Angina kod dece

Bol u grlu i povišena temperatura su prvi znaci angine. Veća deca se požale da ih grlo prvo grebe, a potom i boli, povišena telesna temperatura se vrlo brzo javlja, a kod manje dece je ona često prvi znak bolesti.

Foto: Media defense

 • Šta je angina, ko je «krivac» što muči decu?

Angina je gnojno zapaljenje grla, pre svega krajnika, a streptokoke su najčešći prouzrokovač. To ne znači da druge bakterije (Haemophilus influenzae, Moraxella…) «nemaju pravo» da napadnu grlo, ali je ipak najveća verovatnoća da je baš streptokoka «krivac» za ovu bolest.

Beta hemolitični streptokok je najčešći uzročnik. Ali, Str. pneumoniae takođe voli da se napadne grlo i krajnike.

 • Odakle bakterije dolaze?

Ubedljivo najčešće od bolesne dece, koja su pravi «rezervoari» bakterija. Naravno, te bakterije se nalaze i u našoj okolini, pa mogu dospeti i u namirnice – odakle, naročito leti, lako stižu do dece.

Nekada su i roditelji izvor infekcije, naročito ako nemaju simptome i znake oboljenja, ili ako su u periodu inkubacije (to je vreme od ulaska bakterije do pojave prvih simptoma bolesti). Tada se streptokoka, prilikom ljubljenja ili maženja, može preneti na dete. To se, ipak, ređe dešava, tako da decu ne treba zapostaviti i uskratiti im nežnost. Ako roditelji imaju crveno grlo, ili grebuckanje u grlu koje im smeta, treba da urade jednostavan bris grla, čak i kada nemaju povišenu temperaturu. Na svakom koraku ima laboratorija gde se to obavi za pet minuta!

 • Kako se dete zarazi?

Kontakt sa obolelim detetom je najčešći način prenošenja angine. To ne mora uvek da bude direktan kontakt, a kašljanje i kijanje (takozvani kapljični put) je čest način prenošenja u kolektivima. Streptokoke se lako prenose i prljavim rukama, a izuzetno lako i ako deca piju iz iste čaše, ili koriste iste kašike ili viljuške.

 • Kako posumnjati na anginu?

Bol u grlu i povišena temperatura su prvi znaci angine. Veća deca se požale da ih grlo prvo grebe, a potom i boli, povišena telesna temperatura se vrlo brzo javlja, a kod manje dece je ona često prvi znak bolesti.

Ako se ne počne sa terapijom, detetu biva sve gore, gubi uobičajenu živahnost i postaje čas nervozno, čas potpuno klonulo. Iako su deca vruća, veoma su bleda, sa izraženim podočnjacima. Neretko deca povraćaju, naročito mlađa, što dodatno pogoršava već veoma loše stanje. Apetit je katastrofalan – što zbog bola u grlu, što zbog iscrpljenosti deteta. Sve se odvija za dan-dva, a uzrok ovako lošeg izgleda deteta je toksin koji bakterija stvara, a koji se iz grla putem krvi raznosi po organizmu.

 • Kako se stiže do dijagnoze?

Lekar pri pregledu vidi zažareno ždrelo, ogromne krajnike sa gnojnim čepićima. Na nepcima se neretko vide i mala «ostrva» krvarenja – petehije. One, isto kao i gnojni čepovi, ukazuju da se javila streptokokna infekcija. U baš zapuštenim slučajevima bolesti, krajnici su toliko uvećani da se vazduh teško probija ka plućima.

Limfni čvorovi na vratu su uvećani, mada nisu ogromni (kao, na primer, kod infektivne mononukleoze, koja nekada može da se «pomeša» sa anginom).

Podeli:

Komentari

 1. Maya says:

  Poštovanje,
  Dečak 3.5 god 3ći dan temperatura sa drhtavicom koja je 40° jako se teško skida u komb nurofen paracetamol na 4h..Grlo crveno sa belim tačkama na krajnicima uz neprijatni zadah.Radili kks koja ništa specifično nije pokazala, prvi pedijatar(zamena) prepisuje Cefzil 2x 4ml..Danas, naš pedijatar tvrdi da je virusna angina i preporučuje skidanje temp uz tantum verde sprej..Dete 3 ći dan 2gi od ab i dalje temp 39.7-40..Nedelju dana pre ove situacije imali smo sromačni virus koji je trajao 7 dana bez povraćanja..
  Moje pitanje, šta činiti? I koliko dugo dete sme da ima ovako visoke temperature? Da li da tražimo još jedno mišljenje?
  Hvala najlepše!, Oprostite na dužini posta

 2. Anka Radeka says:

  Moja unuka vec treci mesec kaslje. I posle odlaska kod lekara i terapije sa pancefom vec nedelju dana joj je uvecan levi krajnik. Stara je trinaest meseci. Bris nosa je pokazao bakteriju tipicnu za vrticku decu. Nije rekla doktorka koja bakterija a nalaz je ostavila u kartonu. Tretirala je kapima za nos a kontrolu nije zakazala. Na plucima nema nista. To je potvrdio i privatni lekar. O cemu se radi. Zasto se posle pancefa ktajnik nije povukao.

 3. Jasmin says:

  Dali moze da ima razvieno gnoj na krajnici a temperatura da kacuva na 7 saati i toa najmnogu 39 i so blok maks odma mu sleguva temperaturata

 4. Darinka says:

  Molim vas mozete li mi pomocui.Dete od srede ima visoke temperature.Bili smo kod doktora kazu da je sve mirno klasicna prehlada. Dala nam doktorka cefaleksin sirup. Nista od toga juce ga ponovo dovedemo kazu gnojni cepovi. Prepisu Amokaiklav 2x. I dalje temperatura mora da se kombinuje nurofen paracetamol. Sta raditi vise molim ako mozete da mi odmah odgovorite.

 5. Milena says:

  Postovanje.Dete ima 8 god.i gnojne cepice u grlu,glas joj je promukao ,i zali se na bol u grlu prilikom gutanja hrane .Nema temperaturu a malo joj curi nos.Cepice smo videli pomocu lampice na mob.tel.O cemu se radi?Hvala unapred .

Strana 6 od 6<<<23456

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA