Šta sve utiče na težinu bebe?

Jedna od najvažnijih roditeljskih briga je koliko često treba hranite bebu, kao i koliko će ona da dobija na težini…

Nemojte da dozvolite sebi da upadnete u zamku upoređivanja (što vrlo lako može da vam se desi) i počnete da upoređujete svoje čedo sa drugim bebama. Naime, mnoge mame često postanu veoma zabrinute ako njihova beba ne dobije na težini svake nedelje onoliko koliko se očekuje. Zato je važno da zapamtite da je svaka beba osoba za sebe i da treba da gledate način na koji vaša beba dobija na težini i na koji raste. To je najvažnije od svega.

Šta, konkretno, određuje težinu?

Ima mnogo razloga zbog kojih će se težina vaše bebe razlikovati od težine svih ostalih beba.

1. Genetika 

Vaša beba je nasledila gene od vas, i od svog oca, pa upravo
ti geni igraju veliku ulogu u određivanju njene težine i visine. Dvoje sitnih i mršavih ljudi najčešće mogu da očekuju da će imati sitnu bebu, manje telesne težine, dok će visoki, snažno građeni roditelji najverovatnije imati težu i višu bebu. Metabolizam vaše bebe (koji je isto tako određen rođenjem) će takođe odrediti hoće li vaša beba kada poraste moći da jede šta god poželi, a da se pritom ne udeblja, ili će morati da pazi šta jede.

2. Pol 
Tablice rasta prema kojima se izračunava napredovanje deteta, razlikuju se za dečake i devojčice, jer i jedni i drugi dobijaju na težini na drugačiji način, i u drugačije vreme. Dečaci su najčešće teži i viši od devojčica istog uzrasta.

3. Rasa 
Tablice rasta koje se kod nas upotrebljavaju, zasnivaju se na prosečnoj težini i visini beba bele rase. Ako je beba, na primer, azijske rase, ona će najverovatnije da bude manja i lakša od proseka beba bele rase, dok bebe crne rase naginju da budu duže i teže. Prema tome će se odvijati i njihov rast.

Zapamtite da je svaka beba osoba za sebe i da treba da gledate način na koji vaša beba dobija na težini i na koji raste

Šta još može da utiče na rast?

Ako se vaša beba rodila u predviđenom terminu, ali male porođajne težine – što je, možda, posledica problema sa posteljicom, moguće je da bude vrlo zahtevna, pa da pohlepno jede prvih nekoliko nedelja, kako bi nadoknadila težinu koju je trebalo da dobije pre rođenja. U svakom slučaju, ako je biološki predviđeno da vaša beba bude veća, ona će vrlo brzo posle porođaja da dobija na težini i visini.

1. Temperament 
Na težinu bebe takođe utiče i temperament. Da li vaša beba puzi unaokolo već sa šest meseci, ili je savršeno srećna ako samo sedi i igra se sa svojim igračkama, a već joj je deset meseci? Ako je vaša beba aktivna i mobilna, ona će da troši kalorije mnogo brže nego beba koja mirno sedi na jednom mestu. Ali, čim beba počne da hoda, najčešće nestanu svi tragovi onih slatkih “buhtlica” na nogama.

2. Bolesti 
Ako je, kojim slučajem, u prvih nekoliko nedelja posle porođaja vaša beba bila bolesna, moguće je da usporeno dobija na težini, a katkad čak i da gubi na težini. Isto tako, ako vaše dete pati od nekih problema pri hranjenju – na primer, ima rascepljeno nepce, biće joj potrebna posebna briga i način ishrane.

Kako se odvija rast?

Najčešće se kao pravilo navodi da bi beba trebalo da udvostruči svoju porođajnu težinu sa šest meseci, a da je utrostruči sa godinu dana.
To, možda, može da bude tačno za bebe koje su prosečne po težini i visini, ali za one koje su mnogo teže ili lakše, ne mora da bude tačno.

Najčešće se kao pravilo navodi da bi beba trebalo da udvostruči svoju porođajnu težinu sa šest meseci, a da je utrostruči sa godinu dana

Malene bebe mogu da udvostruče svoju porođajnu težinu već u trećem mesecu, dok velikim i teškim bebama može da bude potrebno i više od godinu dana da utrostruče svoju težinu. Zato nije uputno govoriti majkama koliki se dobitak na težini nedeljno očekuje. Sve bebe su međusobno različite, pa treba gledati način na koji beba pojedinačno dobija na težini kroz nekoliko nedelja i meseci. Zatim to treba uporediti sa bebinom dužinom i obimom glave, i tek tada videti da li se beba razvija proporcionalno.

Snežana Damnjanović Mitić

 

Izvor: Yumama.com

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Postovani, moja cerkica ima godinu ipo dana, rodjena je sa 3,550 kg, 51cm. Ali trenutno ima 9,500kg. Aktivna je, non stop, ne staje, doduse svaka kontrola mesecna, ona raste ali slabo dodaje. Jede normalno, ne odbija hranu apsolutno nista. Ali se brinem da za njenih godinu ipo dana nema dovoljnu kizalu. Da li je to malo za njen uzrast. Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ako je krvna slika OK, a jedan (ili oba) roditelj ima “sitniju” građu – nema mesta za brigu, a SVAKAKO morate istrajati u zdavim obrocima.

 2. Majka says:

  Poštovani, nedavno smo imali sistemarski pregled i nakon što je izmerena kilaža i visina rečeno nam je da pripazimo jer će dete postati gojazno!!! Nadprosečne je visine. Po našem mišljenju on izgleda mršvo. Zaista ne znamo odakle te kile i gde grešimo-ako grešimo. Znači sa godinu dana i jednu nedelju imao je 11,400kg rođen sa 3400 dok je visina bila 81cm na rođenju 53.
  Moj jelovnik je sledeći pa želim Vaš savet i ukoliko imate neki predlog i islično..
  Ujutru u 6-7 buđenje 250ml-300ml ređe napravljene ovsene pahuljice potopljene u mleku sa pola banane izmiksano na flašicu
  Odspava još 1h
  Nekad se desi da popije malo soka-jabuka, sezonsko voće izblendirano oko 10h
  U 14h ručak sve zaista domaće jer imamo baku i deku na selu (meso, jaja, povrće, testenine) 250gr kašasto na kašikiću
  u 18h čokolino 200ml
  u 21 večera 100ml speltinog griza
  spava celu noć
  ima dremku od 11-12h pa do ručka-zavisi u proseku odspava 2h na dan
  popije 2dl rosa vode i to je sve 🙂
  veoma je aktivna beba puzi, samotalno hoda po 7 koraka, sam se igra i zanima, dosta vremena peva i po dva sata ga šetamo u kolicima na vazduhu
  Krvna slika je u redu, imao je preko zime jedan dan tem. do 38 jer smo suprug i ja imali virozu, pa smo mu preneli 🙂

 3. Valentina says:

  Postovani beba je rodjena sa 3850g i 52 dugacak, na prvoj kontroli je imao 5100 i 57 dugacak. Sada 2.9.2019. ima 6490g i nije mu merena duzina na pregledu mu je sve ok detaljno je pregledan 🙂 zanima me posto je na adaptiranom mleku da li da menjamo nesto?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA