Stvari koje nam niko ne govori o dobijanju bebe

Svaka mama sa nestrpljenjem očekuje svoju bebu i brižljivo se priprema za brigu o njoj. Međutim, kao i kod svih stvari u životu, i dolazak bebe sa sobom donosi mnoga iznenađenja.

Izdvojili smo neke činjenice koje su važile za najveći broj mama koje poznajemo a vas pozivamo da sa nama podelite stvari zbog kojih ste se vi zatekli u “neobranom grožđu“.

Beba se rodila a vi i dalje izgledate kao da ste u sedmom mesecu trudnoće

Kako god da ste izgledali pre trudnoće tj. koliko god mršavi i zategnuti da ste bili, potrebno je neko vreme da se vaša materica vrati u normalu. Stomaku je potrebno još više pa se zato nemojte iznenaditi ako vas i mesec dana posle porođaja neko pita “Kada ti je termin?” Za neke žene, vraćanje na staru težinu je šala dok je za druge problem i traje dugo. Ali, prva stvar koju treba da imate na umu je da ako ste devet meseci nabacivali težinu, devet meseci treba i da je skinete.

Pomisao na drugo dete će vam izgledati kao noćna mora

Dozvolite sebi odmor nakon porođaja i odvojite vreme da se naviknete na život sa bebom bez razmišljanja o novoj trudnoći i porođaju (iako će vas okolina na to redovno posećati). Svi izazovi koji su pred vama sa prvom bebom jednostavno vas sada ne mogu ohrabriti da mislite na drugo dete. Sve će to spontano doći kada zaboravite početne probleme.

Svako će imati mišljenje i neki savet u vezi sa roditeljstvom

I to ne samo vaša mama, sestra i svekrva već i prijatelji, komšije, druge mame u parku, totalni stranci na ulici ili bilo ko drugi koga sretnete a ko je barem jednom držao bebu u naručju. Svi će oni ponuditi neki savet bez pitanja i govoriti vam kako šta da radite i postavljati vam pitanja na koja nećete želeti ni da odgovarateSavetujemo vam da samo klimate glavom, slatko se smejete i ne govorite ništa. Ako baš naiđete na upornog sagovornika, zahvalite na svim informacijama i recite „vidite, lepo je to znati“ i produžite dalje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA