Održavanje oralne higijene kod dece

Ne postoji ta četkica i pasta koju možete kupiti svojoj deci,ukoliko ih niste uobročili. Šta to znači?

Znači da bakterije žive na sluzokoži usta i zubima, a ne samo na zubima, kako većina roditelja veruje. Bakterije se hrane zaostalom hranom u ustima, čak i kada je ta hrana isključivo majčino mleko.

Postoje dobre bakterije, laktobacili, koje se takođe hrane mlekom . Ono sto razara zube su bakterije koje su loše, koje se hrane šećerima, pa na kraju krajeva i mlečnim šećerom. Ako su bakterije loši likovi u ovoj priči, dobra vila koja čisti usta je pljuvačka, ali joj treba vremena…

Ako sledeći obrok stiže za manje od 3 sata, ona ne stiže da obavi svoj posao i njena čarolija ne uspeva. Zato je i prirodni nagon bebe za potražnju mleka na 3 sata. Zato je vrtićki doručak u 8 i 30,užina u 11 i 30,ručak u 14 i 30. I zmeđu nema unosa. Osim vode. Toliko vremena je potrebno pljuvački da očisti usta, žlezdama da naprave novu i organima za varenje da spreme nove sokove.

Dakle, organizmu je potrebno oko 3 sata između obroka da se dobro stara o sebi.

Higijena je naša pomoć imunom sistemu da održi oralno zdravlje.

Sa higijenom se počinje od prvog dana, povremenim brisanjem jezika i desni dok je beba gladna. Prvu četkicu uvodimo sa prvim zubom ili oko 6 og meseca – čak iako nema zuba, jer je u fazi nemlečne ishrane potrebno očetkati i jezik.

Pasta se uvodi odmah sa četkicom. U početku da ovlaži četkicu, pa kasnije veličine zrna graška. (primer paste za zube bez fluora: Azeta Bio različitih voćnih ukusa, koje sme da se guta, organska pasta: bez parabena, sulfata i štetnih sastojaka).

Fluor se uvodi oko 3. godine, kad deca nauče da ispljunu penu u toku i nakon pranja.  Pomoć pri pranju je potrebna do 8. godine.

Insistirajte na trominutom pranju, sve kraće od toga-može biti zabušavanje. Ukoliko preskočite higijenu tokom prve godine, teško ćete kasnije razviti naviku i dete ce pružati otpor.

Ukoliko ne izbacite noćni podoj u 5-om mesecu, kasnije će biti teže i mogu da se razviju  bakterije koje mogu devastirati zube u 4-oj godini. Nemojte da vam bude teško da pratite uputstva dečijih stomatologa. Kad pokvarite aparat zbog pogrešne upotrebe, kupičete novi. Kad upropastimo deci mlečne zube i navike, stalni će biti i u teskobi i karijesu, pa problemima nikad kraja, a o dečijim mukama i strahovima – da ne govorimo. Roditeljska je odgovornost dečija ishrana, higijena i redovni pregledi (od 6-og meseca života). Stomatološka odgovornost je edukacija roditelja. Otud i ovaj tekst 🙂

Dr spec. Nikolina Jakovljević

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA