Koliko su sterilizatori flašica zaista efikasni

Novopečene roditelje prvih nekoliko meseci nakon rođenja bebe neretko brine da li će uspeti dovoljno dobro da je žaštite od štetnih uticaja iz spoljašnjeg okruženja.

Uglavnom oni požele da svoju bebu umotaju u jedno ogromno ćebe i zaštite to maleno, nežno biće od velikog strašnog sveta i svega što on nosi sa sobom.

Naravno da nećete moći da zaštitite bebu od svega što postoji, ali možete da preduzmete korake kako biste bili sigurni da ona ne unosi klice zajedno sa svojim mlekom. Imati jedan od sterilizatora za bebe smanjiće neke od vaših briga kao novog roditelja.

Da li su sterilizatori za bebine flašice zaista neophodni?

Sterilizacija flašica, cucli i drugih predmeta koji se nalaze u bebinim ustima mogu izgledati kao jedan od onih koraka koje možda možete preskočiti. I tehnički, to je istina. Pošto većina roditelja iz Srbije i drugih zemalja koristi prokuvanu vodu iz česme, pranje toplom i sapunastom vodom ili ih peru u mašini za sudove. Ali ovom metodom ostaje dosta kamenca na opranim delovima i ne može se sa sigurnošću reći da su predmeti u potpunosti sterilizovani.

Prerano rođene bebe ili one mlađe od 3 meseca imaju oslabljen imunološki sistem i tada nije loša ideja imati streilizator koji će sa velikom efikasnošću uništiti neželjene bakterije.

Koje vrste sterilizatora postoje?

Pre nego što počnete da istražujete koji je najbolji sterilizator za bebinu flašicu važno je da shvatite šta se sve može smatrati sterilizacijom i koje metode sterilizacije postoje.

Pranje bebine flašice sapunom i vodom nakon hranjenja je odlično za čišćenje, ali to ih neće osloboditi bakterija iz domaćinstva kao što to čini sterilizacija.

Evo kako sve možete sterilisati bebinu flašicu, cuclu, glodalice i ostalo:

● Električni strerilizatori koriste snagu električne pare i postižu višu temperaturu od kipuće vode da bi uništili klice i bakterije. Oni imaju tendenciju da budu najbrža i najlakša opcija, pogotovo ako planirate često sterilisati predmete.

● Mikrotalasni sterilizatori za bebine flašice, cucle i delove pumpica takođe koriste snagu pare, ali su odličan izbor za one koji su čvrsto vezani za prostor ili traže pristupačnu alternativu električnim parnim sterilizatorima. Idealne su za flašice za mleko, cucle i delove pumpica. Čiščenje traje od 3-5 minuta. Svaka kesa se može koristiti više puta.

● Dezinfekcija ultraljubičastim svetlom se široko koristi u stomatološkim, medicinskim i farmaceutskim oblastima i ubija bakterije i klice promenom njihovih hromozoma i sprečavanjem deljenja ćelija. Sterilizatori za boce počinju da inkorporiraju ovu efikasnu, visokotehnološku metodu, ali ona je još uvek vrlo skupa da bi se koristila u kućnim uslovima.


Koliko su sterilizatori zaista efikasni?

Sterilizacija korišćenjem samo vode ili pare traje oko pet minuta. Da bi se posude potpuno streilizovale, potrebna je para od 100 ° C i oko sat i po vremena da se posude potpuno steriliziraju. A najbolje rezultate daje postupak koji se nekoliko puta ponovi.

Međutim, nije potrebno bebinu flašicu sterilizovati do nivoa čistoće kakvu zahteva hirurška soba. Ovde nailazimo do zloupotrebe reči “sterilisana”, jer nekoliko bakterija neće izazvati katastrofu.

Treba znati da je potrebno sterilizovati bebinu flašicu toliko da prisutne bakterije ne prouzrukuju da se mleko pogorša ili da vaše dete postane bolesno.

Kuvanje ili parenje 5-10 minuta je obično preporučeno vreme. Restorani dezinfikuju svoja jela u vodi od 85°C 15 minuta.

Treba znati i to da kako voda postaje toplija, ona je efikasnija u dezinfekciji. Imajte na umu da je ovo treći korak nakon pranja i ispiranja. 

Kada treba prestati sa streilizacijom?

Oko 6. meseca kada beba može samostalno da sedi i započne se sa uvođenjem čvrste hrane. Nije potrebno sterilisati pribor iz kojeg je beba jela i pila. Dovoljno je da ih operete kao i pribor za odrasle koristeći tečnost za sudove i toplu vodu ili u mašini za sudove.

Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA