Razvod i starateljstvo: Deca ne smeju da budu „taoci”, „saveznici”, ili „kuriri”.

Na lestvici stresnih događaja razvod braka zauzima visoko drugo mesto. Gotovo da nema bezbolnog razvoda. Ako u braku ima dece, situacija je još komplikovanija.

Foto> Pixabay

Kada postoje i najmanje zdrave osnove da se partnerski odnos povrati, treba preduzeti sve da do toga i dođe. Za decu je najbolje da žive i odrastaju u zdravoj i funkcionalnoj porodici, uz oba roditelja. Međutim, postoje situacije kada su odnosi među partnerima do te mere narušeni, da očuvanje braka, po svaku cenu, nije najbolje rešenje.

Na temu razvoda i bitnim pitanjima vezanim za decu tokom razvoda, razgovarali smo sa dipl. socijalnom radnicom Suzanom Mošesku.

 • Treba li potražiti stručnu pomoć, pre donošenja konačne odluke o razvodu?

Pomoć stučnih lica može biti od  velike koristi. Bračni i porodični terapeuti, Stručni tim u savetovalištima za brak i porodicu pri Centrima za socijalni rad, mogu naučiti partnere da konstruktivno razgovaraju. Oni ne mogu niti žele, da donesu odluku umesto bračnih partnera, niti da ih pošto-poto pomire,ali mogu pomoći da se brak okonča na kvalitetan, human i dostojanstven način. Uloga stručnih lica je da bračnim partnerima pomogne da dobiju što stvarniji i objektivniji uvid u realitet njihovih međusobnih odnosa, kako bi njihova odluka bila što zrelija, sa manje posledica po njih i decu. Odluka o razvodu mora biti odluka bračnih partnera. U razvod ne treba uplitati decu, roditelje, prijatelje. Retki su primeri bračnih partnera koji nisu umeli lepo da žive zajedno, ali su umeli lepo da se razvedu.

 • Kako započeti proces razvoda braka?

Razvod braka regulisan je Porodičnim zakonom. Postupak se pokreće pred sudom, na opštini gde bračni partneri imaju prebivalište, u formi sporazumnog razvoda ili razvoda po tužbi.

 • Koje mogućnosti zakonski postoje po pitanju starateljstva?

Zakon predviđa zajedničko i samostalno vršenje roditeljskog prava.

 • Šta podrazumeva starateljstvo jednog roditelja, a šta zajedničko starateljstvo?

Samostalo vršenje roditeljskog prava znači da će zajedničko dete biti povereno jedom roditelju, pri čemu će se odrediti visina alimetacije od drugog roditelja i način održavanja ličnih odnosa deteta sa drugim roditeljem. Roditelj koji ne vrši roditeljsko pravo ima pravo i dužnost da izdržava dete, da sa detetom održava lične odnose i i odlučuje o pitanjima bitnim za život deteta (zdravstveni problemi, obrazovanje, prebivalište).

Zajedničko vršenje roditeljskog prava znači da će roditelji roditeljska prava i dužnosti obavljati zajednički, međusobnim sporazumevanjem, koje mora biti u najboljem interesu deteta. Tu treba odrediti šta se smatra prebivalištem deteta.

 • Šta je u praktično znači „zajedničko starateljstvo”?

Zajedničko vršenje roditeljskog prava je novijeg datuma. To je koncept koji podrazumeva međusobno sporazumevanje i dogovaranje roditelja oko svih pitanja vezanih za decu. Praktično dele svakodnevne obaveze i aktivnosti oko dece, tipa odvođenja u vrtić ili školu, na rođendane, sport, ili u kupovinu. Mama i tata samo više ne žive zajedno, u istoj kući ,ali dele sve obaveze oko dece. Ovde se mora odrediti šta je deci stalno prebivalište, praktično žive sa jednim roditeljem. Koncept podrazumeva da roditelji imaju dobar odnos, da se slažu, dogovaraju i međusobno uvažavaju. Za roditelje je prilično zahtevno, ali deca imaju manje traumatičan osećaj gubitka jednog roditelja.

 • Ko odlučuje o starateljstvu dece?

Konačnu odluku donosi sud, uvažavajući mišljenje stručnog tima Centra za socijalni rad, kao organa starateljstva, a vodeći računa o najboljem interesu deteta.

 • Na kom uzrastu dete može da se izjasni sa kim želi da živi i koliko je to merodavno?

Porodični zakon ima dve odredbe:

Dete koje je navršio 15 godina i sposobno je za rasuđivanje može odlučivati sa kojim će roditeljem živeti i odlučivati o međusobnom održavanju ličnih odnosa sa roditeljem sa kojim ne živi.

Dete koje je navršilo 10 godina može slobodno da izrazi svoje mišljenje u sudskom sporu u kome se odlučuje o njegovim pravima.

Želja deteta ne utvrđuje se uzimanjem formalne izjave, već sud utvrđuje mišljenje u saradnji sa psihologom ili stručnim timom Organa starateljstva.

 • Da li mlađa deca lakše podnose razvod roditelja?

Može se tako reći, jer se ranije naviknu na date uslove. Psiholozi ističu da je uzrast dece od 3-5 godina, kao i perod puberteta posebno važan za psihički i emocionalni razvoj, pa bi razvod u ovom periodu mogao imati negativn uticaj.

 • Šta roditelji mogu da učine da za njihovu decu razvod bude što bezbolniji?

Roditelji stalno moraju imati na umu da razvod znači prekid bračnih i partnerskih odnosa, ali ne i roditeljskih. Moraju biti zreli i razlikovati svoj međusobni odnos od odnosa prema deci.  Deca nisu nimalo kriva što se roditelji ne slažu. Ne smeju da zloupotrbljavaju decu , niti da sa njima manipulišu. Deca ne smeju da budu „taoci”, „saveznici”, ili „kuriri”.

Na prihvatljiv način reći deci istinu, njihove potrebe staviti u prvi plan, praktično organizovati život deci i stalno obraćati pažnju na emocije koje se kod deteta javljaju. Deci uvek treba ljubavi, topline, razumevanja, a posebno u ovako stresnom događaju.

Izvor: Moj pedijatar

Podeli:

Komentari

 1. Imam bebu od 11,5 mjeseci eh sad otisla sam od muza prije 2 dana. Ali me brine beba da li ce pripasti meni jos nismo redali papire za razvod ali predat ce ih ovih dana. Zanima me da li ima ikakve sanse da mi uzme djete. Ne radi nigdje privatno samo. Zivi sa svojim roditeljima. Molim za pomoc

  Odgovori na komentar
  • Esma, ako malu decu a posebno ako ih majka doji, uglavnom daju majkama na staranje, ako ste Vi osoba koja je psihicki zdrava, niste alkoholicar i slicno, a on ce biti u obavezi da daje izdrzavanje kao i da se nadje neki model vidjanja, porazgovarajte sa neki m pravnikom

   Odgovori na komentar
 2. Jelena Gromovic 14.02.2018 u 21:19

  Muz psihicki i fizicki u poslednje vreme maltretirao zenu kao njegova majka.Zatvarali je u kucu nisu dali da se druzi s komsilukom.Hteli su da je naprave ludom pa su zvali hitnu i miliciju.Nije imalo osnova za to.kada je dobila batine obavestila je policiju i oni su je sklonili od njega.Ima dete od 10 god.i od 4god.sta da radi on je uzeo dobrog advokata a ja nemam para za to.Hoce razvod i decu.pitam vas kakve su sanse da meni pripadnu deca a ona su mnogo vezana za mene.A ja trpim nasilje najvise poslednje dve godine.Da li deca mogu da pripadnu ocu nasilniku.molim pravni savet.Zahvalna unesrecena majka.

  Odgovori na komentar
 3. Molim Vas za pomoc. Moja cerka zivi u vanbracnoj zajednici i imaju sina oa 15 meseci. Doslo je do problema, i sada je pitanje kako dalje. Moja cerka je varala partnera i on joj je to dokazao listingom iz njenog telefona. Sad je haos on joj preti i tera je da potpise papir da je nemoralna i svasta nesto samo da bi njemu dete pripalo na starateljstvo. Moja cerka ne sme nista da uradi mimo njega. Kakva su njena prava i moye li on na taj nacin da dobije starateljstvo?

  Odgovori na komentar
 4. Verica Ćirić 06.09.2018 u 14:49

  Molim vas za savet.
  Imam bebu od 8 meseci. Otac deteta nas je napustio pa se opet vratio sa zahtevom da viđa dete.. Dozvolila sam mu ali ne mogu ništa sa njim da se dogovorim i psihicko maltretiranje se nastavilo. Želim da predam zahtev za vršenje samostalnog roditeljskog prava. Koliko imam šanse da dobijem na sudu? P. S Da napomenem da ne dojim

  Odgovori na komentar
 5. Da li moze dete da zivi sa babom i dedom ako su mu roditelji nasilnici i manipulatori? Dugacka je to prica ali roditelji su psihicki nestabilni. Dete ne zeli da trpi njihova ucenjivanja i nepravdu. Pa zato pitam da li moze dete od 13 godina da odluci sa kim ce da zivi?

  Odgovori na komentar
 6. Poštovanje,
  U postupku sam razvoda sa bivšom suprugom (po njenoj tužbi!) već oko 10 meseci od njenog odlaska iz stana od kada ne živimo zajedno. Deca su ostala par dana kod mene dok se ona nije smestila (gde sam joj pomogao) i od tada se staramo o deci ZAJEDNIČKI bez ikakvih problema i sporova jer sam ja više vaspitač dece i autoritet. Ja radim smenski rad i zbog toga kada sam na poslu i posle noćne i po zajedničkom dogvoru prema našim planovima deca borave kod majke.
  Faktički rečeno ŽIVIMO PO MODELU ZAJEDNIČKOG VRŠENJA RODITELJSKOG PRAVA bez ikakvih problema i pritom je IZDRŽAVANJE maksimalno na mom teretu jer majka ne želi da plaća račune jer daje razlog da ne može da plaća troškove za njih (vrtić, škola i dr…).
  Na sudu sam joj ponudio (suprotno od tužbe koja nema nikakv osnov i sama kaže da je “formalna”) da mi dozvoli ZAJEDNIČKO VRŠENJE RODITELJSKOG PRAVA UZ ALIMETACIJU PO SPECIFIKACIJI koju smo dostavili sudu.
  Ista manipuliše sa tužbom i odbija iz svoje sujete da to prihvati, a sve kako sama kaže da bih joj plaćao i kiriju i račune sa alimentacijom jer joj je malo to što joj nudim i što je jedino naplativo. Socijalna služba je čak i pohvalila moj pristup i brigu i vaspitanje dece (3 i 10 god) i deca jasno pokazuju privrženost meni kao ocu, ali soc služba kontradiktorno svojim nalazima na kraju zaključuje da da se deca na SAMOSTALNO VRŠENJE RODITELJSKOG PRAVA daje majci. Posle dopisa Socijalnoj službi na koji nikako ne reaguju, sud mi je rekao DA JA NEMAM PRAVO DA TRAŽIM MIŠLJENJE SOCIJALNE SLUŽBE NEGO SAM SUD?!?!
  KROZ OVAJ TEŽAK I BOLAN ZA MENE I PONIŽAVAJUĆI PROCES I MUKU ZA RODITELJSKO PRAVO (ZAJEDNIČKO KAO I DO SADA) NAIŠAO SAM NA STRAŠNU DISKRIMINACIJU I STIGMATIZACIJU RODITELJSKOG PRAVA OCA I STEREOTIPNO PONAŠANJE PREMA MENI KAO OCU!
  Moje pitanje – KAKO JA DA OBJASNIM I DOBIJEM ONO ŠTO JE NAJREALNIJE I NA PO ČEMU SE SVO VREME DO SADA ODVIJA A TO JE ZAJEDNIČKO VRŠENJE RODITELJSKOG PRAVA?!?
  Ja vas molim da mi neko korektno objasni i uputi jer ja kao muškarac i kvalitetan otac (pa neka sam i najgori muž a nisam jer to svi oko nas vide i znaju) ne vidim nikakav razuman izlaz i korektan tretman kakav zaslužujem a da me ne relitavizuje kao roditelja i OCA svoje dece.
  Pa zar je sve tako postavljeno ovde da kvalitetan otac ne može da dobije da bude otac nego zbog ženine sujete bude kinjen i nipodištavan!?!?

  Odgovori na komentar
 7. Ja sam razveden sudski u decembru prosle godine. Deca su pripala meni a majka se nije ni iznjasavala suprotno. Starije dete ima 17god.i imao je pravo odluke dok devojcica ima devet i odluceno je da vidja majku 3 puta mesecno po osam sati medjutim to nije njena odluka vec cen. Za soc. Rad i dete bojkotuje tu odluku. Dali moze da se odluka promeni da dete vidja majku po zelji a ne po obaveze.

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 3<123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA