Svađa pred detetom

Ako ste kao većina roditelja sigurno ste se bar jednom posvađali sa partnerom pred vašim detetom. Da li znate kako vaša svađa utiče na dete? Evo šta kažu neurološka istraživanja.

Foto: Canva

Nove studije pokazuju, bez ikakvog iznenađenja, da se stres kod dece znatno povećava kada čuju ljute glasove roditelja. Čak i dete koje spava registruje glasne, ljute glasove i doživljava povećanje stresa kome je potrebno neko vreme da se opet spusti i nestane. Ako nivo stresa kod deteta poraste pred spavanje dete neće uspeti da zaspi satima.

Ova istraživanja potvrđuju ono što svako dete može da kaže: strašno je slušati odrasle koji se svađaju. Roditelji su detetov izvor sigurnosti, kada su roditelji izvan kontrole ceo svet izgleda kao veoma strašno mesto. Kako deca ne mogu da se obrate odraslima u svađi za utehu ona potiskuju svoj strah. On se onda ispoljava u anksioznosti, inatu i/ili neposlušnosti.

Osim toga, povišen glas detetu šalje poruku da je “odrastao” način rešavanja nesuglasica između dve osobe dranje na onoga ko se sa nama ne slaže.

Da li je ikada u redu svađati se pred detetom? Da ako možete da izbegnete da nesuglasica preraste u vikanje i svađu. Na primer:

1. Roditelji primete da se sukob razbuktava i slože se da rasprave stvari kasnije 

U najboljem slučaju, ovakve odluke se donose bez ikakvog dranja (inače postajete odličan uzor za dranje) i uključuju zagrljaj pred publikom. Ako ste previše ljuti, odvojite se strane da se smirite i onda pristupite zagrljaju pred detetom uz reči “Ljutnja je normalno osećanje i mi se uvek pomirimo.” Ovakav postupak zahteva određenu zrelost i odličan je model samokontrole.

 2. Roditelji rešavaju različitost u mišljenju bez nerviranja i podizanja glasa

Na primer, ako vi i vaš partner imate smirenu diskusiju o tome da li ćete kupiti nova kola vaše dete iz nje može da nauči da dve osobe koje žive zajedno mogu da imaju različita mišljena, saslušaju jedno drugo i zajedno nađu rešenje. Uz poštovanje i ljubav. Odlično je voditi ovakve vrste diskusija ispred dece sve dok znate da odlažite raspravu za kasnije ako se jedno od vas iznervira i razgovor preti da preraste u svađu.

3. Jedan roditelj “pukne” na drugog i odmah zatim se ispravi: “Žao mi je, samo sam nervozan/na, bolje da počnemo od početka. Hteo/la sam da kažem…

Iz ovog nastupa deca uče da svako od nas može biti ljut, ali da isto tako svako od nas može preuzeti odgovornost za sopstvena osećanja, izvinuti se i pokusati ponovo.

Ako ste se svađali sa partnerom ispred deteta, nemojte da paničite, većini roditelja se to desilo. Opasnost dolazi iz konstantnog doživljavanja ovakvog iskustva.

Svi parovi imaju međusobne nesuglasice. Najbolje što možete da uradite za vaše dete je da te nesuglasice rešavate na konstruktivan način pun poštovanja, tražeći rešenja a ne krivicu. Bilo da su deca tu ili ne, nikada nije u redu iskaljivati sopstveni bes i ljutnju na drugu osobu. Iako većina ljudi nikada ne nauči da upravlja sopstvenim osećanjima i rešava konflikte na zdrav način, vi to možete.

Deca mogu mnogo da nauče od roditelja koji znaju da održe diskusiju na razgovoru, koji su nežni jedan prema drugome i umeju da reše konflikt mirnim putem. To se zove konstruktivan bračni konflikt i važna je lekcija u odrastanju.

Da li se vi svađate ispred deteta?

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA