Stomačni grčevi kod beba

Problem stomačnih grčeva je za većinu roditelja aktuelan čak i kada beba nema određenih tegoba. Naime, nabavljaju se čajevi, preparati, primenjuju različiti recepti baka… kao da je u pitanju neka bolest.

Foto: Flickr

Ipak, prvo što treba imati na umu jeste da se radi o fiziološkoj pojavi. A takve pojave se ne leče, već mogu samo da se primene određene mere, koje olakšavaju tegobe.

Kada se javljaju stomačni grčevi?

 

Mogu da se jave već od 15. Dana života, a prisutni su najkasnije do devetog meseca. Period u kome se najčešće javljaju i spontano povlače je od drugog do petog meseca.

Šta se dešava kod beba kada imaju grčeve?

Bebe sisaju osam puta na dan. Količina popijenog mleka, u odnosu na njihovu težinu, odgovara jednom manjem obroku kod odraslog čoveka. Ako bi odrastao čovek imao osam obroka, jasno je da bi organi za varenje obavljali višestruko veći posao nego što je uobičajeno. Rad digestivnih organa karakterišu grčenja (kontrakcije) glatkih mišića želuca i creva. Ukoliko su kontrakcije česte i intenzivne, može da se javi bol. Dakle, svi simptomi koji se javljaju kod bebe zbog   stomačnih grčeva, zapravo su reakcija na bol.

 

Koji su simptomi stomačnih grčeva?

 

Roditelji najčešće primećuju plač bebe i ritanje nožicama. Ovo su, u stvari, glavni simptomi, a dominiranje nekog drugog simptoma navodi na pomisao da se ne radi o grčevima. Plač zbog grčeva je povremen i ne traje vise sati. Kod bebe koja ima samo stomačne grčeve, postoje periodi kada je mirna ili zadovoljno spava.

 

Koji simptomi se ne javljaju kod stomačnih grčeva?

 

Povraćanje svakako nije simptom stomačnih grčeva. Sumnju da se ne radi o grčevima, već o drugom poremećaju,  pobuđuje i nadimanje trbuha, proliv, krv u stolici, povišena telesna temperatura… Ako beba ima samo stomačne grčeve, nikada neće značajnije da poremeti ritam hranjenja ili da odbija obrok.

 

Kako utvrditi da se radi o stomačnim grčevima?

 

Iako su roditelji upoznati sa navedenim simptomima, ipak se dešava da nisu sigurni da li se radi o grčevima. Nesigurnost je razumljiva, jer su simptomi nespecifični i mogu da maskiraju «prava» oboljenja. Dilemu treba da razreši pedijatar   jednim pregledom, a ponekad i sa nekoliko pregleda – ukoliko proceni kako je potrebno da se beba prati tokom određenog perioda. Savet za roditelje je da od momenta pojave grčeva svaku dilemu rešavaju zajedno sa pedijatrom.

Koje mere treba primenjivati za olakšavanje tegoba kod stomačnih grčeva? 

Otkad postoji naučna medicina, jedna od tema su i stomačni grčevi novorođenčadi i odojčadi. Prema stavu savremene medicine, nije opravdana primena lekova u suzbijanju grčeva. Zabranjeno je davati blage analgetike (Paracetamol) – koji bi mogli da suzbiju bol i tako maskiraju eventualno hirurško oboljenje

Čajevi: preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan.

Ljuljanje: blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima.

Masiranje stomaka: ranije je ova mera bila više primenjivana.

Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža, jer je bilo pojedinih situacija sa hirurškim posledicama (vezana creva).

Druge mere se ne preporučuju.

Veoma je važno znati da stomačni grčevi nisu obavezna faza u odrastanju vašeg deteta. Ima dece koja gotovo da nisu osetila bol stomačnih grčeva, kao što ima I one koja su bila na pedijatrijskom pregledu čak nekoliko puta zbog ove fiziološke pojave.

Ass. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog

Podeli:

Komentari

 1. Valentina says:

  Odlicna stranica i veoma poucna

 2. Teodora says:

  Imam bebu koja sutra puni 2 meseca .. tokom celog dana place kad je naslonim uz obraz da bi je smirila cupa i grebe bas jako i place vidi se da ga nesto boli , umori se od tolikog placa zaspi na 10 min i opet sve ispocetka… koristimo infacol kapi za grceve ali nema promene … nocu se budi na 4,5 sati da jede kako kad …da li je moguce da su ovo grcevi i da oni traju po ceo dan ili mislite da je nesto drugo u pitanju, prducka stalno i cuju mu se creva … koristimo humanu pije 120ml i ne bljucka stalno desi se nekad

  • MojPedijatar says:

   Ako beba lepo jede i napreduje – NEMA dileme, ovo su grčevi, a to nije za brigu…proci će.

 3. Teodora says:

  Jede 120ml na 3 sata sem nocu kad odspava u komadu 5 sati i tad mirno spava , nekada bljucne ali malo samo i desava se da nekad ponede 90ml… ali preko dana samo place grebe i cupa … plasim se samo da nije nesto drugo u pitanju …

 4. Natalija says:

  Jel moze beba od rodjenja da ima grceve? Moja ima 2 nedelje nekad spava mirno, nekad ne mogu da je uspavam par sati, grebe i cupa ali redovno jede, danas smo se merile i za 2 nedelje dobila je 550gr, doktorka kaze da odlicno napreduje, tokom naprezanja se oznoji po glavi, jel to normalno ili je moram voditi pedijatru?

  • MojPedijatar says:

   POTPUNO normalna pojava!

   NEMA razloga za brigu, kad beba ovako lepo jede i napreduje.

 5. Milica says:

  Postovani, beba ima 38 dana. U toku dana trazi da jede nekad i na sat vremena a ne moze da zaspi vec se grci i negoduje kada je spustin u krevetac tek u popodnevnim satima odspava malo. Cesto odbija flasicu ako joj ponudim i trazi samo da sisa. Ali u toku noci veze nekad da spava i 6 sati da je ne budim ne bi ni jela. U 1. Mesecu napredovala 700gr. Je li treba da je budim u toku noci? Je li mislite da su problem grcevi ili mleko?

  • MojPedijatar says:

   Da je NE budite tokom noci za obrok!

   Ovo su grčevi, koji su normalna pojava i NISU za brigu.

 6. Jovana Djordjevic Simic says:

  Postovana, koliko kapima za grceve otprilike treba vremena da pocnu da deluju? Mi smo kupili Sab simplex kapi, za koje smo culi da su odlicni za suzbijanje grceva, ali dajemo mu dva dana i grcevi otad traju skoro neprestano i jaceg su inteziteta nego sto su bili. Mozda mu prosto ove kapi ne odgovaraju i pogorsavaju situaciju.

  • MojPedijatar says:

   Da bebi dajete PROBIOTIK i da budete strpljivi – tu NEMA brzih efekata!

   Leka za grčeve NEMA, pošto se NE radi o bolesti, a probiotik može da ih ublaži.

 7. PUZZLE says:

  Moze li da ima grcevi i vo 7 mesec.

  • MojPedijatar says:

   To NISU ifantilne kolike (grčevi) već nešto drugo – a to mora da proceni Vaš pedijatar.

Strana 9 od 10<<<678910>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA