Sve više dece sa šarlahom

U vrtićima i školama sve je više dece zaražene streptokokom, koja, zavisno od uzrasta deteta, izaziva upalu ždrela, anginu i šarlah.

Streptokoke su veoma zarazne bakterije loptastog oblika, napadaju kožu i sluznicu disajnih puteva i creva – i to najviše u jesen i na zimu.

Kad se razmnože, izazivaju upalu nosa i ždrela, streptokoknu anginu i šarlah.

Pročitajte i Angina kod dece

– Kod dece mlađe od tri godine infekcija streptokokom uglavnom se manifestuje kao upala nosa ili ždrela. Bolest se prepoznaje po crvenom ždrelu, neznatno povišenoj temperaturi i gušobolji.

U težim slučajevima upala zahvata i srednje uho – kaže dr Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije iz ordinacije „Dr Raketić“.

Kod dece od treće do 15. godine streptokokna infekcija izaziva anginu i šarlah.

Pročitajte i Šarlah – istine i zablude

– Angina nastupa naglo, s belim čepovima u grlu, visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u zglobovima, groznicom i povraćanjem. Usled infekcije otiču limfni čvorovi na vratu – navodi doktorka.

Pročitajte i Uvećani limfni čvorovi na vratu

Šarlah ima iste simptome kao i streptokokna angina, s tim što se nakon dan-dva pojavljuje i osip karakterističan za ovo oboljenje.

Crvene tačkice izbijaju prvenstveno po pregibima, ispod pazuha, na preponama i donjem delu stomaka.

Streptokokna infekcija se, kaže naša sagovornica, širi brzo i lako s deteta na dete, zbog čega među obolelima prednjače školarci i mališani koji borave u vrtićima. Prenosi se kapljičnim putem i preko predmeta, a inkubacija traje između jednog i tri dana posle inficiranja.

– Dijagnoza se postavlja na osnovu „brzog strep-testa“, kojim se za sat vremena utvrđuje prisustvo ove grupe bakterija. Međutim, ovaj test je pouzdan u samo 70 odsto slučajeva, pa se preporučuje analiza brisa u laboratoriji. Rezultati stižu posle 48 sati, ali su pouzdani – kaže doktorka Raketić.

Ukoliko je u brisu izolovano 30 odsto streptokoka, a dete nema simptome, terapija nije neophodna. To ne znači da nije kliconoša, već da prenosi bakterije u manjoj meri nego oni koji imaju bolesti.

Blic žena

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram