Šta su to kombinovane vakcine i zašto ih odabrati?

Kalendar vakcinacije vaše bebe može da izgleda komplikovano i odrasloj osobi, a kamoli za malo dete. U tako gustom rasporedu mnogim se roditeljima može učiniti da nema ničeg lošeg u tome da preskoče koji termin, ili ga odlože za kasnije.

Foto: Pixabay

Ali svaka takva odluka predstavlja veliki rizik za oboljenje od teške zarazne bolesti koju je lako sprečiti. Kako bi rana imunizacija bila što prijatnija i za bebu i za njene roditelje, sve se češće u svetu i kod nas koriste kombinovane vakcine, koje samo jednim odlaskom kod lekara i samo jednim ubodom pružaju zaštitu protiv niza bolesti.

Kombinovane vakcine dostupne u Srbiji odgovaraju važećem kalendaru vakcinacije, a imaju i niz drugih prednosti. Na primer, postoje šestovalentne kombinovane vakcine smanjuju broj odlaska kod lekara, bebe će biti zadovoljne činjenicom da će primiti manje uboda, kao i roditelji dok osiguravaju ono što je i cilj rane imunizacije – pravovremenu i kompletnu zaštitu deteta. Osim toga, tehnologija kombinovanih vakcina umanjuje uticaj na okolinu, jer zauzimaju manje mesta u transportu i čuvanju u hladnom lancu. Već pri prvim kontrolama kod pedijatra, imate pravo da pitate koje su najkomfornije opcije za vašu novorođenu bebu.

Mnogi se roditelji često brinu da li će kombinovana vakcina preopteretiti bebin mladi imunološki sistem, ali takva je briga neosnovana. Imunološki sistem novorođenčeta spreman je da odgovori na ogroman broj patogena već od prvog dana života. Kapacitet mu je toliko veliki da u teoriji može da odgovori na čak 10.000 vakcina istovremeno! Iz te perspektive, kombinovane vakcine sa 6 različitih patogena (difterija, tetanus, pertusis, poliomijelitis, Hib i hepatitis B) opteretiće bebin imuni sistem manje od 0,06%.

Kvalitetne kombinovane vakcine koje su u sistemu redovne vakcinacije ne samo da neće “preopteretiti” bebin imuni sistem, već su se pokazale i kao sigurna zaštita s minimalnim neželjenim reakcijama koje prolaze brzo u maminom ili tatinom nežnom zagrljaju.

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur

MAT-RS-2100079-1.0-03/2021

Podeli:

Komentari

  1. Tamara says:

    Beba mi ima 11 meseci, sa mesec ipo smo primili prvu dozu pentaxima i nismo imali reakciju, zatim smo sa 3 meseca primili drugu dozu gde se posle vakcine pojavljuje temp do 38.5 koja konstantno traje 4 dana. Zatim temp prestaje i pojavljuje se strasan osip po celom telu. Za svo to vreme mi odlazimo kod pedijatra svaki drugi dan i oni nas vracaju kuci i govore da to nije od vakcine nikako. Sa 4 meseca smo trebali da primimo 3 dozu pentaxima ali nam je komisija odlozila i primili smo je tek sad u petak u bolnici gde su ga i posmatrali. I naravno ponovo ista situacija 3 dana temp i posle toga osip po celom telu. Sad su sigurni da je neki sastojak iz vakcine ali ne mogu da znaju koji. Jako sam uplazena, i zanima me da li mogu da budu neke posledice? Receno mi je da 4 dozu verovatno necemo ni primiti.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA