Razvod i starateljstvo: Deca ne smeju da budu „taoci”, „saveznici”, ili „kuriri”.

Na lestvici stresnih događaja razvod braka zauzima visoko drugo mesto. Gotovo da nema bezbolnog razvoda. Ako u braku ima dece, situacija je još komplikovanija.

Foto> Pixabay

Kada postoje i najmanje zdrave osnove da se partnerski odnos povrati, treba preduzeti sve da do toga i dođe. Za decu je najbolje da žive i odrastaju u zdravoj i funkcionalnoj porodici, uz oba roditelja. Međutim, postoje situacije kada su odnosi među partnerima do te mere narušeni, da očuvanje braka, po svaku cenu, nije najbolje rešenje.

Na temu razvoda i bitnim pitanjima vezanim za decu tokom razvoda, razgovarali smo sa dipl. socijalnom radnicom Suzanom Mošesku.

 • Treba li potražiti stručnu pomoć, pre donošenja konačne odluke o razvodu?

Pomoć stučnih lica može biti od  velike koristi. Bračni i porodični terapeuti, Stručni tim u savetovalištima za brak i porodicu pri Centrima za socijalni rad, mogu naučiti partnere da konstruktivno razgovaraju. Oni ne mogu niti žele, da donesu odluku umesto bračnih partnera, niti da ih pošto-poto pomire,ali mogu pomoći da se brak okonča na kvalitetan, human i dostojanstven način. Uloga stručnih lica je da bračnim partnerima pomogne da dobiju što stvarniji i objektivniji uvid u realitet njihovih međusobnih odnosa, kako bi njihova odluka bila što zrelija, sa manje posledica po njih i decu. Odluka o razvodu mora biti odluka bračnih partnera. U razvod ne treba uplitati decu, roditelje, prijatelje. Retki su primeri bračnih partnera koji nisu umeli lepo da žive zajedno, ali su umeli lepo da se razvedu.

 • Kako započeti proces razvoda braka?

Razvod braka regulisan je Porodičnim zakonom. Postupak se pokreće pred sudom, na opštini gde bračni partneri imaju prebivalište, u formi sporazumnog razvoda ili razvoda po tužbi.

 • Koje mogućnosti zakonski postoje po pitanju starateljstva?

Zakon predviđa zajedničko i samostalno vršenje roditeljskog prava.

 • Šta podrazumeva starateljstvo jednog roditelja, a šta zajedničko starateljstvo?

Samostalo vršenje roditeljskog prava znači da će zajedničko dete biti povereno jedom roditelju, pri čemu će se odrediti visina alimetacije od drugog roditelja i način održavanja ličnih odnosa deteta sa drugim roditeljem. Roditelj koji ne vrši roditeljsko pravo ima pravo i dužnost da izdržava dete, da sa detetom održava lične odnose i i odlučuje o pitanjima bitnim za život deteta (zdravstveni problemi, obrazovanje, prebivalište).

Zajedničko vršenje roditeljskog prava znači da će roditelji roditeljska prava i dužnosti obavljati zajednički, međusobnim sporazumevanjem, koje mora biti u najboljem interesu deteta. Tu treba odrediti šta se smatra prebivalištem deteta.

 • Šta je u praktično znači „zajedničko starateljstvo”?

Zajedničko vršenje roditeljskog prava je novijeg datuma. To je koncept koji podrazumeva međusobno sporazumevanje i dogovaranje roditelja oko svih pitanja vezanih za decu. Praktično dele svakodnevne obaveze i aktivnosti oko dece, tipa odvođenja u vrtić ili školu, na rođendane, sport, ili u kupovinu. Mama i tata samo više ne žive zajedno, u istoj kući ,ali dele sve obaveze oko dece. Ovde se mora odrediti šta je deci stalno prebivalište, praktično žive sa jednim roditeljem. Koncept podrazumeva da roditelji imaju dobar odnos, da se slažu, dogovaraju i međusobno uvažavaju. Za roditelje je prilično zahtevno, ali deca imaju manje traumatičan osećaj gubitka jednog roditelja.

 • Ko odlučuje o starateljstvu dece?

Konačnu odluku donosi sud, uvažavajući mišljenje stručnog tima Centra za socijalni rad, kao organa starateljstva, a vodeći računa o najboljem interesu deteta.

 • Na kom uzrastu dete može da se izjasni sa kim želi da živi i koliko je to merodavno?

Porodični zakon ima dve odredbe:

Dete koje je navršio 15 godina i sposobno je za rasuđivanje može odlučivati sa kojim će roditeljem živeti i odlučivati o međusobnom održavanju ličnih odnosa sa roditeljem sa kojim ne živi.

Dete koje je navršilo 10 godina može slobodno da izrazi svoje mišljenje u sudskom sporu u kome se odlučuje o njegovim pravima.

Želja deteta ne utvrđuje se uzimanjem formalne izjave, već sud utvrđuje mišljenje u saradnji sa psihologom ili stručnim timom Organa starateljstva.

 • Da li mlađa deca lakše podnose razvod roditelja?

Može se tako reći, jer se ranije naviknu na date uslove. Psiholozi ističu da je uzrast dece od 3-5 godina, kao i perod puberteta posebno važan za psihički i emocionalni razvoj, pa bi razvod u ovom periodu mogao imati negativn uticaj.

 • Šta roditelji mogu da učine da za njihovu decu razvod bude što bezbolniji?

Roditelji stalno moraju imati na umu da razvod znači prekid bračnih i partnerskih odnosa, ali ne i roditeljskih. Moraju biti zreli i razlikovati svoj međusobni odnos od odnosa prema deci.  Deca nisu nimalo kriva što se roditelji ne slažu. Ne smeju da zloupotrbljavaju decu , niti da sa njima manipulišu. Deca ne smeju da budu „taoci”, „saveznici”, ili „kuriri”.

Na prihvatljiv način reći deci istinu, njihove potrebe staviti u prvi plan, praktično organizovati život deci i stalno obraćati pažnju na emocije koje se kod deteta javljaju. Deci uvek treba ljubavi, topline, razumevanja, a posebno u ovako stresnom događaju.

Izvor: Moj pedijatar

Podeli:

Komentari

 1. Dunja Petrovic 17.01.2017 u 04:02

  Postovani,nas postupak je toku,u maju prosle godine bivsi suprug je dobio saglasnos da potpise,nije potpisao jer navodno nema vremena. Septembra meseca sam podnela tuzbu,nije se pojavio. Ja sam u stalnom radnom odnosu,zivimo privatno petogodisnja cerkica i ja,u tuzbi pise da se roditeljsko pravo dodeli meni,da li to znaci da mi nece trebati saglasnost i da li ce uopste dete pripasti meni??? Prvi put za ovih par meseci nisam dozvolila da ide njemu,jer sam se jako iznervirala posto na prvom rocistu nije dosao. Kod njega je bila 7-8 puta,od toga je jednom trazila da se vrati kuci tj kod mene u stanu gde zivimo,pa je uvredjeno pozvao da odem po nju. Jednom je trebala spavati ali su me pozvali da odnesem knjizicu u hmp jer je njegova majka detetu greskom umesto masti za oko sipala super lepak!!! On zivi u stanu sa svojom majkom,radi ali mislim da nije prijavljen u toj firmi… Koliko puta moze da ne dodje i sta sada!? Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Ako se roditelji dogovore predloze ko ce se starati o djetetu ili da ce se zajedno starati zašto bi tada sud mijenjao njihov dogovor u najboljem interesu djeteta

  Odgovori na komentar
 3. Postovani zanima me da li ja moram da uzimam sagladnost u opstini u koliko vodim dete u Crnu Goru na more a pritom mi je sud poverio samostalno vrsenje roditeljskog prava? Unapred hvala

  Odgovori na komentar
  • Pa sta Vam fali da imate četvoro dece. Koliko majki je u Vasoj situaciji-to nije razlog za razvod, sve dok ne padnu teske reči ili teški udarci, konstantne svađe. “Nece da me sluša”- mozda ona ima samo drugačije misljenje od Vas i to treba prihvatiti. Meni se čini kao da je ovaj tekst pisao neki muz bas suprotnog ponasanja koji voli da manipulise recima i da sebe opravdava. Kada sve ovo sto Vasa žena, prema Vašim rečima, sprovodi, sprobodi većina muževa onda je to u redu, a kada se muskarac nađe u toj poziciji onda je to lose. Po svemu sudeći sta sve Vi po kuci radite Vi i ne idete na posao.
   Moj savet je da se potrazi braĉni savetnik, psihoterapeut, jer ovo Vase nije nista drugo nego umor. I ruzno je da pricate ko je šta uneo u brak-to samo govori da razmišljate materijalno. Imate i pri centru za socijalni rad bracnog savetnika sigurno.
   Dakle, prvo otvoreno sa zenom razgovarate i zajedno odetet do centra za soc rad i posavetujete se.
   Verujte mi psihoterapeut će oboma mnogo pomoći.

   Odgovori na komentar
   • A to što ste napisali da Vam je zdravlje njih svo četboro ( žene i dece) najbitnije to govori da ipak postoji ljubav i da je samo treba probuditi.
    Za vas dvoje je bračni savetnik-psihoterapeut. Pomoćiće vam sigurno.

    Odgovori na komentar
 4. Kome pripadaju deca ??? Otac najvise brine o njima dok žena radi, dolazi umorna, odmara, obraca se deci sa povisenim tonom, odlazi sa drugaricama na pice ili setnju dok muz vodi racuna o troje dece. Kuva, pere sudje, ide u kupovinu, usisava, vodi racuna o dvoristu, poravlja stvari po kuci… Dok je na supruzi ostalo samo ves kao obvaza ,a ima sve masine samo da spakuje i odlozi u ormar. Potduno sam je rasteretio maksimalno obaveza u kuci. Uvek je docekam kad dodje kasno sa posla izi drugu smenu pa odem da spavam. Decu ja vodim i uzimao iz vrtica, vodiom kod lekara, zubara…. Visoko obrazovan sam, materijalno obezbedjen i vise nego sto treba pre ulaska u brak ,a ona nema nista dosla je sa cebicima i nekim starim escajgom sto je meni bilo smesnao. Bio sam zaljubljen i volim je,a sad medjutim.. Nemam uzvracenu ljubav, sebicna je, teska, frigidna, nece da me salusa vec radi na svoju ruku, tvrdoglava, samo svoje stavlja u prvi plan ( roditelje, sestru i rodjake ), zbog njenih finasijski katastrofa ( investriranjem velikog novca ) udarili smo vise puta o zid pa sam morao sve to da peglam, nece da slusa moje misljenje vec slusa tudja misljenja kao da ja ne postojim, tvrdoglava… Moram da krijem novac po bankama jer da zna koliko imamo to bi bilo za par meseci potroseno… Odvojila me je od drugova jedino mi je ostao kum dok je svoje drugarice dovlacila kod nas i slala me u prodavnicu da kupim sok i grickalice za posluzenje. Meni je zivotna zelja bila i koja mi se ostvarila ,a to je da imam porodicu posle opake bolesti iz koje sam Hvala Bogu izvukao zivu glavu ( Hvala ti Boze i da se nikome ne dogodi kao sto se meni dogodilo ). Evo primera: Napolju su njene i moje stavri ostale na klupi ona pokupi svoje ,a ostavi moje, za veci deo stvari joj treba asistent, vise puta ponavlja jednu istu stvar, kad je bolesna i kazem da treba da izmeri temperaturu i da idemo kod lekara ona mi odgovori ” Sto me ti maltretiras “. Tacno ja sam vrlo strpljiv covek ali i tome dodje kraj ako se nista na duze vreme ne menja na bolje. Vec duze vreme razmisljam o razvodu braka jer je to postalo opterecenje iskreno ja nemam troje dece vec cetvoro u kuci. Brinem za svoje zdravlje ali su mi ovo cetvoro na prvom mestu ! Meni netreba nista sem zdravlja ostalo sve dajem njima nisu mi bitni ni automobili, telefoni, patke, helenake, cipele, majce… to covek oseti kad je na nozu zivota i onad vidi da materijalno nema neku tezino vec zdravlje, a ostalo dodje samo. Planiram da odem kod advokata i sve vec prepisem na decu ( imovina koja nije usla u brak )…Nek mi neko dogovri da li sam ja normalan sto sam jos u braku ? Ako se odlucim za razvod,a jos nisam zbog dece jer to mi je od svih stvari naj vaznije i zivim za njih kome ce ona pripasti ? Hvala onima koji su procitali i naravno onima koji ce odgovoriti! Bog nek vas cuva, vredi ziveti !!!

  Odgovori na komentar
  • Nazalost najveci broj očeva danas se brineo djeci. Dok mame odmaraju. Idu na kafu s društvom,izlaze u nocnim satima i onda kad dode do pucanje braka inatski traže djete iživljavaju se po Centru a oni isto stoje u zastiti njihovoj, a neglwdanu interes djeteta. To je sram

   Odgovori na komentar
 5. Mihailo Alić 03.11.2017 u 01:56

  1. Pitanje “kome će pripasti starateljstvo nad detetom” u Srbiji zapravo i nije pitanje, jer svi, sem naivnih, znaju odgovor na njega – majci, što je diskriminacija očeva, i velika rodna neravnopravnost.

  2. razvedene majke u Srbiji još uvek nisu prepoznale sopstveni interes u zajedničkom starateljstvu, za razliku od Švedjanki koje se za njega često opredeljuju, jer im daje znatno slobodno vreme da se posvete sopstvenom životu, pronadju novog partnera, i provode vreme sa njim.

  3. zabluda, koja je ukorenjena kao i mnoge druge, je da roditelji moraju da se izvanredno slažu da bi zajedničko starateljsvo funkcionisalo. Standardni model pri samostalnom starateljstvu je da se dete sa drugim roditeljem vidja sredom, i svakog drugog vikenda, što je veći broj primopredaja izmedju roditelja nego kada bi dete provodilo nedelju dana kod jednog, pa nedelju kod drugog, pa samim tim se smanjuje i njihov kontakt i mogućnost sukoba.

  4. mogućnost da se dete otudji od roditelja sa kojim ne stanuje je podelom vremena, tj. ravnopravnim roditeljstvom (posledicom zajedničkog starateljstva) potpuno eliminisano, a mnoge studije u svetu su pokazale da deca koja su odrasla uz podršku i provodjenje vremena sa oba roditelja posle razvoda, su u odraslom dobu imala mnogo manje mentalnih, socijalnih i zdravstvenih problema nego deca odrasla u jednoroditeljskim porodicama.

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 3123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA