Šta treba da radite kada se deca svađaju među sobom

Svako domaćinstvo sa više dece može očekivati povišene glasove, lupanje vrata i mnogo tuče i galame

Deca se, kao braća i sestre, svađaju iz mnogo razloga. Mogu biti gladni, umorni ili jednostavno dosadni jedno drugom. Normalno je da braća i sestre menjaju raspoloženja između obožavanja i prezira.

Evo šta treba da radite kada svađa nastupi:

1. Znajte kada da intervenišete, a kada da ih ostavite na miru
Nasilje, maltretiranje i drugi znaci fizičke svađe moraju se suzbiti u korenu. Nijedna tuča ne može opravdati međusobno udaranje. Ali ako je argument relativno blag i izgleda da ga deca rešavaju, nema potrebe da ulazite u napad. Studije kažu da deca koja sama rešavaju svađe odrastaju u tolerantne odrasle osobe u budućnosti. Dakle, sledeći put kada se vaša deca svađaju, čak i glasno, pustite ih da to reše sve dok nema fizičke pretnje ili maltretiranja.

2. Posredujte, ali ne osuđujte
Kao roditelji, podjednako volimo svoju decu. Ali ponekad, možda nećemo moći da pokažemo jednak tretman kada se deca svađaju. Možda ćete, nehotice, na kraju stati na stranu jednog deteta u odnosu na druge, stvarajući još više negodovanja u tom procesu. Ako borba postaje ružna i vi se upletete, ne zauzimajte stranu. Umesto toga, ohrabrite decu da razgovaraju između sebe. Identifikujte problem kao mali, srednji ili veoma veliki. Zamolite svoju decu da pronađu rešenja za problem i pomozite im da sami postignu dogovor.

3. Pustite ih da izađu napolje da se izduvaju
Sjajan način da se izbegnu svađe na prvom mestu je da pustite decu da izađu napolje, vežbaju i izduvaju se. Sa pandemijom, deca su dugo bila zatvorena u zatvorenom prostoru. Ako primetite znake mrzovolje, zamolite ih da se igraju loptom u parku ili da se voze biciklom. Pridružite im se ako imate vremena. Dete koje je pregorelo sa fizičkim vežbama biće manje sklono svađama i više će biti zainteresovano za samo topli obrok i kvalitetno vreme.

5. Provodite vreme sa svakim detetom po principu jedan na jedan
Svako dete je toliko drugačije i ličnost za sebe. Ne morate jednako da tretirate svoju decu, ali morate da se odnosite prema njima pravedno . Ako jedan želi da gleda film, dok drugi želi da se ušuška uz knjigu, neka ima vremena za sebe. Za nagrade i poklone, pobrinite se da svako dete dobije ono što voli, a ne istu stvar. Deca različitog uzrasta i pola mogu imati niz problema o kojima bi želeli da razgovaraju sa vama, jedan na jedan. Odvojite vreme, kao majka, otac ili staratelj, za svako dete. Razgovarajte ili samo provedite vreme sa njima, radeći ono što oboje volite da biste zbližili porodične veze.

6. Izvršite istu disciplinu
Iako možda nećete stati na stranu ili se previše mešati, ponekad ćete morati da budete disciplinovani kao roditelj. Zaboravite da ulazite u to ko je započeo borbu. Kada i ako se braća i sestre svađaju, sve ih disciplinujte isto. Dajete im domaći zadatak da urade nešto od kućnih poslova kao blagu kaznu za nestašno ponašanje.

7. Izvadite zabavu iz borbe.
Mnogo puta se deca svađaju jer vole pažnju koju privlače svađom. Vaše najmlađe dete ili deca mogu zapravo igrati žrtvu upravo iz tog razloga. Sledeći put kada se vaša deca svađaju oko trivijalnih stvari, ignorišite ih. Izgledajte dosadno, nezainteresovano ako možete i pustite ih da to reše. Ali kada učine nešto lepo jedno za drugo, učinite to velikim. Ovo će ukloniti zabavu iz tuča i učiniti da deca shvate da što više sarađuju i koegzistiraju u harmoniji, to dobijaju više pohvala i pažnje.

8. Iznad svega, kao roditelj, budite smireni
Uvek zapamtite da ste odrasli. U bilo kojoj situaciji, bez obzira šta su vaša deca uradila ili slomila ili oštetila u tuči između braće i sestara, ne možete tek tako da upadnete i počnete da vičete i padate u vatru. Sve dok tuča nije dovoljno agresivna da biste se odmah umešali i prekinuli je, pauzirajte i brojite do 10 pre nego što uđete. Usredsredite svoje emocije pre nego što pokušate da smirite decu kako biste osigurali da stvari ne eskaliraju još više. Oni su deca, a vi odrasli, ma koliko situacija izgledala teško ili nepremostivo. Vaša agresivna ili nervozna energija može uticati negativno na njih ili čak probuditi i revolt.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA