Šta treba znati o promenama na koži tokom puberteta

Bubuljice na licu su vrlo česta pojava, koja u dobroj meri zahvataju prvenstveno decu i adolescente, iako ni ostala populacija nije imuna na ovu pojavu.

Foto: Pixabay

Promene na koži tokom puberteta uglavnom nastaju zbog hormonskih poremećaja u tom dobu i to je sastavni deo odrastanja, pa ih treba na što lakši način prihvatiti, a na kraju i lečiti.

Što pre bubuljice shvatite kao problem, lakše ćete se sa njima kasnije izboriti. S obzirom da postoji nekoliko različitih vrsta, a neke znaju da budu jako estetski neprijatne i uporne, treba na vreme reagovati i potražiti pomoć stručnjaka za rešavanje ovog problema.

Bubuljice se uglavnom nastanjuju na mestima koja su izložena očima javnosti, i to najpre na licu i vratu, a neretko i rukama, leđima i dekolteu. Ta njihova javna pojava može bitno da naruši samopozdanje osobi koja ih ima i to jeste veliki problem, posebno kod devojčica u ranom pubertetu, kada im je fizički izgled veoma važan.

Tu se razvijaju ključni psihološki momenti i treba ih prevenirati na vreme, najbolje usmenom edukacijom o postojećem problemu, a kasnije i praktičnim savetima da se što lakše umanji uročno- posledična reakcija kože, a i dece.

Najpre ih treba edukovati svakodnevnim razgovorom o bubuljicama i objasniti im da se one normalno javljaju (ne kod svih, ali kod većine) tokom puberteta, ali i da kasnije prolaze. Pre nego se mnogo uplaše, udelite im neke praktične savete.

Uputite ih na redovno održavanje higijene lica i tela!

Ovaj ritual, deci treba da usadite još od malena, pranje zuba, umivanje, češljanje kose kako bi im te lepe navike ostale urezane za neke daleke dane. Kada reaguju na vreme, male su šanse da im se javi bilo kakav veći, nerešiv problem.

Prljavština i nečistoća se normalno sakupljaju na licu tokom dana, jer je koža lica idealna sredina za razmnožavanje mitisera i iritacije koja posle dovodi do pojave akni, kao i mnogo drugih nepravilnosti. Zahvaljujući ritualima nege, ten i koža će biti osveženi i sjajni.

Prvo što treba da nauče je, da spoznaju tip kože kom pripadaju i shodno tome da zajedno izaberete odgovarajuću blagu kozmetiku za negu.

Dovoljno je da se umivaju dva puta dnevno, nekim blagim sapunom ili sredstvom za tu namenu.Temeljno i redovno čišćenje lica uklanja višak sebuma i mrtvih ćelija sa površine kože i tako sprečava dalji razvoj bakterija. Čišćenje lica kod dece (mlada koža) ne treba da bude agresivno i da upotrebljeni preparat sadrži teške supstance, već to treba da odlikuje što prirodnijim sastavom.

Ni previše često čišćenje lica se ne preporučuje, da se koža ne isuši i postane iritirana, pa se kao posledica može javiti jače izlučivanje sebuma i nastanak bubuljica na tim mestima.

Treba objasniti deci da je umerenost ključ svega i da ni u čemu ne treba preterivati.

Kada je idealno vreme za prvi razgovor o bubuljicama?
Neko optimalno vremensko ograničenje ne postoji. Kao ni starosna granica koju u ovom trenutku možemo postaviti. U ranijim vremenima su devojčice prolazile kroz pubertet od 13.-14. godine, do recimo neke 26. sa dečaci nešto kasnije sa 15, 16 godina. Danas je granica, kao i za sve drugo znatno pomerena te nas bitno onesposobljava da bilo kakve zaključke donosimo.

Poneki pedijatri govore da je već oko sedme detetove godine života moguće da se jave prve bubuljice i da to nije uopšte čudna pojava. Zato, čim primetite da se dete informiše, zanima ga i zapitkuje o tome, počnite na vreme da razgovarate, da ne bi došlo do većih problema.

Najbolje je da svoje dete posmatrate i osluškujete njegove potrebe. U periodu kada se jave prve bubuljice, deca uglavnom menjaju svoje ponašanje, povlače se u sebe, postaju zatvoreniji i nesigurniji, verovatno imaju i nagon da se više sukobljavaju i svađaju, kako među sobom, tako i sa odraslima. To je uobičajena, neželjena reakcija, koja se dešava jer ih okolina ismeva i odbacuje, a u tom trenutku oni to nikako ne žele. Popularnost među drugarima im je pre svega važna.

Tinejdžeri u tim momentima samo žele pomoć da se reše bubuljica, a pomoć roditelja je tu presudna. Bubuljice ne nestaju preko noći, a da bi naša deca imala lepo i čisto lice, potrebna je prvenstveno pravilna nega, mnogo priče, truda i ulaganja.

Mnogo često se danas dešava da roditelji ne stižu da posvete pažnju svojoj deci zbog nametnutog opterećenja životnih okolnosti, pa se nažalost kod dece u tim trenucima razvija nezainteresovanost, pasivnost, povlačenje u sebe, tihi bes i patnja, što stvara rizik od pojave ozbiljnih psihičkih stanja i poremećaja. Uloga roditelja je veoma velika i bitna. Moramo se spustiti na njihov nivo i u potpunosti da razumemo ono što njih muči, kako bismo im na pravi način pomogli. Nije teško, samo treba razmišljati kao i oni.

Podizanje samopouzdanja deci
Period adolescencije je jako težak i za decu i za roditelje. Deci je tada fizički izgled na prvom mestu, da se ne bi izdvajala od ostalih vršnjaka, a roditeljima, valjda pada teško jer su im deca naglo porasla i promenila ponašanje. Bilo kako bilo, obostranog razumevanja mora biti. Za decu su to godine života kada grade svoju ličnost, karakter i mišljenje o sebi. Razgovor je svojevrsna psihoterapija i to je nešto što uvek našoj deci besplatno i sa puno ljubavi i razumevanja možemo pružiti. Ako na vreme ne pokažemo dovoljnu dozu zainteresovanosti i u startu ne odreagujemo, mislićemo se posle da li je sve to samo zbog bubuljica ili je neki dublji problem u pitanju.Nisu samo bubuljice problem, ali ih se rešite ako ste u mogućnosti, dok im je vreme.

Kako se rešiti bubuljica kod mladih (dece)?
Odlazak kod dermatologa je najbolje i najispravnije rešenje. Sve dosadašnje navike mogu i ne moraju biti pouzdana metoda, ali kada je u pitanju lečenje učestalih akni i pubertetskih bubuljica, odlazak lekaru je ono što je najpouzdanija stvar.

Odlaskom kod dermatologa, detetu pokazujete potpunu zainteresovanost i posvećenost za njegov problem, što je njemu jako važno kako bi se osećalo sigurnim i važnim.

Dermatolozi mogu da prepišu odgovarajući antibiotik za akne, bubuljice i mitisere u težim slučajevima i čine sve kako bi svoj posao što bolje odradili i rešili problem. Prilikom razgovora sa lekarom, pokušajte da detetu objasnite značaj poštovanja terapije koju je lekar propisao, jer će samo tako bubuljice u potpunosti da nestanu.

Nekada je dovoljan i savet za negu od stručnog lica. Ako ste nakada prolazili kroz period bubuljica, vi ste idealna slika i primer za vaše dete. Sećajući se vaših grešaka, ako ih je bilo, možete ukazati detetu na sve ono što ne treba raditi dok akutno stanje bubuljica traje. Prvo i osnovno pravilo je da se lice ne dodiruje suviše često i ne cedi bubuljice, jer se na rukama nalaze bakterije koje se raznose po celom licu i tako se infekcija širi.

Takođe je važno da deca biraju lagane preparate, na prirodnoj osnovi za umivanje i blagu hidrataciju lica, jer je dečija koža jako mlada i sveža i brže če se oporaviti ako ne trpi hemikalije, ulja i kreme. Neka opšta preporuka je blagi sumporni sapun, losion na bazi bilja, kao i mlečni koziji sapun.

Treba ih učiti zdravoj ishrani, jer se celokupno zdravlje organizma bazira po tom principu. Jačanje imuniteta prirodnim putem, donosi deci veću otpornost čak i na pojavu bubuljica. Industrijske grickalice nikako nisu preporučljive, iako mladi uživaju u njihovoj konzumaciji.

Fizička aktivnost je jako važan sastavni deo zdravlja, kao i smanjnje stresa i stresnih situacija kojima su deca možda nekada i više izložena od nas, starih. S obzirom da su im čula u pubetretu nadražena, treba voditi računa da ne budu izloženi svakodnevnim stresovima sa kojima se srećemo, mi odrasli. Ima vremena kada će oni misliti o problemima. Sada je najvažnije njima pružiti sigurnost i jaku potporu u rešavanju problema na koji su naišli, bubuljicama, jer je za njih to trenutno najveće opterećenje.

Budite deci ono što i očekuju od vas – dobra potpora. Nikada ne postavljajte nikoga ispred njih, jer ćete pravim savetima i čašicom toplog razgovora sigurno izgraditi stabilne osobe spremne za nove borbe i pobede. Neka bubuljice budu samo mali početak i prošlost svega toga!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA