Stomačni grčevi kod beba

Problem stomačnih grčeva je za većinu roditelja aktuelan čak i kada beba nema određenih tegoba. Naime, nabavljaju se čajevi, preparati, primenjuju različiti recepti baka… kao da je u pitanju neka bolest.

Foto: Flickr

Ipak, prvo što treba imati na umu jeste da se radi o fiziološkoj pojavi. A takve pojave se ne leče, već mogu samo da se primene određene mere, koje olakšavaju tegobe.

Kada se javljaju stomačni grčevi?

 

Mogu da se jave već od 15. Dana života, a prisutni su najkasnije do devetog meseca. Period u kome se najčešće javljaju i spontano povlače je od drugog do petog meseca.

Šta se dešava kod beba kada imaju grčeve?

Bebe sisaju osam puta na dan. Količina popijenog mleka, u odnosu na njihovu težinu, odgovara jednom manjem obroku kod odraslog čoveka. Ako bi odrastao čovek imao osam obroka, jasno je da bi organi za varenje obavljali višestruko veći posao nego što je uobičajeno. Rad digestivnih organa karakterišu grčenja (kontrakcije) glatkih mišića želuca i creva. Ukoliko su kontrakcije česte i intenzivne, može da se javi bol. Dakle, svi simptomi koji se javljaju kod bebe zbog   stomačnih grčeva, zapravo su reakcija na bol.

 

Koji su simptomi stomačnih grčeva?

 

Roditelji najčešće primećuju plač bebe i ritanje nožicama. Ovo su, u stvari, glavni simptomi, a dominiranje nekog drugog simptoma navodi na pomisao da se ne radi o grčevima. Plač zbog grčeva je povremen i ne traje vise sati. Kod bebe koja ima samo stomačne grčeve, postoje periodi kada je mirna ili zadovoljno spava.

 

Koji simptomi se ne javljaju kod stomačnih grčeva?

 

Povraćanje svakako nije simptom stomačnih grčeva. Sumnju da se ne radi o grčevima, već o drugom poremećaju,  pobuđuje i nadimanje trbuha, proliv, krv u stolici, povišena telesna temperatura… Ako beba ima samo stomačne grčeve, nikada neće značajnije da poremeti ritam hranjenja ili da odbija obrok.

 

Kako utvrditi da se radi o stomačnim grčevima?

 

Iako su roditelji upoznati sa navedenim simptomima, ipak se dešava da nisu sigurni da li se radi o grčevima. Nesigurnost je razumljiva, jer su simptomi nespecifični i mogu da maskiraju «prava» oboljenja. Dilemu treba da razreši pedijatar   jednim pregledom, a ponekad i sa nekoliko pregleda – ukoliko proceni kako je potrebno da se beba prati tokom određenog perioda. Savet za roditelje je da od momenta pojave grčeva svaku dilemu rešavaju zajedno sa pedijatrom.

Koje mere treba primenjivati za olakšavanje tegoba kod stomačnih grčeva? 

Otkad postoji naučna medicina, jedna od tema su i stomačni grčevi novorođenčadi i odojčadi. Prema stavu savremene medicine, nije opravdana primena lekova u suzbijanju grčeva. Zabranjeno je davati blage analgetike (Paracetamol) – koji bi mogli da suzbiju bol i tako maskiraju eventualno hirurško oboljenje

Čajevi: preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan.

Ljuljanje: blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima.

Masiranje stomaka: ranije je ova mera bila više primenjivana.

Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža, jer je bilo pojedinih situacija sa hirurškim posledicama (vezana creva).

Druge mere se ne preporučuju.

Veoma je važno znati da stomačni grčevi nisu obavezna faza u odrastanju vašeg deteta. Ima dece koja gotovo da nisu osetila bol stomačnih grčeva, kao što ima I one koja su bila na pedijatrijskom pregledu čak nekoliko puta zbog ove fiziološke pojave.

Ass. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog

Podeli:

Komentari

 1. Ajsa says:

  Postovani,imam bebu staru 5 mjeseci.Place kad ima vjetrove,budi se,mene interesuje jesu li to grceci i do kojeg mjeseca mogu da traju.Ili povremeno javljaju.

  • MojPedijatar says:

   Ako beba lepo jede i napreduje, a stkce su normalne – NEMA razloga za brigu, to je normalna pojava.

 2. Gaga says:

  Molim vas jos jedno pitanje.
  Moj sin ima dva meseca pa me interesuje dali je normalno sto mu oci cesto suze?
  Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Ako NEMA crvenila, NEMA krmelja – NEMA ni razloga za brigu.

   Važno je da NOSIĆ bude prohodan.

 3. Marija says:

  Postovani imam bebu staru 5 I po meseci. Posle obroka stenje,grci se posebno nocu,budi se I ispusta gasove. Hrani se mlecnom formulom I poceli smo uvodjenje kasica. Da li je moguce da je jos uvek muce grcevi?

 4. Dada says:

  Imam bebu 3 mjeseca staru, vrlo malo spava kako danju tako i po noci, najvise sat do sat i po u komadu.
  Normalno jede i napreduje.
  Interesuje me dali je to normalno?
  Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Upbičajena pojava u ovom uzrastu.

   Skoro sigurno su grčevi uzrok, a kda beba lepo jede i napreduje – NEMA mesta za brigu.

 5. Maca says:

  Moja beba je stara 1.5 mesec,hranise sa Nan 1, plus doji,pije po 120ml nan 6 puta na danu i plus doji,napreduje dobro na kilazi je nabacijo skoro 2 kg,ali povremeno se grci steze udara nogicama ,prilikom takvog grcenja povrati mleko,interesuje me dali moze dovesti do stomacnih grceva to sto ga dohranujemo sa nan?

 6. Nevena says:

  Poštovani, pre svega želim da iskažem veliku zahvalnost za pružanje informacija zabrinutim roditeljima. Pohvale za izgled sajta, preglednost informacija i raznolikost tema koje obradjujete.
  Moje pitanje je da li smem da uvedem i korišćenje GAS BIMBI kapi uz BIOGAIA KAPI koje koristimo već 7 dana. Grčići su i dalje prisutni. Beba je stara mesec dana i napredovao je 1200g od porodjaja. Slabije spava preko dana, a noću sastavi po 2h sna, ostalo je manje od sata i tako u krug. Beba ispušta gasove, ima normalnu stolicu.
  Unapred hvala na odgovoru.

 7. Dusica says:

  Postovani,
  imam bebu staru 8 dana. od pre dva dana beba kada spava na momente pravi bolne grimase na licu stenje, rezi i zabacuje glavicu i izvija telo, onda se nakon nekog vremena primiri i spava mirno. Inace beba samo sisa,nema dohrane. Dosta je halapljiva, brzo jede i guta i cini mi se da nekada i pretera sa hranom. Kada je podignem da podrigne nekada to uradi, a nekada i ne. Cesto bljucne hranu nakon nekog vremena od dojenja, ukoliko nije podrignula. Nocu spava po 4 sata bez budjenja, a preko dana na dva do tri sata. Stolica je zlatno zute boje i redovna je, po nekoliko puta na dan. Molim vas da mi kazete da li su u pitanju grcevi ili moramo otici kod lekara?
  Hvala unapred,
  zabrinuta mama

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje da grčevi kreću!

   To svakako nije za brigu, a ako beba lepo jede (i napreduje) nema.potrebe da se ide na vanredni pregled.

Strana 7 od 10<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA