Stanislav Peharec: Nikad roditelji nisu više brinuli o deci, a deca nikad nisu bila zapuštenija

Deca imaju bolna stopala, bolna kolena, bolna ramena, bolne vratove i kičmu. A mi i dalje vodimo debate oko školskih programa. U fokusu su samo intelektualne sposobnosti. Najmanje vodimo računa o biološkim potrebama deteta, rekao je dr. sc. Stanislav Peharec.

obuca za decu

Kako se to odražava na telesni razvoj? Gde je po vama srž problema i kako ga rešiti?

U vrtiću bi trebalo uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost jer ona je baza zdravog telesnog, mentalnog, emocionalnog i biološkog razvoja. S decom kroz igrice treba primereno dobi izvoditi vežbe fleksibilnosti, snage i koordinacije. Svaki dan! Telesni odgoj u školi treba biti zastupljen minimalno tri puta nedeljno. U školama je biološki razvoj apsolutno zanemaren, a da ne govorimo o emocionalnosti i vaspitnoj komponenti. Sve je posvećeno trpanju znanja i raznoraznih podataka u vreće koje se zovu naša deca. A reč je o podacima koji nemaju veze s realnošću.

Dečaci i devojčice ne smeju biti zajedno na fizičkom!

Čini mi se da u poslednje vreme ipak ima pomaka. O važnosti telesne aktivnosti sve više se govori, pokreću se različiti projekti i akcije vežbanja u školama…

Ja ih zovem akcijama milosrđa. Takvih akcija je dosad bilo puno, ali bez sveobuhvatnih rezultata. Averzija prema telesnom odgoju danas je veća nego ikad, i kod dece, i kod roditelja i nastavnika. Neprihvatljivo je spojiti nastavu telesnog odgoja za dečake i devojčice u petom razredu osnovne škole. To je psihološki napad na žensko dete. U to je vreme najveća razlika između muškog i ženskoga pola, i to zahteva posebnu pažnju, psihološku i fizičku. I tu uostalom i počinje ta averzija devojčica prema telesnoj aktivnosti. Status telesnog odgoja danas je najgori dosad. A pritom nastavnici razredne nastave nisu školovani i edukovani da bi mogli držati nastavu fizičkog vaspitanja.
Fizička aktivnost i sport, nažalost, poistovjećuju se samo s takmičenjem, uspešnošću i selekcijom – tom najtužnijom reči! Dakle, ne vežbam da bih bio zdrav! To je samo još jedna proklamativna rečenica koja nema veze sa stvarnošću.

Nisu važne brendirane patike

Koja je vaša poruka roditeljima? Da sami aktivno žive i svojim primerom podstiču i decu na fizički aktivan život?

Fizičkom aktivnošću punimo se energijom, smanjujemo mogućnost da stres i fizički rad na nas ostave posledice. Da, važno je ovu poruku o potrebi telesne aktivnosti i celokupnog pristupa razvoju deteta preneti roditeljima. Današnja generacija roditelja brine o deci više od bilo koje dosadašnje generacije, a deca nikad nisu bila zapuštenija. Zapuštenost ne ovisi o tome jesmo li detetu kupili brendirane patike ili mobitel. Nije važno koliko smo novca investirali, već koliku smo pažnju, brigu, ljubav tom detetu dali, pa i znanje o važnosti fizičke aktivnosti, dakle sve ono što je životno važno.

Razgovarala Vesna Kapeloto

Izvor: MamaTataJa

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA