Stručnjaci klinike Mejo: Trikovi za uspešno privikavanje deteta na nošu

Kako pomoći detetu da lakše prihvati nošu i kaže zbogom pelenama, savetuju stručnjaci čuvene klinike „Mejo“.

Foto: Flickr

Privikavanje na nošu je veoma važna stvar kako za dete tako i za roditelje. Ako želite da budete uspešni, naoružajte se strpljenjem i sačekajte trenutak kada je vaše dete spremno za to. A kada je pravo vreme?

Uspešno privikavanje na nošu ne zavisi toliko od uzrasta koliko od telesnih, razvojnih i bihevioralnih pokazatelja, odnosno, spremnosti vašeg deteta da se rastane od pelena. Kod većine dece ta spremnost se javlja između 18. i 24. meseca, dok su neka deca zrela za privikavanje na nošu tek kada napune tri godine. Iz tog razloga, nije potrebno žuriti, zato što bi u tom slučaju proces navikavanja mogao da potraje.

Kako proceniti da li je dete spremno za nošu?

Zapitajte se da li vaše dete:

– može samo da dođe do toaleta i sedi na wc šolji,

– može samostalno da svuče i navuče gaćice,

– može da ostane suvo bar dva sata dnevno,

– može da razume osnovne rečenice koje mu upućujete,

– ume da vam kaže da ima potrebu za toaletom,

– pokazuje zaintresovanost za korišćenje toaleta.

Takođe je važno da i vi budete spremni na tu promenu. Najbolji savet je da pustite da vas motivacija deteta vodi kroz čitav proces. Imajte na umu da brzina kojojm vaše dete uči da koristi nošu nije pokazatelj inteligencije a odugovlačenje nije reuzultat tvrdoglavosti. Takođe je važno da budete spremni na to da čitav proces neće proći bez poteškoća a kažnjavanje u ovom slučaju nikako ne pomaže.

Kako pomoći detetu da lakše prihvati nošu?

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći kada dođe taj trenutak:

Pripremite se

Postavite nošu u kupatilo ili na neko mesto gde vaše dete provodi najviše vremena. Za početak ohrabrite dete da sedne na nošu u odeći. Koristite proste i pozitivne rečenice kada govorite o toaletu. Možete istresti sadržaj iz pelene u nošu ili wc šolju kako biste detetu pojasnili svrhu noše.

Neka se dete oseća prijatno

Postavite dete da sedi na noši bez pelene nekoliko minuta u toku dana na svaka dva sata, kao i da to bude i prva stvar koju će dete uraditi ujutru i poslednja pred spavanje. Za dečake je najbolje da prvo nauče da koriste nošu u sedećem položaju, pa kada to savladaju možete da probate sa učenjem u stajaćem položaju. Dok vaše dete sedi na noši možete da mu čitate knjigu ili mu date igračkicu da se igra, a ukoliko dete poželi da ustane sa noše, dozvolite mu. Čak iako dete samo sedi na noši, nagradite ga za to i podsetite da može ponovo da proba kasnije. Kako biste kod deteta stvorili naviku, kada idete dalje od kuće, nošu ponesite sa sobom.

Ako primetite signale koji upućuju na to da dete ima potrebu da ide u toalet tako što će najverovatnije početi da se vrpolji ili da čuči, reagujte brzo i postavite ga na nošu. Na taj način dete će naučiti da poveže te signale sa toaletom odnosno nošom. Takođe korisno je i nagraditi dete ako vas obavesti da ima potrebnu za toaletom. Dobro je da dok traje proces učenja detetu ne oblačite odeću koja se teško skida.

Objasnite značaj higijene

Devojčice naučite da se nakon uriniranja brišu od napred ka pozadi i objasnite da je to bitno kako bi se sprečio prelazak bakterija iz anusa u vaginu i bešiku. Decu isto tako naučite da posle korišćenja toaleta peru ruke.

Odbacite pelene

Nakon što je vaše dete napredovalo u sedenju na noši i nakon što je nekoliko nedelja uspelo da ostane suvo bar dva sata u toku dana, vreme je da pelene zamenite gaćicama i proslavite ovu promenu. Međutim ako dete ima problem da ostane suvo, ponovo vratite pelene.

Ako dete odbija da koristi nošu ili se trudi ali nikako ne uspeva i posle nekoliko nedelja, najbolje je da napravite pauzu. Postoji mogućnost da dete jednostavno nije još spremno a vaše dalje navaljivanje može da stvori još veći otpor pa je najbolje pokušati za nekoliko meseci.

Šta ako privikavanje na nošu ne ide lako?

Poteškoće su neizbežne ali postoji način da se nosite sa njima:

Ostanite pribrani

Nemojte grditi i kažnjavati dete. Umesto toga možete reći:“Ovog puta nisi uspeo, ali sledećeg ćeš stići na vreme na nošu“. Ohrabrite ga.

Budite spremni

Uvek imajte kod sebe spremne suve gaćice i odeću u slučaju da dete ne stigne do toaleta.

Ukoliko vaše dete uporno odbija da se privikne na nošu, nije loše da popričate sa nadležnim lekarom. On vam može dati dodatna uputstva ili eventulano otkriti problem koji se krije iza toga.

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram