Stanislav Peharec: Nikad roditelji nisu više brinuli o deci, a deca nikad nisu bila zapuštenija

Deca imaju bolna stopala, bolna kolena, bolna ramena, bolne vratove i kičmu. A mi i dalje vodimo debate oko školskih programa. U fokusu su samo intelektualne sposobnosti. Najmanje vodimo računa o biološkim potrebama deteta, rekao je dr. sc. Stanislav Peharec.

obuca za decu

S doc. dr sc. Stanislavom Peharecom, uglednim somatopedom i profesorom, hteli smo da govorimo o dečjim cipelama. Planirali smo da ga pitamo kako odabrati dobru dečju obuću. No pored tema o (ne)kvalitetnoj obući i nošenju uložaka za stopala, razgovor se poveo i o sve većoj telesnoj neaktivnosti dece, što već dovodi do posledica. Deca imaju sve više problema s držanjem, deformacijama i bolnim stanjima.

Razgovor prenosimo u celosti upravo zbog važnosti poruka koje je Stanislav Peharec preneo roditeljima, ali i odgovornima koji bi trebalo da brinu o razvoju dece. Razvoj dece Peharec već godinama prati u poliklinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Peharec u Puli, a znanje prenosi i studentima riječkog Medicinskog fakulteta.

Ističete da se stopalo razvija od rođenja. Do kada brinuti za dečje stopalo?

Najmanje do 13. godine, a poželjno i do 15. godine. Do 13. godine stopalo intenzivno raste. Poznato je da na telu najpre raste stopalo. Prema tome, dok god se stopalo razvija i nije postignut stabilan odnos struktura, stopalo je podložno razvoju deformacija. Na javljanje deformacija mogu uticati obuća, naglo povećanje telesne težine, eventualne povrede, duža imobilizacija zbog bolesti kada se deca manje kreću. Sve su to elementi koji mogu dovesti do deformacije stopala. Imati u jednom trenutku pravilno razvijeno stopalo ne znači imati zauvek pravilno razvijeno stopalo. U svakom trenutku razvoja stopalo je osetljivo. Neretko se javljaju roditelji jer su kod deteta u kratkom razdoblju od nekoliko meseci primetili promenu, na način da se postojeće stanje pogoršalo ili se stopalo promenilo, i navode, na primer, da dete u hodu okreće stopala prema unutra. Najčešće se to poklapa s vremenom kad je dete naglo povećalo telesnu težinu ili je bilo bolesno ili je nosilo japanke ili kroksice.

Japanke, balerinke, kroksice, skečersice, skejterice, starke su loša obuća!

Spomenuli ste kroksice. Upravo se one masovno kupuju deci jer se smatraju dobrom obućom?

Japanke, balerinke, kroksice, skečersice, skejterice, starke, kako ih deca popularno zovu – izrazito su loša obuća. Japanka na slobodnoj nozi, odnosno hodanje u kroksicama doprineće lošem razvoju. Svaka obuća koja menja idealni položaj gležnja vodi do deformacije. Kod već formiranog stopala odrasle osobe loša obuća dovodi do preopterećenja i ozleda. Dečje stopalo u lošoj obući stvara mogućnost pojave deformacije. Pokazaću vam primer deteta s pravilno razvijenim stopalom kome je široka i razvezana obuća deformisala petu. U takvoj obući nije bilo dovoljne fiksacije između obuće i stopala, došlo je do trenja i zbog iritacije kost je počela rasti te je stvorena deformacija. Evo i primera kako stopalo nepravilno stoji u patici renomiranog proizvođača…

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA