA