Stomačni grčevi kod beba

Problem stomačnih grčeva je za većinu roditelja aktuelan čak i kada beba nema određenih tegoba. Naime, nabavljaju se čajevi, preparati, primenjuju različiti recepti baka… kao da je u pitanju neka bolest.

Foto: Flickr

Ipak, prvo što treba imati na umu jeste da se radi o fiziološkoj pojavi. A takve pojave se ne leče, već mogu samo da se primene određene mere, koje olakšavaju tegobe.

Kada se javljaju stomačni grčevi?

 

Mogu da se jave već od 15. Dana života, a prisutni su najkasnije do devetog meseca. Period u kome se najčešće javljaju i spontano povlače je od drugog do petog meseca.

Šta se dešava kod beba kada imaju grčeve?

Bebe sisaju osam puta na dan. Količina popijenog mleka, u odnosu na njihovu težinu, odgovara jednom manjem obroku kod odraslog čoveka. Ako bi odrastao čovek imao osam obroka, jasno je da bi organi za varenje obavljali višestruko veći posao nego što je uobičajeno. Rad digestivnih organa karakterišu grčenja (kontrakcije) glatkih mišića želuca i creva. Ukoliko su kontrakcije česte i intenzivne, može da se javi bol. Dakle, svi simptomi koji se javljaju kod bebe zbog   stomačnih grčeva, zapravo su reakcija na bol.

 

Koji su simptomi stomačnih grčeva?

 

Roditelji najčešće primećuju plač bebe i ritanje nožicama. Ovo su, u stvari, glavni simptomi, a dominiranje nekog drugog simptoma navodi na pomisao da se ne radi o grčevima. Plač zbog grčeva je povremen i ne traje vise sati. Kod bebe koja ima samo stomačne grčeve, postoje periodi kada je mirna ili zadovoljno spava.

 

Koji simptomi se ne javljaju kod stomačnih grčeva?

 

Povraćanje svakako nije simptom stomačnih grčeva. Sumnju da se ne radi o grčevima, već o drugom poremećaju,  pobuđuje i nadimanje trbuha, proliv, krv u stolici, povišena telesna temperatura… Ako beba ima samo stomačne grčeve, nikada neće značajnije da poremeti ritam hranjenja ili da odbija obrok.

 

Kako utvrditi da se radi o stomačnim grčevima?

 

Iako su roditelji upoznati sa navedenim simptomima, ipak se dešava da nisu sigurni da li se radi o grčevima. Nesigurnost je razumljiva, jer su simptomi nespecifični i mogu da maskiraju «prava» oboljenja. Dilemu treba da razreši pedijatar   jednim pregledom, a ponekad i sa nekoliko pregleda – ukoliko proceni kako je potrebno da se beba prati tokom određenog perioda. Savet za roditelje je da od momenta pojave grčeva svaku dilemu rešavaju zajedno sa pedijatrom.

Koje mere treba primenjivati za olakšavanje tegoba kod stomačnih grčeva? 

Otkad postoji naučna medicina, jedna od tema su i stomačni grčevi novorođenčadi i odojčadi. Prema stavu savremene medicine, nije opravdana primena lekova u suzbijanju grčeva. Zabranjeno je davati blage analgetike (Paracetamol) – koji bi mogli da suzbiju bol i tako maskiraju eventualno hirurško oboljenje

Čajevi: preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan.

Ljuljanje: blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima.

Masiranje stomaka: ranije je ova mera bila više primenjivana.

Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža, jer je bilo pojedinih situacija sa hirurškim posledicama (vezana creva).

Druge mere se ne preporučuju.

Veoma je važno znati da stomačni grčevi nisu obavezna faza u odrastanju vašeg deteta. Ima dece koja gotovo da nisu osetila bol stomačnih grčeva, kao što ima I one koja su bila na pedijatrijskom pregledu čak nekoliko puta zbog ove fiziološke pojave.

Ass. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog

Podeli:

Komentari

 1. SANJA Y says:

  Imam bebu od 8 dana. Grci se i place u vecernjim satima, ispusta gasove nenormalno, ali stolice skoro i da nema. Ima stolicu jednom dnevno poslednja dva dana i ona je zlatno zute boje, kao senf. Dala sam joj dva puta po 25 kapi espumisana u razmaku od 12 sati. Da li su u pitanju grcevi? Zanima me i da li je normalno da beba ima jednu stolicu dnevno?

  • MojPedijatar says:

   Espumisan NE treba davati – ovo je NORMALNA pojava, koja NIJE za brigu.

   Beba može da ima 7 stolica na dan, ali i da NEMA stolicu 7 do 10 dana.

 2. kristina says:

  imam bebu od 5 nedelja neprestalno je boli stomak davala sam joj kapi espumisan i nista nije pomoglo davam joj i bibilibi caj i nevredi neynam sta dajoj dam

  • MojPedijatar says:

   To su SKORO SIGURNO grčevi!

   Samo dajte probiotik, a ako beba lepo jede i napreduje – NEMA razloga za brigu!

 3. Marija says:

  Postovani, imamo bebu staru 12 dana, svakoga dana nakon jednog obroka nije odredjeno kog beba pocinje da place, pravi bolne grimase, zacrveni se, steze ruke i noge povlaci ka stomaku, stomacic je napet a beba neutesno place dva, tri sata. Na ishrani je Aptamil comfort 1 i dojim je ali imam jako malo mleka. Na kontroli od pre dva dana utvrdjeno je da lepo napreduje, i da je sa njom sve u redu. Bebu uvek drzimo da podrigne, beba ne bljucka i ima stolicu. Po preporuci joj dajemo kapi Infacol. Tokom epizoda placa ispusta gasove a kada drzimo ruku na stomaku oseti se rad creva. Nakon ovih epizoda beba se smiri, ne odbija obrok, spava. Da li se radi ovde o grcevima jer mi deluje rano da su bas toliko izrazeni. Tokom tih epizoda nista ne pomaze osim da cekamo da se smiri.

 4. Marijana says:

  Dobar dan,imam bebu staru 3 i pol mjeseca.rodjena je kao nedonošče u 35 tt.ima problema sa želučanim refluksom koji nije pregledima utvrdjen nego zbog simptoma koje ima je zakljuceno da ju pati.uz to ima i grceve ali pošto dobro dobija na tezini i fino napreduje za sada stanje ne zahtjeva terapiju i dodatne pretrage.simptomi refluksa su bili izrazeniji dok je jela NAN AR ad pa smo unazad 10tak dana na APTAMIL AR od kojeg joj je vidno puno bolje sto se tice samog refluksa i bljucanja.grceve je dobila od 3tj starosti.uz biogajin probiotik i colikind kapi joj se poboljšalo stanje ali i dalje ima dana kad ju bas jako pate i dana kad nisu jako izrazeni.dnevni grcevi su joj gotovo iščeznuli jedino ju još pate oni noćni .gdje god sam procitala piše da grčevi traju do 3 ili 4mjeseca starosti zanima me da li to pravilo vrijedi i za nedonoščad koju pati refluks?unaprijed zahvaljujem na odgovoru i pomoći.
  Srdačan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Kod Vaše bebe grčeci se mogu očekivati i posle navedenog perioda!

   To nije za brigu – samo da beba lepo napreduje.

   • Marijana says:

    Zahvaljujem Vam na odgovoru.
    Da li se mogu nastaviti nakon tog perioda zbog refluksa ili iz razloga jer je rodjena kao nedonošče?
    Po vasem misljenju da li je potrebno napraviti dodatne pretrage zbog tog refluksa koji ju pati?
    Unaprijed hvala.
    Srdačan pozdrav

 5. Ivana says:

  Postovani,imam bebu staru 5 meseci,od 5.dana zivota ima grceve,poceli smo sa kasicama kada je napunila 4 meseca,od tada je dobila jos jace,nocu se budi na pola sata, krene da se savija na jednu stranu,tri do cetiri puta,pa valjda kada popusti bol zaspi,cesto od bola I zaplace,ali je ubrzo sa cuclom smirim,od nekog prvog meseca pije kapi biogaia,a sada smo I izbacili na nedelju dana kasice I nema nikakvog pomaka I dalje se nocu budi I savija, ponekada I uz plakanje, pa mi je potreban savet da li da uradimo neki dodatni pregled I koji? Srdacan pozdrav

 6. Natasa says:

  Postovana,moja beba ce sada za koji dan napuniti tri meseca. Prosli smo fazu sa grcevima uz biogaia i humanin caj. Medjutim bebac je od sinoc poceo mnogo da se grci i place. Ne odbija podoj. Cim se smiri u narucju zaspi. Lepo i napreduje,da li to znaci da su se grcevi opet pojavili?

 7. Gaga says:

  Postovani,imam bebu staru mjesec i pol dana, skroz slabo spava tjekom noci i dana, najvise sat vremena tjekom noci a po danu po 15-tak minuta. Najvjerovatnije da ima grceve jer cesto place i povlaci nogice na gore. Sto se tice obroka jede i napreduje.
  Interesuje me dali je normalno da beba tako malo spava?
  Unaprijed zahvalna!

Strana 6 od 10<<<45678>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA