Šta vam beba poručuje plačom - Portal Moj pedijatar

Šta vam beba poručuje plačom

Mlade i neiskusne roditelje bebin plač nekad dovede do ivice živaca jer ne znaju šta on zapravo znači. Većina njih pomisli da je dete bolesno kada ih u pola noći probudi plač. Srećom, u većini slučajeva nije reč o ozbiljnom problemu.

Babica Džina Ford, autorka knjige „Nova zadovoljna mala beba“ objašnjava zašto bebe najčešće plaču i savetuje roditelje šta da preduzmu u pojedinim situacijama, kako bi umirili svoje mezimče.

Mlade i neiskusne roditelje bebin plač nekad dovede do ivice živaca jer ne znaju šta on zapravo znači. Većina njih pomisli da je dete bolesno kada ih u pola noći probudi plač. Srećom, u većini slučajeva nije reč o ozbiljnom problemu. Babica Džina Ford, autorka knjige „Nova zadovoljna mala beba“ objašnjava zašto bebe najčešće plaču i savetuje roditelje šta da preduzmu u pojedinim situacijama, kako bi umirili svoje mezimče.

Glad je najčešći razlog za plač i najlakše se prevazilazi. Čim je nahranite, beba će se smiriti

GLAD: ovo je najčešći razlog i najlakše se prevazilazi. Čim je nahranite, beba će se smiriti. Ne zaboravite da je podignete da podrigne i izbaci vazduh koji je progutala s mlekom.

NELAGODNOST: beba može da se uznemiri ako su joj pelene mokre, ako joj je vruće ili hladno. Proverite da li je dete suvo i adekvatno obučeno. Provetrite prostoriju.

UMOR: kada je umorna, beba se bacaka po krevecu, trlja lice ručicama i vrišti, što može da izgleda alarmantno. Smiriće se čim je uzmete u naručje.

STRES: buka i celodnevna gužva ponekad rasplaču bebu. Ako je ovo uzrok plača, teško ćete je smiriti. Držite je u naručju, pevušite i pokušajte da je smirite.

INFEKCIJE: ako ima bolnu upalu uha, vaša beba neće prestati da plače ni nakon dugog ljuljuškanja. Ukoliko trlja uho i povlači ga, treba da je odvedete lekaru. Dete takođe može da plače satima i zbog obične kijavice jer ne može da diše na nosić. U ovom slučaju pomaže fiziološki rastvor.

RAST ZUBA: crvene, otečene desni, trpanje prstića ili pesnice u usta dovoljan su dokaz da bebi niču zubići, što može da bude izuzetno bolno. Namažite joj desni specijalnim gelom ili kapima koje se prodaju u svim apotekama ili joj ponudite gumenu, dobro ohlađenu glockalicu.

Žena Blic

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram