Šta sve vaše dete treba zna o higijeni?

Redovno i pravilno održavanje higijene jedna je od najvažnijih mera u zaštiti od pojave i širenja zaraznih bolesti među ljudima i decom.

Foto: Pexels

Pročitajte u nastavku koje sve vrste higijene postoje, kako su povezane sa zdravljem i zašto je njihovo pravilno održavanje od izuzetnog značaja za harmoničan život.

Šta je higijena?

Higijena je nauka o zdravlju čije su osnovne vrednosti očuvanje i zaštita zdravlja ljudi, a naziv ove nauke potiče od imena grčke boginje zdravlja, Higije. Zadaci higijene kao savremene nauke, grupisani su u nekoliko specijalizovanih oblasti.

U pitanju su oblasti koje se bave ličnom higijenom, higijenom rada, higijenom fizičke kulture, komunalnom higijenom, higijenom u vanrednim situacijama, školskom higijenom kao i mentalnom higijenom. Sve nastoje da „čine jedinstvo ukupne spremnosti ljudi da se u izazovima koje nosi savremen život izbore za zdravlje“, kako glasi njihov cilj po definiciji Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

U nekim oblastima, kao što je zdravstvo, održavanje higijene na visokom nivou je od neizmernog značaja, pa tako medicinske uniforme igraju ulogu u higijenskoj zaštiti doktora i pacijenta jer sprečavaju prodor i širenje raznih zaraza u zdravstvenim ustanovama.

A kako su sve druge oblasti higijene važne za zdravlje vas i vašeg deteta pročitajte u nastavku!

Medicinska higijena i zdravlje

Medicinska higijena odnosi se na higijenske postupke koji su povezani s primenom medicine i medicinske nege i kojima se sprečavaju ili smanjuju šanse za nastanak bolesti ili njihovo širenje.

Postupci medicinske higijene uključuju:

 • izolaciju ili karantin inficiranih osoba ili materijala radi prevencije širenja infekcije;
 • sterilizaciju instrumenata koji su korišćeni u hirurškim postupcima;
 • upotrebu zaštitne odeće i opreme kao što su maske, ogrtači, kape, naočare i rukavice;
 • previjanje i saniranje povreda;
 • bezbedno rukovanje medicinskim otpadom i njegovo adekvatno odlaganje;
 • dezinfekciju višekratnih materijala (posteljine, jastuka, uniformi).

Većina ovih postupaka razvijena je u 19. veku, a dobro su utvrđeni do sredine 20. veka. Neki od njih, poput odlaganja medicinskog otpada, su naknadno pooštreni kao rezultat epidemija visoko-zaraznih bolesti kao što su AIDS-a i ebola.

Lična higijena i zdravlje

Redovno i pravilno održavanje lične higijene jedna je od najvažnijih mera u zaštiti od pojave i širenja zaraznih bolesti među ljudima.

Lična higijena uključuje redovno održavanje čistoće ruku, kose, lica, zuba i ostalih delova tela.

Neredovna lična higijena može uzrokovati razvoj zaraznih bolesti čiji se uzročnici najčešće prenose kontaktom, rukama i unose u ljudski organizam kapljičnim putem kroz usta, nos, sluznicu oka ili preko oštećene kože.

Foto: Unsplash

Decu treba od ranog uzrasta učiti pravilnom održavanju lične higijene:

 • Higijena tela – sprovodi se tuširanjem ili kupanjem u toploj vodi i upotrebom sapuna. Peškiri za brisanje tela i za brisanje ruku moraju biti uvek suvi, redovno menjani i ne smeju se deliti sa drugom osobom;
 • Higijena kose – pere se toplom vodom i šamponom jednom do dva puta nedeljno;
 • Higijena zuba – peru se pastom i četkicom za zube dva puta dnevno, ujutru i uveče, a po mogućnosti i nakon svakog obroka. Četkica za zube treba biti vlastita i ne sme se pozajmljivati ni deliti s drugom osobom. Nakon pranja zuba četkicu treba osušiti i po potrebi je zameniti novom. Iako deca imaju mlečne zubiće, koje će u jednom trenutku svakako promeniti, važno je naučiti ih u ranom uzrastu koliko je bitno održavanje oralne higijene;
 • Higijena ruku – Redovno i pravilno održavanje higijene ruku prva je i vrlo efikasna mera za zaštitu i sprečavanje širenja zaraznih bolesti koje se prenose nečistim rukama u kontaktu s drugim osobama, životinjama ili kontaminiranim predmetima. Ruke se pravilno peru toplom vodom i sapunom (trljanjem dlanova ukrštenih prstiju u trajanju od dvadesetak sekundi), a zatim ispiranjem pod mlazom vode i sušenjem (topli vazduh ili papirnati ubrus).

Mentalna higijena i zdravlje

Mentalna higijena predstavlja skup tehnika i mera koje imaju za cilj sprečavanje pojave mentalnih poremećaja i unapređenje mentalnog zdravlja.

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnog poremećaja, već stanje potpunog psihičkog mira i zadovoljstva. Zdrava ishrana i fizička aktivnost doprinose mentalnom zdravlju, a odlazak kod psihologa ne bi trebalo da bude taboo.

Život u savremeno doba stresan je, ne samo za roditelje, već i za mnogu decu koja često nemaju sa kim da podele svoje sumnje i strahove, misleći da ih roditelj neće razumeti ili da će ih čak i izgrditi. Zbog toga ih treba od malena podsticati na razgovor sa vama, ali i destigmatizovati i njima i sebi odlazak kod psihologa.

Postarajte se da shvate da to što neko odlazi kod psihologa ne znači da je bolestan, već da je u pitanju sasvim uobičajen način održavanja mentalne higijene i nošenja sa svakodnevnim izazovima.

Higijena odeće i obuće i zdravlje

Ovo su neka od osnovnih pravila održavanja higijene odeće i obuće:

 • Odeća se menja po potrebi i mogućnostima zamene zbog pranja. Donji veš treba svakodnevno menjati, a najbolje nakon obavljene higijene tela;
 • Odeća za zimu treba da štiti od hladnoće (rukavice, kapa, tople čarape);
 • Letnja odeća treba biti lagana i prozračna kako bi omogućila rashlađivanje tela. Za zaštitu od sunca pomažu kapa ili šešir i sunčane naočare;
 • Odeću i donji veš treba redovno prati vodom i deterdžentima na odgovarajućoj temperaturi, a za beli veš preporučuje se 90 ºC;
 • Oprani veš treba sušiti prirodno ili u sušilici. Treba izbegavati pozajmljivanje i korišćenje tuđe odeće;
 • Obuća treba da bude po mogućnosti vlastita i lagana, ali čvrsto pripijena uz stopalo i nogu. Obuća ne sme biti tesna jer pri hodu mogu nastati žuljevi, dok u prevelikoj obući korak postaje nesiguran;
 • Nošenu obuću ne treba pozajmljivati ni deliti s drugom osobom;
 • Obuća se mora redovno luftirati i čistiti.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i zanimljiv, te da ste saznali nešto novo o značaju održavanja higijene i edukaciji dece o istom.

Dragan Antić

Autor: Dragan Antić

fb email

Bloger i urednik većeg broj internet portal. Istražuje razne oblasti, sa posebnim fokusom na teme vezane za roditeljstvo i vaspitanje dece. Voli da čita klasičnu književnost, veliki ljubitelj kinematografije, a najviše uživa u vremenu koje provodi sa svojom porodicom.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA