Svako veče drama, jer dete odbija da spava

Onog trenutka kada dete krene bolja da spava i lakše se uspavljuje mislite da ste rešili najveću muku, međutim kako raste sve više se suočavate sa dramama pre odlaska na spavanje zbog njegovog odbijanja.

Foto: Canva

Ako već gubite strpljenje i mislite da ćete strogoćom naterati dete da zaspi, zaustavite se, upravo takva reakcija može da napravi više štete nego koristi, upozorili su dečiji psiholozi.

Ukoliko su ovo vaše rečenice, počnite da ih izbegavate, a psiholozi su vam dali bolju alternativu:

Ako ne prestaneš da plačeš, otići ću – umesto toga recite mu da ga nećete ostaviti jer i kada niste sa njim u sobi i dalje ste tu u stanu i pazite na njega.
Izlazim sada i ne vraćam se u sobu. Spavaj! – radije mu recite da sada izlazite iz sobe, ali da ćete se vratiti kada zaspi da ga poljubite i pokrijete.
Joj! Svako veče ista priča, prestani sa ovakvim ponašanjem – ako dete ima problem da zaspi, popričajte sa njim i vidite šta bi mu prijalo da zajedno uradite kako bi lakše zaspao.
Prestani plakati i dobićeš palačinke ujutru – nikada nemojte da ucenjujete dete, to je instant i skroz pogrešno rešenje.

Deca uglavnim imaju strahove zbog čega često ne vole sami da ostanu u sobi pre nego što utonu u san. Ako pokušate da umirite dete i pročitate zajedno neku knjigu ili popričate pred spavanje i sami ćete shvatiti koliko će brzo i bez problema da utone u san.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA