Studija: Deca vegetarijanci imaju skoro dva puta veću šansu za pothranjenost

Istraživači predvođeni stručnjacima bolnice St. Michael’s u Torontu pratili su 9000 dece, od kojih je bilo 250 vegetarijanaca od otprilike njihovog drugog do petog rođendana.

Foto: PIxfuel

Deca  kojoj su roditelji nudili uglavnom biljnu ishranu imala su u proseku istu visinu i indeks telesne mase (BMI) kao i ona koja su jela meso, ali su imala i do 94 posto veću verovatnoću da će imati manju telesnu težinu. Naučnici sugerišu da bi to moglo biti zato što biljna ishrana ne sadrži dovoljno nutrijenata za decu koja su u razvoju.

Biti vegetarijanac nikad nije bilo popularnije u SAD-u, sa oko 10 posto ljudi koji su prijavili da jedu samo biljnu hranu, u poređenju sa 2 posto, koliko ih je navodno bilo pre nekoliko decenija.

Potrebno je dobro planirati ishranu za decu da bi dobila sve važne nutrijente za rast i razvoj
Mnogi zdravstveni stručnjaci kažu da je sasvim moguće dobiti sve potrebne nutrijente uz dobro isplaniranu vegetarijansku ishranu, ali neke evropske zemlje upozorile su da mladi ne bi trebali biti vegani (ključno je isključivanje jaja i mleka iz ishrane) zbog rizika od pothranjenosti.

U ovoj studiji, objavljenoj u časopisu Pediatrics, naučnici su koristili podatke kanadske dece koja su praćena do 2019. godine. Među učesnicima studije postojala je  ravnomerna podela po pitanju pola, a gotovo dve trećine su bile europskog porekla.

Pedijatar i voditelj ove studije, dr. Jonathon Maguire, rekao je: “Vegetarijanska ishrana bila je povezana sa većim izgledima za premalu telesnu težinu za uzrast deteta.

Ovo naglašava potrebu za pažljivim planiranjem ishrane za decu s manjom telesnom težinom, kad se planira implementirati vegetarijanska ishrana.”

Takođe je sugerisao da bi rezultati mogli biti posledica većeg broja azijske dece koja su u testiranoj grupi koja je jela vegetarijansku hranu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA