Stvari koje dete može (i treba) da radi samo

Roditelji obično rade puno stvari za decu, i umesto dece, koje su ona sasvim sposobna da urade sama ili da lako nauče da ih urade sama. Glavni razlog je najčešće žurba ili je jednostavno cilj detetu pokazati “pravi način” kako se nešto radi.

Foto: Pixabay

Kako god bilo, vreme je da dopustite detetu da radi više. Ne samo da će biti sigurnije u sebe i graditi osećaj nezavisnosti već će i vama biti lakše.

Evo šta vaše dete savršeno može (i treba) da radi samo:

Da se očešlja

Pustite dete da se samo češlja još dok je sasvim malo. Vaš zadatak je da mu kažete kada i da češljanje postane deo rutine (naročito ako se radi o devojčici sa dugom kosom) kako ne bi bilo prepiranja.

Da se obuje

Obuvanje takođe može veoma rano da postane najuobičajeniji dečiji zadatak. Čim dete počne samo da pokušava da se obuje, dajte mu vremena da nauči. Nemojte mu stalno uzimati cipele iz ruku jer ste u žurbi i videćete kako će brzo savladati ovu veštinu. Jedino na šta treba da obratite pažnju je da cipela ima odgovarajuće zakopčavanje. Ne prelazite na pertle ako je moguće dok dete ne savlada vezivanje.

Da sredi stvari i knjige za školu

Deca mogu i treba da slože svoje stvari za školu. U početku to neće biti savršeno, ali ni ne mora. Cilj je da dete nauči da organizuje svoje stvari. I onako u školi to niko neće raditi umesto njega.

Da spremi sebi doručak i užinu

Dete školskog uzrasta može sebi da spremi jednostavan doručak, da sipa mleko ili jogurt i stavi sve na sto. Isto važi i za užinu.

Da se lepo javi na telefon

Deca vole da se javljaju na telefon. Iskoristite ovu činjenicu i učite dete kako da se kulturno javi na telefon i kako kome da odgovori.

Da doktoru postavi pitanje

Ne morate uvek pričati umesto deteta kada idete kod doktora. Čak je bolje da pustite dete da priča i tako “iz prve ruke” objasni doktoru šta oseća.

Da isplanira vreme za domaći

Najbolje je da dete već od prvog razreda uči kako sebi da organizuje vreme za domaće zadatke. Pomozite mu razgovorom o tome kada misli da je dovoljno odmorno, kada je brže, kada bolje uči i sl.

Da izabere sebi hranu u restoranu

Ovo se odnosi, pre svega, na decu koja znaju da čitaju i koja mogu da pogledaju jelovnik i odluče šta im se jede.

Da pozove babu i dedu telefonom

Naučite dete da redovno komunicira sa babom i dedom (i drugim rođacima ako želite) i pokaže svoje poštovanje prema njima tako što će ih zvati telefonom. Uvežbajte broj kako bi moglo da ih pozove kada želi.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA